elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Festival turístic "Camins dels Càtars per Rossell": 16 i 17 de novembre

    Rossell farà este pròxim cap de setmana un viatge en el temps 700 anys enrere, per descobrir les petjades dels camins càtars que van travessar el pobles del Maestrat i que van acollir a finals de l'Edat Mitjana a l'última població càtara d'Europa.

    Es tracta d’un fet històric transcendental encara poc conegut per terres valencianes, que va modificar la situació de l’Europa medieval, provocant la primera i única croada dins d’Europa de cristians contra cristians; el naixement de la Inquisició papal i el major exili de població europea per motius de les seves creences religioses, que van haver de fugir pels camins que ara anomenen camins dels càtars i amagar-se en pobles allunyats dels inquisidors, com va ser Rossell.

    Els seu testimoniatge va quedar diluït en el pas del temps i en la seua voluntat de ser invisibles als seus botxins perseguidors, però les transcripcions inquisitorials que estan sortint a la llum publica en un complex procés de recerca estan donant vida a una historia real protagonitzada per gent senzilla, pastors, teixidors, picapedrers, trobadors que aspiraven a “fer el bé i no preguntar-se el perquè”, tal como deia el pastor càtar Pere Mauri que va conèixer el Rossell de ara fa 700 anys.

    La jornada emmarcada en el Festival Camins dels Càtars de Rossell pretén recordar tota esta història amb diverses actuacions, com per exemple la recreació teatralitzada “Rere les petjades dels càtars”, del Teatro los Navegantes, que a traves de diversos personatges medievals ens descobriran alguns secrets, llegendes, angoixes i valors d’aquells càtars coneguts entre si com bons homes i dones. Açò serà el dissabte 16 a les 18 h al centre cívic de Rossell. El dia següent, diumenge 17 al mati, esta previst realitzar una ruta guiada i interpretada en el terme de Rossell per alguns dels camins que van recórrer els càtars en la seua fugida de la Inquisició, descobrint la seua forma de vida, de pensar, de creure i de conviure.

    A més, la jornada està completada amb una oferta gastronòmica experiencial per descobrir la cuina medieval dels càtars que ha perdurat fins els nostres dies, amb una ruta de pinxos i tapes pels restaurants i bars de Rossell. I també la realització in situ d’un mural turístic gegant que  decorarà un dels centres de Rossell amb una il·lustració sorprenent.

    Rossell vol seguir posant en valor la seua història i el seu patrimoni natural i el projecte camins dels Càtars, un itinerari cultural europeu, promogut per Turisme de la Comunitat Valenciana i el Consell d’Europa, es una magnífica oportunitat per recordar la nostre història més desconeguda, valoritzar els seus recursos i millorar les expectatives de futur dels pobles xicotets.

    Pujar