Estos són els campanars més emblemàtics de la província de Castelló
Al valor religiós, se suma el seu simbolisme com a identitat cultural de les poblacions
Els campanars, eixes torres que s'alcen majestuoses al costat de les esglésies, han jugat un paper crucial al llarg de la història, no sols en l'àmbit religiós, sinó també com a símbols d'identitat cultural per a les poblacions. A la província de Castelló, trobem alguns dels campanars més emblemàtics, cadascun amb la seua pròpia història i encant.
Més enllà de la seua funció de convocar als feligresos als oficis religiosos, el toc de les campanes ha servit com un llenguatge per a la comunitat, marcant les hores del dia, anunciant festivitats, alertant sobre perills o celebrant victòries. En un temps en què els rellotges no eren tan comuns, els campanars eren els encarregats de marcar el ritme de la vida quotidiana.
Però la seua importància va més enllà del funcional. Els campanars s'han convertit en símbols d'identitat per a les poblacions, representant la seua història, cultura i tradicions. La seua silueta retallada contra el cel és un element distintiu del paisatge urbà o rural, i la seua presència evoca un sentiment d'arrelament i pertinença.
Estos són només alguns exemples dels nombrosos campanars que esguiten la província de Castelló, cadascun amb la seua pròpia història i bellesa. Més que simples estructures arquitectòniques, són símbols de la identitat i la memòria col·lectiva, recordant-nos el paper vital que han exercit en la vida de les comunitats al llarg dels segles.
Salzadella: Campanar de l'Església Parroquial de la Purificació de María
Este campanar data del segle XIV, és un dels més antics de la província. Destaca pel seu estil gòtic llevantí i la seua imponent alçada: 34 metres.
Altura: Campanar de l'Església Parroquial de San Miguel Arcàngel
Caracteritzat pel seu estil barroc i la seua rica decoració, que inclou escultures, frisos i taulells, este campanar, del segle XVII, és considerat un dels més bells de la Comunitat Valenciana.
Castelló de la Plana: el Fadrí
Situat en la plaça Major, este campanar data del segle XVIII i és el més alt de la província. Amb 57 metres destaca a pocs metres de la Concatredral de Santa María.
Campanar de l'Església Arxiprestal de Santa María (Castelló de la Plana)
El Fadrí destaca pel seu estil neoclàssic i les seues proporcions harmonioses.
Sant Mateu: Campanar de l'Església Parroquial de Sant Pere
Este campanar, del segle XIII, és un dels més antics de la comarca del Baix Maestrat. Es caracteritza pel seu estil romànic i la seua robustesa.
Borriana: el Templat
El Campanar de l'Església Parroquial d'El Salvador, del segle XIV, és un dels més emblemàtics de la comarca Plana Baixa. Destaca pel seu estil gòtic llevantí i la seua torre octogonal.
Jérica: Torre Mudèjar
Declarat Monument Històric - Artístic Nacional en 1979, consta de tres cossos octogonals, de diferent perímetre cadascun.
Es localitza en la part alta de la vila i baixa del castell, sobre un promontori, i es creu que la seua construcció és de 1616.