CASTELLÓN PROVINCIA | SOCIETAT

Experts en rehabilitació i sostenibilitat pronostiquen una onada de rehabilitació d'habitatges

ELPERIODIC.COM - 23/10/2021

Segons estimacions de la Confederació Nacional de la Construcció de la Comunitat Valenciana, seran necessaris 700.000 llocs de treball en el sector de la construcció per fer front als fons de la UE destinats a la renovació d'edificis

La Càtedra d'Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I, fruit del conveni de col·laboració amb la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Climàtica, ha realitzat un seminari web en línia sobre rehabilitació i prefabricació. Durant la jornada s'han analitzat els canvis que està patint el sector de l'arquitectura i la construcció de la mà de tres experts: Belinda López Mesa, professora de la Universitat de Saragossa i directora de la Càtedra Vivienda Zaragoza; José Luis Santa Isabel, president de la Federació de Constructors per a les Administracions Públiques de la Comunitat Valenciana (FECOVAL), i Mauro Manca, arquitecte expert en economia circular i sostenibilitat.

Belinda López Mesa ha exposat la necessitat de rehabilitar els edificis existents «perquè tenim un parc d'edificis obsolets». A Espanya el 81% dels edificis tenen una qualificació energètica E, F o G (les menys eficients), la qual cosa provoca problemes mediambientals per les elevades emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, així com problemes per a la salut de les persones. Això ha provocat una onada de rehabilitació a la Unió Europea amb la qual es pretén aconseguir la neutralitat climàtica amb una reducció d'emissions del 90% en 2050 respecte a 1990. Aquesta onada suposarà una transició cap a edificis més eficients, i per a això la UE estableix l'objectiu d'una taxa de renovació d'habitatges del 3%, mentre que en aquests moments a Espanya aquesta taxa és del 0,1%. Per aquest motiu, el 6,25% de l'aportació del pla NextGenerationEU a Espanya, que suposa 4.500 milions d'euros, es destinarà a la rehabilitació d'habitatges. Per a facilitar aquesta transició s'estan elaborant diferents iniciatives com l'e-passaport de l'edifici o el Digital Building Book que permetran documentar tot el procés de renovació i digitalitzar els edificis.

Per part seua, José Luis Santa Isabel ha incidit en la tecnologia BIM (Building Information Modeling) encara incipient a Espanya, però que provocarà una millora substancial en el procés de disseny, construcció, ús i manteniment dels edificis. El sector també patirà altres canvis per als quals ja es disposa de tecnologia i mitjans, relacionats amb la industrialització i la digitalització del sector, i que provocaran canviar el concepte de construir i derrocar, per muntar i desmuntar edificis per a reutilitzar els seus materials. Segons estimacions de la Confederació Nacional de la Construcció de la Comunitat Valenciana, seran necessaris 700.000 llocs de treball en el sector de la construcció per a fer front als fons de la UE destinats a la renovació d'edificis i per a abordar tots aquests canvis.

Finalment, Mauro Manca, de l'empresa Energreen Design, ha definit l'arquitectura circular com l'«enfocament cap a tot el cicle de vida que optimitza la vida útil dels edificis, integra la fase final de vida útil en el disseny i utilitza nous models de negoci on els materials només s'emmagatzemen temporalment en l'edifici que actua com un bàndol de materials». També ha analitzat els paràmetres de l'arquitectura circular i la manera de mostrar amb evidències científiques aquestes característiques. Entre les claus que cal tenir en compte en l'arquitectura circular, ha assenyalat l'anàlisi del cicle de vida de l'edifici, la promoció de la rehabilitació, el disseny d'habitatges flexibles, la reducció d'emissions de gasos, despesa energètica i residus o la utilització de materials de proximitat i reciclables, entre altres. Per a això, ha mostrat el projecte Green Nest House, un habitatge modular 100% reciclable dissenyat per l'estudi d'arquitectura ON-A.

En la jornada s'ha posat de manifest la necessitat de reivindicar la vida de l'edifici, la necessitat de treballar en equips multidisciplinaris per al disseny i construcció de l'edifici, i fonamentalment el valor social de l'arquitectura.

Davant l'arribada dels fons europeus destinats a la rehabilitació d'edificis, les noves tecnologies constructives i metodologies de treball, s'obrin importants reptes en el sector privat, el sector públic i l'administració, als quals entre tots s'haurà de donar resposta. Al mateix temps, existeixen grans oportunitats de negoci i de millora de la qualitat de vida de les persones.

MÉS FOTOS