La Diputació de llum verda a dues inversions històriques de 8,6 milions d'euros
El ple ha aprovat una moció del Grup Socialista sol·licitant que la Conselleria autoritze les proves de cistella emmalla com a modalitat de caça compatible amb la modalitat del parany
El ple de la Diputació de Castelló ha donat hui llum verda per unanimitat a la inversió de 8,6 milions d'euros per a la digitalització del cicle urbà de l'aigua i garantir el control i qualitat de l'aigua gràcies al monitoratge d'aquestes variables. Un acord que el president Martí ha valorat «molt positivament» perquè «ens ajudarà a realitzar en els pròxims anys una bona gestió d'un bé escàs, que és un dels principals reptes que la nostra societat té per davant».
Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha celebrat que en el govern de la Diputació «hàgem tornat a aconseguir la unanimitat per a tirar avant aquest projecte de gestió de l'aigua». Sobre aquest tema, ha assenyalat que «hi ha una pota del Pla Director de l'Aigua que és justament l'eficiència, i la nostra gestió d'invertir 8,6 milions d'euros, dels quals el 80% venen de Fons Europeus, en 127 municipis, justament per a millorar aqueixa eficiència en la gestió». García ha afegit que «el que pretenem és avançar-nos a les fugides per a no perdre aquest recurs tan valuós, al mateix temps que millorem el control de la salubritat de l'aigua que ha de consumir la població".
Carreteres: 8 milions
El ple de la Diputació de Castelló també ha aprovat hui el plec de les clàusules que regulen la contractació de la gestió integral i de serveis viaris hivernals de la xarxa provincial de carreteres per un import històric de 8 milions d'euros per al període 2023-2024, prorrogable durant dos exercicis més. Han votat a favor PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans. S'ha abstingut el Partit Popular.
La despesa anual es divideix en despesa corrent (40%) i despesa d'inversió (60%). La despesa corrent correspondria a la prestació de serveis i el manteniment dels vials mentre que la despesa d'inversió seran els inclosos en l'execució de les obres de rehabilitació i reforços del ferm.
Segons les previsions tècniques, per al 2023 es preveuen les següents actuacions:
→ CV-100 Rosell (ampliació de la calçada, millora de traçat i de la seguretat viària, amplària pavimentada, carrils de 3 metres i vorals de 0,50 metres i bermes de 0,25 metres);
→ CV-105 La Pobla de Benifassà (ampliació de la calçada i millora de la seguretat viària, amplària pavimentada, carrils de 3 metres, sense vorals i bermes de 0,25 metres);
→ CV-138 Càlig (ampliació de la calçada i millora de la seguretat viària, amplària pavimentada de 7,50 metres, carrils de 3 metres, vorals de 0,75 metres i bermes de 0,25 metres);
→ CV-169 Benafigos (ampliació de la calçada i millora de la seguretat viària, amplària pavimentada de 6 metres, carrils de 3 metres, sense vorals i bermes de 0,25 metres);
→ CV-203 Torralba (ampliació de la calçada i millora de la seguretat viària, amplària pavimentada de 6 metres, carrils de 3 metres, sense vorals i bermes de 0,25 metres);
→ CV-213 Navaixes a Algimia de Almonacid per Gaibiel i Matet (reforç del ferm i millora de la seguretat viària, amplària pavimentada de 6,5 metres, carrils de 3 metres, vorals de 0,25 metres i bermes de 0,25 metres.
El diputat de Carreteres Santi Pérez ha lamentat que el Partit Popular no haja aprovat aquest contracte de carreteres, que suposa un increment de 2 milions d'euros respecte a èpoques passades. «Un contracte que s'ha realitzat conforme a les indicacions dels tècnics i que permetrà fer més carreteres i atendre reivindicacions històriques dels pobles, de tots els pobles, també de pobles governats pel Partit Popular». Pérez recorda que aquesta aprovació permetrà ampliar l'ample de les vies, millorar la senyalització horitzontal i vertical i, en definitiva, la seguretat viària». A més, ha assenyalat que «per primera vegada hem introduït actuacions relacionades amb els serveis viaris hivernals i els episodis de gelades que solen registrar-se tots els anys a l'interior».
Així mateix, Pérez ha tornat a tendir la mà al Grup Popular i a la resta de partits representats en la Diputació amb la intenció d'aconseguir un acord per al període 2023-2030 a fi de consensuar totes les actuacions necessàries que estan pendents des de fa dècades en la xarxa provincial de carreteres».
