Espaitec presenta els resultats de la seua participació en els projectes innovadors finançats per l'AVI
El Parc Científic i Tecnològic de l’UJI ha compartit les novetats, avanços i resultats en els diferents projectes innovadors duts a terme durant 2022 amb el suport financer de l'Agència Valenciana de la Innovació
El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I ha realitzat la «Presentació de Resultats dels Projectes Innovadors d'Espaitec 2022», acte que ha sigut inaugurat pel vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l’UJI, David Cabedo, i en el qual ha participat el director d'Espaitec i president de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (REPCV), Juan A. Bertolín i, de manera virtual, la secretària general de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Olivia Estrella. En l'acte s'han presentat els projectes en els quals ha participat Espaitec, de manera col·laborativa amb la resta de parcs científics valencians de la REPCV com el cas de l'Innotransfer, PICEI o Premis REPCV, o de manera individual com són el Mapa Tecnològic o l'UJI.>LAB al llarg de 2022.
Estrella ha destacat «els magnífics resultats aconseguits en els projectes gràcies al conveni de col·laboració signat entre l'AVI i Espaitec. El resultat d'aquesta col·laboració s'ha plasmat en el temps amb la signatura de dos convenis, que han permés multiplicar l'impacte d'aquests projectes i estendre'ls a tot el territori valencià». També ha afegit que Espaitec «des de la seua fundació s'ha consolidat com una peça clau en l'impuls de l'R+D+i de la Universitat Jaume I i les seues xifres l'avalen com a hub de referència a Castelló i la Comunitat Valenciana».
Per la seua part, Cabedo ha ressaltat que «en aquesta convocatòria es visibilitza la col·laboració entre els parcs científics de la Comunitat Valenciana que, de manera coordinada, desenvolupen tota una sèrie de projectes i també el paper concret d'Espaitec a connectar grups d'investigació i empreses perquè el coneixement i tecnologies generats en la universitat puguen ser aprofitats per la societat». Bertolín ha posat l'accent en l'esforç que està realitzant Espaitec com a catalitzador en la relació entre les empreses, institucions i la Universitat Jaume I, com a agents de l'ecosistema innovador de la província de Castelló a través de diverses iniciatives co-creatives.
INNOTRANSFER, PICEI i Premis REPCV
El primer dels projectes presentats ha sigut Innotransfer, a càrrec de la tècnica del projecte, Laura Menéndez, qui ha fet un repàs de les dues jornades realitzades des de juny a novembre de 2022, relacionades amb la descarbonització energètica, centrada en la indústria ceràmica, i en les possibilitats del biogàs com a alternativa energètica. Innotransfer és una iniciativa multisectorial d'innovació oberta i gestió col·lectiva, liderada pels cinc parcs científics valencians, que té com a fi promoure la transferència de coneixement i tecnologia, desenvolupada pels parcs científics i tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l'ecosistema empresarial del territori en sectors econòmics clau com a hàbitat sostenible; agroalimentació; mobilitat sostenible i automoció; tecnologies habilitadores; salut; infraestructures; i turisme intel·ligent.
D'altra banda, també s'ha destacat el projecte de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de la Universitat Jaume I (INIT), finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació, que permetrà la creació d'un demostrador (adequació de l'espai i equipament) de l'INIT perquè puga mostrar les seues capacitats tècniques i d'innovació.
Finalment s'ha fet esment a la col·laboració d'Espaitec en el projecte PICEI, liderat pel Parc Científic de la Universitat de València i en els Premis RECPV 2022, un d'ells, el de col·laboració empresa-universitat, ha sigut atorgat a l'empresa Cuatroochenta, instal·lada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I.
Mapa Tecnològic de la província de Castelló
El següent projecte presentat ha sigut el «Mapa Tecnològic de la província de Castelló» a càrrec de Nerea Molina, tècnica del projecte, qui durant la seua exposició ha indicat que s'han identificat a 295 empreses tecnològiques de la província, de les quals 154 finalment han participat en el projecte fins hui, el qual té un caràcter de constant evolució i desenvolupament. El projecte ha permés identificar i donar visibilitat a les empreses de base tecnològica i innovadora de la província, així com explorar les possibilitats de sinergies i col·laboracions entre elles i amb els grups d'investigació de la Universitat Jaume I. Els resultats del projecte es poden observar i conéixer la seua evolució en http://mapatecnologico.uji.es/
També s'ha exposat la metodologia Innovation Camp d'Espaitec, emmarcada en el mateix projecte, i l'objectiu del qual és escoltar i dinamitzar el procés d'interacció (Journey Management) entre organitzacions, empreses i grups d'investigació de la Universitat Jaume I per a abordar desafiaments tecnològics sota un enfocament co-creació. Aquesta activitat ha permés aprofundir en la identificació i desenvolupament dels mateixos avantatges competitius de cada participant, difondre el treball que realitzen els diferents grups d'investigació universitaris per a mostrar la universitat com el centre de referència d’R+D de les empreses i, sota un àmbit d'innovació oberta i col·laborativa, apostar per l'evolució empresarial per a millorar i potenciar la competitivitat a través de la innovació.
