El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de Castelló sensibilitzaran sobre els ODS en municipis de Castelló
Les dues institucions han signat un conveni de col·laboració per executar la segona edició del projecte d’educació per al desenvolupament “In/Sostenible”, el qual té com a objectiu divulgar els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Almenara, Viver, Benassal, Benicarló, Montanejos i Castelló de la Plana són els municipis on arribarà el projecte “In/Sostenible”
El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de Castelló han signat un conveni de col·laboració per a desenvolupar en 6 municipis de la província (Almenara, Viver, Benassal, Benicarló, Montanejos i Castelló de la Plana) la segona edició el projecte d’educació per al desenvolupament “In/Sostenible. Territorialitzant els ODS en la província de Castelló”. Aquest projecte, que suposa una inversió total de 18.914,63 €, dels quals la Diputació de Castelló aporta 15.000 €, té com a finalitat divulgar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 entre la ciutadania dels municipis participants. En la signatura del conveni de col·laboració han participat el President de la Diputació de Castelló, José Martí; la Vicepresidenta de la Diputació de Castelló i Diputada de Benestar Social, Igualtat, Relacions Institucionals i Penyeta Roja, Patricia Puerta; el President del Fons Valencià per la Solidaritat i Regidor de Benestar Social i Recursos Humans de l’Ajuntament de Vila-real, Álvaro Escorihuela; el membre de la Junta Executiva del Fons i Alcalde de Nules, David García; i el Gerent del Fons, Esteve Ordiñana.
Respecte a les diferents activitats que es desenvoluparan a les localitats participants es troba l’exposició “In/Sostenible: Un camí cap a la sostenibilitat”, dirigida al públic en general i que té com a objectiu acostar els ODS a la població, aprofundint en l’ODS 12: Producció i consum responsables, i el conta-contes “Anem a cercar un tresor”, activitat oberta i dirigida a les famílies i públic infantil amb la finalitat de sensibilitzar i conscienciar sobre la necessitat i urgència de canviar els hàbits rutinaris i la forma de consum per no acabar amb el planeta. També, els diferents centres educatius d’aquests municipis podran acollir el taller didàctic “Soc conscient de quin consum faig” per a acostar els ODS, sensibilitzar sobre la situació del planeta i oferir alternatives per a realitzar una producció i consum més sostenibles.
Per altra banda, a la ciutat de Castelló de la Plana es durà a terme, el 23 de setembre de 2021, una jornada formativa, dirigida a representants públics, personal tècnic dels municipis, equip docent de centres educatius, membres d’ONGD i altres entitats de la província. La jornada comptarà amb diferents ponents de reconegut prestigi i tractarà l’Agenda 2030, amb especial incidència sobre l’ODS 12: Producció i consum responsables.
El President del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, ha manifestat “la importància de col·laborar per objectius comuns i de gran importància per al present i futur de la societat”, expressant també “l’envergadura, qualitat i incidència en la població del projecte “In/Sostenible per a aportar cap a un desenvolupament sostenible i just” Per la seua part, la Vicepresidenta de la Diputació de Castelló i Diputada de Benestar Social, Igualtat, Relacions Institucionals i Penyeta Roja, Patricia Puerta, ha valorat el treball del Fons Valencià “com a instrument de treball i sensibilització cap a la solidaritat i un desenvolupament sostenible i just en matèria social, ambiental i econòmica”. També ha destacat que el nou conveni de col·laboració signat amb el Fons “enforteix l’alineament de la província de Castelló amb els ODS i l’Agenda 2030”.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació municipalista valenciana de cooperació internacional al desenvolupament
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 127 entitats locals valencianes sòcies (118 ajuntaments i 9 mancomunitats), de les quals 12 pertanyen a la província de Castelló (11 ajuntaments i 1 mancomunitat), i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.