La Diputació mantindrà el teletreball en la Fase 1 i defineix les mesures tècniques i organitzatives per a la futura represa de l'activitat presencial
El comité de seguiment i estratègia de la COVID-19 de la Diputació treballa des de fa setmanes per a adaptar la institució a les diferents etapes de la desescalada amb les majors garanties d'higiene i seguretat per al personal
La Diputació de Castelló mantindrà operatiu el sistema de teletreball com a modalitat de prestació de l'activitat laboral durant la Fase I, tal com han acordat aquest matí els integrants del comité de seguiment i estratègia de la COVID-19 en una reunió coordinada pel president de la institució provincial, José Martí.
Es tracta d'una mesura que suposa continuar aplicant les instruccions establides en el Decret de Presidència de data 20 de març de 2020, que ha permés que “des del primer moment hàgem aconseguit la màxima protecció per a la nostra plantilla, perquè fins al 90 per cent ha estat teletreballant ”, comenta José Martí.
Finalitzada la Fase 1, es procedirà a l'aplicació d'un pla sobre la incorporació gradual dels empleats públics, prèvia adopció de mesures de protecció informada per Prevenció de Riscos Laborals i el Comité de Seguretat i Salut Laboral, seguint les Instruccions que es dicten per les Autoritats Sanitàries. El pla d'incorporació gradual dels empleats públics, en qualsevol cas, serà traslladat a la Taula de Negociació amb les Seccions Sindicals als efectes legals pertinents.
En qualsevol cas, quan la província de Castelló entre en la Fase I de li desescalada, encara que continue sent preferent el teletreball, es permetrà també l'assistència presencial d'empleats en centres de treball dels serveis considerats essencials.
Mesures preventives
De manera paral·lela, la Diputació treballa des de fa setmanes en l'aplicació de mesures tècniques i organitzatives per a la represa progressiva de l'activitat presencial en els centres de treball de la diputació, per al que s'està comptant amb els responsables de les diferents àrees. Com ha exposat José Martí, “serem estrictes perquè tots els nostres treballadors, així com els ciutadans que hagen de vindre a realitzar gestions en serveis com a Registre o Recaptació, compten amb una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut”.
D'una banda, pel que fa a les mesures tècniques, en aquells llocs de treball en els quals no es puguen aplicar les mesures de distanciament social, s'implantaran solucions de protecció col·lectiva, per al que s'estan estudiant mampares i separadors, tant de vidre com de metacrilat. A això s'uneix l'opció d'habilitar en els centres de treball de maig afluència les denominades ‘estacions d'higiene’, que integren en un dispensador de gel hidroalcohòlic, prestatges per a la dispensació de mocadors, màscares, un contenidor higiènic i recomanacions d'higiene i protecció sanitària.
Mesures organitzatives
Per a limitar aprofundir en els mitjans preventius, es treballa també en la reorganització de diversos serveis, com pot ser l'habilitació de zones específiques per a visites, restringir a l'ús individual els ascensors, amb prioritat d'ús per persones amb mobilitat reduïda, embarassades o amb malalties físiques. Així mateix, s'estudien les possibilitats de definir recorreguts d'accés en cada centre de treball.
Recomanacions
Davant l'escenari que es presenta enfront de la prevenció de contagis de la COVID-19, i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, en els centres de treball de la Diputació de Castelló, es continuen promovent les següents mesures:
- En el desplaçament al centre de treball es prioritzarà el transport individual. En els vehicles solament es permet que viatge una persona per cada fila de seients.
- Durant l'entrada, eixida, permanència i en les zones comunes del centre de treball es mantindrà la distància interpersonal d'aproximadament 2 metres.
- Sempre que siga possible s'haurà de ventilar diàriament les instal·lacions durant un període de cinc minuts.
- Reforçar les mitjanes d'higiene personal en tots els àmbits del treball
- Neteja freqüent de mans amb aigua i sabó, solució hidroalcohòlica i mocadors d'un sol ús.
- Ús de guants de protecció posats a disposició.
- Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.
- Pràctica de bons hàbits d'higiene respiratòria: cobrir-se el nas i la boca amb un mocador en tossir i esternudar, i rebutjar-lo en un poal de fem. Si no disposa de mocadors emprar la part interna del colze per a no contaminar les mans.
- Evitar l'ús compartit d'equips com a ordenadors, teclats, impressores, etc. Si no és possible, hauran de ser desinfectats abans de l'ús o bé llavar-se les mans immediatament després de la seua utilització.
- No és imprescindible usar màscara durant la jornada laboral si el tipus de treball no el requereix i es manté la distància interpersonal. En cas de no poder mantindre les mitjanes indicades contactar amb antelació amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals.
- En tornar del centre de treball als seus domicilis es deuran les distàncies i mesures d'higiene en la llar, màximament si conviuen amb persones de grups de risc.