La Diputació impulsa l’atractiu turístic de l’Alt Millars amb la posada en valor dels jaciments de Cortes i Zucaina
El president de la institució, José Martí, veu en la recuperació del patrimoni històric “un potent dinamitzador econòmic de les zones d’interior”
La Diputació de Castelló està escometent a les localitats de Cortes de Arenoso i Zucaina, a l’Alt Millars, la posada en valor dels seus jaciments arqueològics per tal de multiplicar el potencial turístic de la zona. És el cas dels assentaments de Los Morrones i Los Cabañiles, els quals han estat presos per les mans dels professionals de l’arqueologia per a assegurar-ne la seua pervivència i traure’n rèdit d’aquests punts de gran valor històric i patrimonial.
El president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Cultura, Ruth Sanz, han tingut hui l’oportunitat de constatar la importància científica, patrimonial i turística d’aquests dos emplaçaments, datats ambdós entre els segles VII i VI aC., de la mà dels equips arqueològics. Martí ha coincidit amb Sanz en que “cal apostar per la recuperació, la salvaguarda i la difusió del nostre patrimoni material perquè ens ensenya a comprendre la nostra història i a consolidar el nostre sentiment de pertinença a un lloc”.
Martí també veu “com una oportunitat” la revalorització de les zones “més tenint en compte que poden ser un potent dinamitzador de les zones d’interior i una interessant font de riquesa per a la comarca de l’Alt Millars al mobilitzar al turista interessat per la cultura”. Per això, la Diputació ha consignat, segons ha confirmat la diputada de Cultura, Ruth Sanz, un total de 28.500 euros per a portar endavant els treballs.
LES ACTUACIONS
En el cas de Los Morrones, a Cortes, actualment s’està desenvolupant la tercera fase del pla d’excavacions. Està previst que, enguany, es concloguen els treballs en tot l’interior del recinte fortificat, unes tasques que han comptat amb una important inversió de 20.000 euros per part de la Diputació Provincial. Per a millorar l’experiència d’usuari, pròximament es senyalitzarà la zona i la ruta d’accés al jaciment gràcies a una subvenció autonòmica. Ruth Sanz ha explicat que “aquesta intervenció és un bon exemple de la importància de les col·laboracions interinstitucionals, ja que amb l'arribada d'inversions tant des de la Generalitat com des de la Diputació podem dur a terme un projecte més ambiciosos per a Cortes”. En aquest cas, Sanz ha agraït la implicació de l'empresa Aguas de Cortes per col·laborar en la campanya d'excavacions.
Pel que fa al recinte arqueològic de Los Cabañiles, a Zucaina, la intervenció s’està centrant en la necròpolis datada del segle VI aC. Sanz ha explicat que està previst que els treballs acaben en poc més de 10 dies. Aquests han consistit en el desbrossament i el condicionament del terreny, l’excavació i la realització d’estudis paleoantropològics.
José Martí ha recordat que des de la Diputació de Castelló “tenim clar que la recuperació de patrimoni és una prioritat, per això “li hem donat tanta importància a l’àrea d’Arqueologia des del nostre primera minut a les Aules”. En aquest sentit ha recordat que per a aquest 2020 s’han programat un total de 13 actuacions per un valor de 70.000 euros. A banda dels treballs de Cortes de Arenoso i Zucaina, també s’han completat o ho faran en un futur pròxim les excavacions a Cabanes, Montán, Vinaròs, la Serra d'en Galceran, Borriol, Benafer, Benicàssim, Castelló, Fuentes de Ayódar, Vilafamés, Cinctorres i Argelita.