CASTELLÓN PROVINCIA | SOCIETAT

Federico García Moliner, Alta Dista Distinció de la Província, reivindica a la seua dona: “Ella va fer coses molt més importants que jo”

ELPERIODIC.COM - 04/05/2023

En 1965 va decidir tornar a Espanya amb la seua esposa per a contribuir des de dins al desenvolupament científic del nostre país

L'Alta Distinció de la Diputació de Castelló que s'entregarà demà en la gala commemorativa del Dia de la Província serà per al físic Federico García Moliner, nascut a Borriana en 1930 i ‘Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica’ en 1992 per les seues contribucions a la física de l'estat sòlid. La institució provincial reconeix amb aquest guardó la seua impecable carrera professional entregada a la docència i la investigació. García Moliner ha agraït a la Diputació la concessió de l'Alta Distinció, assenyalant que «em sent molt honrat i em produeix una satisfacció enorme».

La gala es desenvoluparà a l'Auditori de Castelló, en el marc de la celebració del Dia de la Província, que oficialment es commemora el 16 de maig, per ser la data de constitució de la Diputació en 1822, però que enguany s'avança per a evitar coincidències amb la campanya electoral que oficialment donarà principi a les 00.00 hores del divendres 12 de maig.

Carrera internacional

El professor García Moliner va desenvolupar el gruix de la seua carrera en el Consell Superior d'Investigacions Científiques, encara que també va tindre un destacat protagonisme per tot el món i va ser professor durant tres anys en la Universitat de Ilinois. Se li van atorgar distincions en la Universitat de Cambridge i en centres universitaris del Perú, Mèxic i Cuba.

Precisament a Cambridge va conéixer a la seua esposa, la viròloga Carmen Gil Fernández, que ja ha faltat. Recordant-la, subratlla que «encara que jo he fet coses molt importants en el món de la investigació, ella va fer coses molt més importants que jo».

Volta a Espanya

Després de rebutjar algunes ofertes per a projectes d'investigació als Estats Units, en 1965 va decidir tornar a Espanya per a contribuir des de dins al desenvolupament científic del nostre país. Ho va fer al costat de la seua esposa, Carmen, que encara que no era natural de Castelló, també va estar molt vinculada per raons òbvies amb aquesta terra, en la qual va residir els últims anys de la seua vida. Ella també va rebutjar diversos projectes als Estats Units per a tornar a Espanya.

Els difícils començaments

El professor recorda que quan va començar en el camp de la ciència «tot era molt més complicat» perquè «es treballava amb les regles de càlcul, no existien les tècniques i els ordinadors de hui dia». Tan complicat com estudiar una carrera «per les dificultats econòmiques de l'època».