Experts reivindiquen una major col·laboració entre les institucions pel seguiment de la inserció laboral dels universitaris
El Menador espai cultural de la Universitat Jaume I ha sigut hui punt de trobada de serveis i unitats de seguiment i anà lisi de la inserció laboral dels titulats universitaris en la VII edició de les Jornades d'Observatoris d'Ocupació Università ria de les universitats espanyoles.
L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència de la vicerectora d'Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa de l'UJI, Pilar GarcÃa AgustÃn; el director general de l'Agencia Valenciana d'Avaluació i Prospectiva, Salvador Palazón, la vicerectora d'Estudiants i Ocupació de la Universitat d'Alacant i responsable del Grup d'Ocupació de CRUE-Assumptes Estudiantils, Nuria Grané, i la vicealcaldessa de l'Ajuntament de Castelló, Ali Brancal.
GarcÃa AgustÃn ha assenyalat que les universitats «tenim la missió de generar informació fiable i oportuna per al disseny de mesures que milloren l'ocupabilitat i l'ocupació dels universitaris a Espanya». En aquest sentit, ha afirmat que és fonamental generar una informació homogènia comparable entre estudis i comunitats autònomes i fomentar la col·laboració entre les administracions públiques, els organismes d'ocupació i d'educació i els instituts que proveeixen informació sobre ocupació per a donar suport a la presa de decisió del futur estudiantat, egressats aixà com d'ocupadors i gestors universitaris.
En aquesta lÃnia, Nuria Grané ha assenyalat que no basta millorar l'ocupabilitat amb un treball de millora de les competències en estudiantat i egressats, sinó que es necessiten eines fiables i comparables per a fer un seguiment sobre la inserció laboral «per a la qual cosa necessitem urgentment la col·laboració de les institucions». D'altra banda, ha apuntat que l'ocupabilitat dels universitaris és major, però cal analitzar la idoneïtat dels llocs de treball atès que molts egressats estan exercint treballs per als quals estan sobrequalificats i al mateix temps els ocupadors demanden perfils més adequats. «No crec que els perfils que es generen a la universitat no siguen adequats sinó que hi ha una falta de connexió i comunicació entre la demanda i l'oferta i per això hem de millorar la qualitat i accessibilitat de la informació sobre el mercat laboral», ha afirmat.
Per la seua part, el director de l'AVAP també ha apuntat que «el tema de l'ocupabilitat també ha de servir per a replantejar-se si és possible mantindré taxes d'ingrés tan elevades en alguns tÃtols», una qüestió que ha relacionat amb el sistema de finançament de les universitats públiques perquè «mentre el finançament estiga plantejat des de la perspectiva del nombre d'estudiantat matriculat difÃcilment es podrà abordar que les titulacions amb molt d'ingrés reduisquen les places per a adaptar-les a les necessitats de la societat», ha apuntat. Aixà mateix, també ha fet referència a l'alt grau d'especialització en graus que haurien de ser més generalistes, una qüestió que pot suposar també un risc per a l'ocupabilitat.
A continuació, el director de la divisió d'avaluació d'ensenyaments i institucions de l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA), Miguel Ãngel Sastre, ha fet un repà s dels indicadors que fan referència a la inserció laboral en els diferents programes de verificació i acreditació dels tÃtols.
Sastre ha explicat que es té en compte que la universitat realitze estudis metodològics, anà lisi dels valors d'inserció laboral en funció del tÃtol, anà lisi de la percepció de l'estudiantat i els egressats sobre les seues competències per a l'ocupabilitat o la percepció dels ocupadors, entre altres aspectes. En aquest sentit, ha assenyalat que la tendència per part de l'ANECA ha sigut cap a una major flexibilitat on es tenen més en compte les accions que es realitzen i el seguiment dels diferents processos que l'aspecte quantitatiu, atès que no hi ha indicadors únics i estandarditzats.
Per la seua part, el gestor de projecte d'estudis i informes de l'ANECA, José MarÃa Nyssen, ha plantejat un marc d'autoavaluació per a la millora de les actuacions de les universitats en matèria d'ocupació i ocupabilitat que constaria de cinc fases: identificació d'actuacions crÃtiques de les universitats per a aquesta millora; elaboració d'una guia preliminar d'autoavaluació; realització d'un pilot d'autoavaluació; elaboració d'un informe de conclusions de la fase pilot i un document final de guia, i difusió d'aquests resultats.
A més, ha plantejat que es podria crear algun tipus de marca de reconeixement extern per part d'una agència de qualitat a mode de segell en matèria d'ocupabilitat la qual cosa contribuiria a que les universitats milloraren els seus processos i també aportaria una major informació a estudiantat, ocupadors i societat.
Les jornades estan organitzades per l'Oficina d'Inserció Professional i Estades en Prà ctiques (OIPEP) de l'UJI i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló.