CASTELLÓN PROVINCIA | SOCIETAT

“La força de L’Arquer de Valltorta” marca el primer Dia de la Província itinerant pel territori: Coneix als premiats

CARLOS MEDINA - 27/09/2024

La mítica figura de L’Arquer de la Valltorta ha dominat l'acte del Dia de la Província de Castelló, celebrat per primera vegada en el seu nou format que recorrerà cada any un lloc del territori.

Este 2024 el municipi triat ha sigut Tírig, bressol d'este símbol de l'arqueologia castellonenca, on s'han entregat els premis i Alta Distinció de la Província.

Marta Barrachina, presidenta de la Diputació, ha recordat que la pintura rupestre de l'arquer amaga “una història de talent, de coratge, de determinació, de força i d'art”.

“L'essència de l'arquer ha resistit al pas del temps i encara palpita amb força en el nostre present: és l'esperit que després d'una gran gelada que va assolar les nostres collites va saber fer-nos tirar avant per a industrialitzar esta terra o l'esperit de superar una crisi econòmica que ens va obligar a traure el millor de nosaltres o l'esperit de superar una pandèmia que va paralitzar les nostres vides”, ha expressat.

“De cada colp la nostra terra ha renascut amb més força”, ha recordat Barrachina qui ha assenyalat que “som eixa força que naix del Mediterrani i acaba en el pic del Penyagolosa, que generació rere generació ens ha portat una província pròspera i orgullosa sense renunciar mai als nostres valors i identitat”. “135 raons i 600.000 cors amb un objectiu comú: cooperar i salvar les distàncies per a continuar avançant”, ha afegit.

Un pintor únic, una carrera fins al cel de la província i la lluita contra la pitjor de les malalties

Alejandro Clausell, diputat de Cultura ha expressat que les trajectòries dels premiats “engrandixen la província de Castelló i són fonts d'inspiració” en repassar les figures més prominents que han sigut triades este 2024

El pintor burrianense Vicente Traver Calzada, autor del famosos murals de la Diputació, ha sigut el protagonista de la nit, amb l'Alta Distinció de la Província.

El Museu de la Valltorta, el que testifica la figura de L'Arquer, peça única i clau en la història de l'art rupestre llevantí, ha rebut el Mèrit de les Arts i la competició Penyagolosa Trails que organitza la Marató i Mitja (MIM) ha rebut la distinció al Mèrit Esportiu.

D'altra banda, l'avanç de la ciència, la investigació i el compromís social de la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia de la Universitat Jaume I ha rebut la distinció al Mèrit a la Innovació, mentres que la gran faena voluntària de la Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló els ha fet mereixedors del Mèrit Solidari.

Així mateix, la Diputació de Castelló ha concedit per primera vegada medalles de bronze en el Dia de la Província, en este cas a la Unió de Mútues en el seu vinté aniversari i a la Mare de Déu del Lledó pel centenari de la seua coronació.

Doble patrimoni de la humanitat

Per part seua, l'alcalde de Tírig, Juanjo Carreras, ha recordat que la figura de L’Arquer pertanyia a la Cova dels Cavalls, on va ser arrancada fa 90 anys i localitzada anys més tard a França. “No va ser fins als anys 90 quan es va començar a reclamar que l’Arquer tornara al seu lloc d'origen”, ha explicat Carreras, que ha assenyalat que l'odissea va finalitzar finalment en 2011, quan la figura va poder tornar al seu poble, concretament al Museu de la Valltorta.

En este sentit, ha recordat que el municipi compta amb “el conjunt d'art rupestre a l'aire lliure més important del món”, sense oblidar les construccions de pedra seca, un altre patrimoni de la humanitat del qual gaudix esta zona de la província.

 

MÉS FOTOS