Finalitza el cim d'alcaldes a Castelló: aquestes són les principals demandes
ROSA PIQUER - 04/11/2021Els màxims representants dels municipis castellonencs han traslladat les seues necessitats al president de la Diputació de Castelló
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha finalitzat el cim d'alcaldes que li ha portat a recórrer durant dos mesos totes les comarques per a traslladar-los les línies estratègiques del pressupost de 2022 i recollir els suggeriments dels màxims responsables municipals que són els que coneixen el territori i les necessitats.
L'objectiu, obrir de bat a bat les portes de la institució, estar al costat dels alcaldes i trepitjar el terreny “per a estar permanentment connectats amb el que succeeix, se sent i es pensa en els pobles”, segons assenyalava el president.
Així, l'administració provincial trasnfiere als ajuntaments de Castelló 66,1 milions d'euros, segons ha traslladat Martí als alcaldes en cadascuna de les reunions comarcals que s'emmarquen dins del cim d'alcaldes.
Plana Alta
En aquest territori castellonenc, la Diputació ha injectat 18,3 milions d'euros. És la comarca que més rep de l'administració provincial en 2021. Això suposa més del doble que en 2019 per a "empoderar i enfortir als ajuntaments, estar molt prop dels seus alcaldes i també de les seues veïnes i veïns”, segons va explicar Martí en finalitzar la reunió amb els màxims representants de la zona.
Amb aquestes transferències, la Diputació atorga llibertat als ajuntaments per a destinar els diners en allò que consideren més necessari per a cadascun dels seus municipis.
Quant a les reivindicacions, els alcaldes van plantejar la possibilitat que els recursos procedents de la institució provincial es puguen destinar a infraestructures que comparteixen pobles limítrofs, com puguen ser un pont o una carretera, més informació sobre com accedir als fons europeus, una estratègia conjunta per a fer front a la plaga del cotonet, una línia d'ajudes per a mantindre i rehabilitar edificis esportius municipals, ajudes per a la gestió de residus, que el Govern d'Espanya es faça càrrec del finançament de les desoladores, col·laboració de la Diputació amb el pla de mobilitat de l'àrea metropolitana de Castelló i un increment de la partida que es destina a la millora i manteniment de carreteres, camins i pistes, entre altres.
Alt Palància
En el cas de la comarca de l'Alt Palància, per a 2022, la Diputació duplica en dos anys els fons transferits a ajuntaments i entitats en superar els 10,2 milions en 2021. En aquesta reunió, els alcaldes han sol·licitat actuacions per al manteniment de camins, millorar les instal·lacions esportives de la comarca i atendre les necessitats de carreteres que uneixen alguns dels pobles de l'Alt Palància. Al costat d'això, una altra de les preocupacions és la rehabilitació d'habitatges, que consideren clau per a l'assentament de la població, a més de potenciar l'atenció en l'àrea de benestar social. A més, consideren important el suport tècnic de la institució provincial per a tirar avant projectes municipals i poder optar a les ajudes europees.
Plana Baixa
En 2021 la Diputació ha transferit ja 12,4 milions d'euros a ajuntaments i entitats de la Plana Baixa, més del triple que en 2019. En aquesta trobada d'alcaldes, els màxims representants han sol·licitat a la Diputació ajudes per a la contractació de personal tècnic per als ajuntaments per al desenvolupament de projectes i accions que ajuden augmentar el parc d'habitatges als pobles d'interior, simplificar els processos burocáticos per a la tramitació i concessió d'ajudes i afavorir l'existència de serveis mancomunats entre municipis pròxims que permeten oferir el millor servei possible a la ciutadania.
Alcalatén-Millars
En aquest cas, la Diputació de Castelló inverteix 8 milions d'euros en el futur de l'Alcalatén-Millars, un 110% més que en 2019 i les reivindicacions dels representants municipals es van focalitzar en la necessitat de reforçar les polítiques contra la despoblació, incidint en l'increment de recursos per a acabar amb la bretxa territorial de serveis, la millora de la xarxa viària provincial i l'entrada de recursos europeus. En la mateixa línia van reivindicar ajudes per a la contractació de personal tècnic i l'impuls del turisme com a font de creació de riquesa. Quant als agraïments, els ajuntaments han aplaudit l'exemplar resposta de la Diputació davant la crisi de la Covid-19. A més, han destacat que es prioritze l'arribada de fons incondicionats als municipis, la qual cosa, al seu judici, allibera de càrrega de treball i burocràcia als ajuntaments.
Alt Maestrat-Els Ports
La Diputació de Castelló ha transferit 8,2 milions d'euros a ajuntaments i entitats de l'Alt Maestrat i Els Ports, 5 milions més que en 2019. Durant la reunió, la major part dels alcaldes van traslladar la necessitat de continuar millorant en la cobertura de mòbil, en el manteniment de camins rurals que s'utilitzen com a carreteres i en una revisió de la gestió dels residus, agilitar les subvencions que arriben des de la Diputació, a més d'augmentar els fons econòmics que han arribat enguany als municipis.
Baix Maestrat
La Diputació de Castelló ha triplicat des de 2019 les inversions a la comarca de el Baix Maestrat en passar dels 2,8 milions d'euros transferits fa dos anys als prop de 9 pressupostats aquest exercici. Les principals reivindicacions municipals van ser la necessitat d'ampliar els fons incondicionats per a poder planificar des de cada ajuntament noves inversions i polítiques que milloren la vida de la gent, ajudes per a poder fer front a les subvencions europees que no cobrisquen el 100% del cost del projecte, així com la millora de les carreteres cap a la part alta de la comarca i els camins rurals.