A continuació s'ha presentat el Catalejo Tecnològic d'Espaitec, un nou servei gratuït de vigilància tecnològica que s'impulsa des d'Espaitec per a les empreses i grups d'investigació, especialment de l'entorn d'influència de la Universitat Jaume I. El Catalejo es materialitza en dos productes: el PRISMA Tecnològic, que recopila l'estat de l'art de les tendències tecnològiques que es preveu siguen disruptives en un futur pròxim, i el FOCUS d'Espaitec, que desenvolupa en profunditat un dels temes més destacats dels tractats en el PRISMA.
UJI.>LAB
L'exposició del programa «UJI.>LAB», a càrrec d'Ester Peris, tècnica del projecte, ha començat amb la presentació d'aquest, dels projectes que el componen i del seu laboratori de prototipat FabLab. A continuació s'ha explicat en què consisteix l'UJI.>LAB Impuls, projecte liderat per l'Oficina de Cooperació en Recerca i desenvolupament Tecnològic (OCIT) de l'UJI, en el qual Espaitec col·labora activament en la coordinació del suport als projectes de proves de concepte de grups d'investigació UJI. Seguidament, s'han exposat les novetats de les iniciatives de col·laboració co-creativa amb la comunitat universitària que s'estan impulsant des del projecte UJI.>LAB CHALLENGE (Discapacitat Integrada, Kimibox, UX i SPENDER).
El projecte Discapacitat Integrada està impulsat per Teresa Gallego i Raúl Marín, tots dos professors titulars de la Universitat Jaume I en les àrees d'Arquitectura i Informàtica respectivament, i té com a objectiu facilitar els tràmits amb l'administració pública de les persones amb discapacitat. El projecte Kimibox està liderat per personal sanitari de l'Hospital General Universitari de Castelló, iniciativa amb l’objectiu de facilitar el temps d'estada als hospitals dels xiquets i xiquetes amb càncer. Els quatre projectes s'estan desenvolupant amb equips multidisciplinaris de la Universitat Jaume I en diferents àrees com són professorat, alumnat, serveis UJI (Infocampus) juntament amb la col·laboració d'associacions (Associació de Parkinson de Castelló). El projecte UX, un repte d'usabilitat i disseny de producte, que ha possibilitat a diferents empreses (Eventscase, NRS Group, Grup Orbel i, el projecte emprenedor d'UJI Emprèn OnSocial, SEMANTICS AI) millorar la usabilitat, l'experiència de l'usuari i, conseqüentment, el valor dels seus productes i serveis en la fase de disseny o existents.
El projecte SPENDER, articulat com a UJI.>LAB Challenge, naix de la necessitat d'utilització de dispensadors d'espessants durant les ingestes d'aliments o líquids per part de les persones amb Parkinson amb disfàgia (dificultats a l'hora d'engolir aliments o líquids) mantenint el seu anonimat i proporcionant una facilitat d'ús per a persones amb mobilitat reduïda. SPENDER facilitarà el disseny i la impressió en 3D, amb l'ajuda del FabLab d'Espaitec, de diversos models de dispensadors amb un mecanisme senzill per a obtindre les dosis d'espessant que necessiten les persones amb Parkinson i disfàgia, de tal forma que els usuaris puguen addicionar l'espessant in-situ de manera fàcil, discreta, i adaptat a persones amb mobilitat reduïda, mantenint el seu anonimat. La iniciativa, coordinada pel personal tècnic d'Espaitec, compta amb la col·laboració de l'Associació de Parkinson de Castelló.
D'altra banda, també s'ha presentat el projecte UJI.>LAB Spin-Off, que consisteix en un itinerari d'acompanyament dirigit als grups d'investigació de la Universitat Jaume I que hagen aconseguit un resultat o avanç tecnològic amb potencial comercial, i que vulguen explotar-ho, mitjançant la creació d'una empresa spin-off. L'objectiu principal és ajudar al personal investigador, a través d'uns vídeos formatius, sobre els aspectes clau a tindre en compte a l'hora d'emprendre, amb una mentorització ad hoc per experts en creació de spin-offs per a cadascuna de les iniciatives. La finalitat és aconseguir que les empreses creades es facen des d'un posicionament òptim per a la seua sostenibilitat.
Una vegada realitzada l'exposició dels diferents programes, el director d'Espaitec i president de la Xarxa de Parcs Científics Valencians, Juan A. Bertolín, ha clausurat la jornada agraint a l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) el seu gran suport per al desenvolupament d'aquestes iniciatives, a les institucions, la Universitat Jaume I a través de l'OCIT per la seua implicació en els diferents projectes i als participants per la seua presència.