Experts en gestió de marca destaquen l'alta rendibilitat de la inversió en esdeveniments esportius
El I Congrés Internacional Marca, Territori i Esport ha reunit en la Universitat Jaume I a experts nacionals i internacionals en gestió de marques territorials basades en l'esport amb l'objectiu de posar en comú les oportunitats estratègiques que ofereix aquest intangible a empreses, institucions i ciutadania. La inauguració del congrés ha sigut a cà rrec del rector de lâUJI, Vicent Climent; el president de la Diputació, Javier Moliner, i la codirectora del congrés i vicedegana del Grau de Publicitat i Relacions Públiques, RocÃo Blay.
Climent ha reiterat el compromÃs de la Universitat Jaume I amb el territori i l'esport «intentant ser una finestra d'oportunitats per a les noves generacions i formant a lâestudiantat no solament professionalment sinó inoculant també els valors de l'esport». Aixà mateix, el rector ha apostat per «construir una marca potent, des del coneixement i la recerca, que parle de nosaltres, del nostre territori i que promoga el progrés i els valors de l'esport».
Per la seua banda, Moliner ha destacat els quasi 400 esdeveniments esportius anuals que se celebren en la provÃncia i la diversitat d'atractius del territori, dos factors que combinats conformen una «clara aposta guanyadora». En aquest sentit, ha assenyalat que «l'esport li suma valor al territori, ja que ha generat oportunitats en espais on era difÃcil trobar-les, i el territori li suma valor a l'esport, ja que seria impensable celebrar bona part dels esdeveniments si no tinguérem varietat territorial» pel que ha insistit en la importà ncia de «seguir posicionant el nom de la provÃncia i generar marca entorn de l'esport, perquè l'èxit futur estiga assegurat».
A continuació, Elena Tejedor, directora de la Fundación Trinidad Alfonso, ha explicat els principals eixos del plantejament estratègic de la Fundació, entre els quals es troba convertir a la Comunitat Valenciana en un focus d'esdeveniments esportius. En aquesta lÃnia, ha presentat el treball realitzat amb la creació de la marca «València, ciutat del running», un concepte que han començat a escalar a tota la Comunitat i que abasta tota l'activitat esportiva amb el lema «Comunitat Valenciana, comunitat de lâesport».Â
Segons ha explicat Tejedor, aquesta estratègia de marca, que es realitza conjuntament amb la Generalitat Valenciana, es basa en tres pilars: l'esport en les escoles, l'esport d'alt nivell i els llocs amb més esdeveniments esportius. AixÃ, la directora de la Fundació Trinidad Alfonso ha assenyalat que el que es vol treballar en els territoris és l'especialització perquè «no cal crear res de zero sinó impulsar allò que ja té una tradició i que és caracterÃstic i singular del territori».
D'altra banda, el director general de La Vuelta Ciclista a España, Javier Guillén, ha explicat que «aquest esdeveniment global no solament possibilita mostrar l'esport i el que som com a paÃs sinó també dinamitzar territoris posat que som un gran motor de promoció turÃstica i som capaços de generar una tornada turÃstica tant interior com exterior». En aquest sentit, ha afirmat que «la inversió en esdeveniments esportius és altÃssimament rendible» i ha citat alguns exemples de ciutats i territoris en els quals s'ha creat marca i s'ha dinamitzat el territori com el cas del Mas de la Costa.
A més, també ha destacat com grà cies a La Vuelta Ciclista a España molts equips professionals trien la Comunitat Valenciana com a lloc per a entrenar per la seua temperatura, carreteres, cultura de la bicicleta i sobretot per la qualitat hotelera. Finalment, ha assenyalat que el principal concepte que cal treballar entorn de la marca, territori i esport és la qualitat, no solament a nivell d'esdeveniments professionals sinó també populars, una qualitat associada a la reinversió de part dels beneficis per a millorar cada any.Â
El I Congrés Internacional Marca, Territori i Esport és una iniciativa de la Universitat Jaume I, la Diputació Provincial de Castelló i la Fundació Universitat Jaume I-Empresa.