Suport al sector ceràmic
Els quatre grups polítics representats en el ple de la Diputació, PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans, han consensuat i recolzat amb els seus vots una declaració institucional per a sol·licitar que el Govern d'Espanya òbriga una línia d'ajudes a fons perdut amb caràcter urgent i extraordinari que ajude a sufragar els costos que les empreses del sector ceràmic estan tenint pel bloqueig de les exportacions a Algèria. També s'exigeix que l'executiu central convoque amb urgència a les comunitats autònomes i les cambres de comerç per a treballar de manera coordinada i adoptar mesures que ajuden a millorar de manera directa i immediata la crítica situació existent per la crisi diplomàtica amb Algèria per a recuperar la normalitat en les relacions comercials.
A més, se sol·licita que la Conselleria d'Economia Sostenible dote una línia d'ajudes urgents i extraordinàries per a les empreses taulelleres que s'hagen vist perjudicades per aquest conflicte diplomàtic.
Moció sobre el Parany
En l'apartat de mocions, el ple ha aprovat amb els vots del Grup Socialista i Ciutadans i el vot en contra de Partit Popular i Compromís una moció presentada pel PSPV-PSOE en la qual es mostra el suport de la Diputació a la Asociació Esportiva Club de Caçadors APAVAL i a la realització de les proves de cistella emmalla, reclamant la seua autorització i que es pose fi a la postura intransigent que fins ara ha mostrat la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. La institució provincial insta la Conselleria a l'autorització de les proves de cistella emmalla com una modalitat de caça compatible amb la modalitat del parany, amb l'objectiu de donar una solució legal a la pràctica d'aquest mètode de caça, de manera que garantisca, a més, la seua conservació.
Metges en les SAMU
En el debat que s'ha generat en el ple arran de la moció presentada per Ciutadans per a instar la Generalitat perquè es garantisca l'obligatorietat d'atenció mèdica en les SAMU que operen a la província, que s'ha aprovat amb els vots de PP, Ciutadans i Compromís, i l'abstenció del PSPV-PSOE, la diputada del Grup Socialista, Xaro Miralles, ha explicat que el Grup Socialista s'ha abstingut per la negativa del grup proponent a acceptar una esmena de consens.
Miralles ha recordat que «la Conselleria fa tots els esforços necessaris per a oferir el millor servei possible», assenyalant que «els casos en els quals les SAMU van sense facultatiu són «excepcionals i puntuals, quan es produeix una baixa i no hi ha persones en bossa per a cobrir aqueixes vacants». A més, ha fet referència al fet que existeix un problema de falta de metges que «és estructural i ja existia quan governava el Partit Popular», i ha recordat que «amb els governs del PP la SAMU de Vilafranca funcionava només durant 12 hores i que va ser la Generalitat progressista del Botànic la que va estendre el servei a les 24 hores del dia, i la que va instaurar la SAMU a Morella, que amb el PP no existia».
Helisuperficies
El ple ha rebutjat amb els vots de l'equip de govern una moció del Grup Popular sobre la necessitat d'ampliar la xarxa provincial de helisuperficies. Sobre aquest assumpte, el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, ha recordat que l'anterior corporació presidida pel Partit Popular va elaborar un Pla per a construir 25 superfícies d'aquesta mena de les quals es van acabar construint 18. «I casualment, d'aqueixes 18, 14 van ser en pobles governats pel Partit Popular i, a més, les que van quedar sense fer, també eren per a pobles amb alcaldes del PP». Ibáñez ha afegit que «si mirem el mapa de les helisuperficies, la sorpresa és encara major, ja que 5 es van construir en pobles que estan al voltant de Vilafermosa», localitat que, casualment, presideix l'anterior responsable del Consorci Provincial de Bombers. Això ocorria mentre «àmplies zones de risc de l'Alcalatén, Alt Millars, Els Ports i Baix Maestrat quedaven desprotegides». Entre elles, la Serra de Espadà, raó per la qual s'ha optat per construir una helisuperficie que està a dos quilòmetres de Tales i dos quilòmetres de Suera, «la realització de la qual està plenament justificada des del punt de vista tècnic».
Canvi de dates
Com és tradicional tots els estius, el ple de la Diputació ha decidit de manera unànime traslladar la celebració de ple ordinari corresponent al mes d'agost a la data del 14 de setembre i que la sessió ordinària corresponent al mes de setembre se celebre el dia 28 d'aqueix mes. També s'ha decidit adequar la celebració de les comissions informatives i de la Junta de Govern a les dates referides.