Experts aborden a l'UJI la gestió de les bateries des d'un enfocament circular en la jornada de la Càtedra bp
La Càtedra bp de Medi Ambient Industrial de la Universitat Jaume I (UJI) ha celebrat la jornada «Bateries: economia circular i noves tecnologies», un esdeveniment que ha reunit experts del sector energètic per a analitzar el futur de les bateries en el context de la descarbonització i l'economia circular.
La jornada, que s'ha celebrat de manera presencial en la sala d'actes de l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) de l'UJI i en línia a través de la plataforma Zoom, s'ha programat en la mateixa setmana que el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, posant en relleu la importància de la transició cap a un model energètic sostenible.
El programa de la jornada ha inclòs ponències sobre l'evolució tecnològica de les bateries, el nou Reglament sobre piles i bateries, i el procés de valorització de bateries de liti.
Nous avanços en les bateries: electròlits sòlids per a un futur més sostenible
En la primera ponència, Nuria Vicente, professora ajudant doctora de l'UJI, ha presentat els últims avanços en la tecnologia de bateries, centrant-se en el desenvolupament d'electròlits sòlids. Els electròlits sòlids són una tecnologia emergent que promet revolucionar el món de les bateries, ja que ofereixen major densitat energètica, major seguretat, major vida útil i materials més abundants.
Vicente ha explicat que en la Unitat de Recerca de Materials Ceràmics Innovadors per a Aplicacions Energètiques de l'UJI s'estan desenvolupant nous electròlits ceràmics mitjançant un procés a baixa temperatura. Aquests nous materials tenen el potencial d'impulsar la mobilitat elèctrica, l'emmagatzematge d'energia renovable i altres aplicacions, per a avançar cap a un futur més sostenible i electrificat.
Nou Reglament sobre piles i bateries: reptes i oportunitats per a l'economia circular
En la segona ponència, Iván Esteve, responsable de línia de revaloració i reciclatge de l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE), ha abordat el nou Reglament sobre piles i bateries impulsat per la Comissió Europea, i ha destacat algun dels seus punts com el «passaport de la bateria». Aquest nou marc regulador estableix una sèrie d'objectius en les taxes de recuperació de metalls i reciclatge de bateries, la qual cosa representa un desafiament per al sector, però també obri un ventall d'oportunitats per al desenvolupament de noves tecnologies i models de negoci en l'àmbit de l'economia circular.
També s'han exposat els projectes amb què, des de l'ITE i en el marc dels projectes Rebalire i Recilion, s'estan desenvolupant diferents estratègies per a la millora dels processos de reciclatge de bateries. Aquests projectes tenen com a objectiu augmentar l'eficiència del procés de reciclatge, reduir l'impacte ambiental i promoure la revaloració dels materials continguts en les bateries.
Procés de reciclatge de bateries de liti: projecte de la planta de Novolitio
En l'última ponència, Toni Massot, responsable del projecte de Novolitio d’Urbaser, ha oferit una visió ja des d'un punt de vista industrial de la gestió de les bateries. En l'actualitat, el volum de bateries a tractar, la normativa i els costos han assolit un punt en el qual sorgeix l'oportunitat d'establir centres de tractament al país en lloc d'exportar aquests residus.
La possibilitat de recuperar materials implica tenir una certa sobirania sobre recursos clau que normalment procedeixen de tercers països, i que poden ser emprats en la producció de noves bateries tancant així el cercle.
La jornada ha tingut unes bones dades d'assistència, amb 42 assistents presencials i fins a 31 en línia d'un total de 80 inscrits. Quant al perfil, l'esdeveniment ha reunit una àmplia audiència d'experts, professionals i estudiants interessats en el futur de les bateries i l'economia circular.
La Càtedra bp de Medi Ambient Industrial de l'UJI continuarà organitzant esdeveniments i activitats per a promoure la recerca, el desenvolupament i la innovació en l'àmbit de l'energia sostenible i l'economia circular.