El diputat provincial de Residus i Reciclatge visita la planta de tractament tèxtil de la cooperativa KOOPERA
ELPERIODIC.COM - 21/02/2020Garcia: “El residu tèxtil és un dels més abundants i cal que la indústria aposte per l’ecodisseny i l’economia circular”
El diputat de Residus i Reciclatge a la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia, ha visitat aquest matí la planta de recuperació i reciclatge de residus tèxtils que Koopera té localitzada en el municipi de Riba-roja de Túria (Camp de Túria), on ha sigut rebut pel director territorial de Koopera Mediterrània José Giner. També han acompanyat al diputat l'enginyer municipal de Sostenibilitat a l'Ajuntament de Castelló, Cristóbal Badenes; el director tècnic de Reciplasa, Fernando Albarrán, i el gerent de Reciplana, José Carlos Seguer, que han pogut conéixer la gestió global i ètica del tèxtil usat.
Garcia ha explicat que a les comarques de Castelló, gràcies a les donacions de la ciutadania a través dels més de 175 contenidors rojos de Càritas Koopera distribuïts en més de 40 localitats de la província, Reciplana ha recollit més de 400.000 quilos de roba, sabates i complements en el 2019. A més, ha afirmat que a la Diputació «seguirem apostant per la reutilització i el reciclatge». Això no obstant, ha apuntat que «el tèxtil és un dels residus més abundants i problemàtics i per això cal implicar a la indústria perquè faça una aposta clara per l’ecodisseny i l’economia circular, si volem deixar un món habitable a les generacions que vénen».
Segons els representants de la cooperativa, aquesta xifra va en augment any rere any, aconseguint les més de 4.000 tones en la Comunitat Valenciana i les 18.000 tones recuperades en tota Espanya. A més, les peces classificades per a la seua reutilització, que suposen més d'un 60% del total, poden tindre diverses destinacions. La primera és la seua distribució entre les 32 botigues de moda Koopera, dues d'elles situades en la capital de la Plana. Un altre 30% es destina a empreses per a la seua reutilització i conversió en altres productes. El 10% restant es destina a la valorització energètica, amb el que s'aconsegueix l'objectiu «residu zero».
Per al diputat Garcia, «aquest tipus d'experiències del present mostren com el consum responsable i la justícia social i mediambiental van de la mà i que són el model a seguir en el nostre futur pròxim».