CASTELLÓN PROVINCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

La Diputació i el Govern d'Espanya s'alien per a crear amb fons europeus un HUB d'Innovació Rural a la província de Castelló

ELPERIODIC.COM - 02/01/2021

El president José Martí destaca que és un espai físic i virtual per a la transformació i diversificació de l'economia de les poblacions d'interior, conjuminant els esforços d'administracions, empreses, emprenedors i inversors

La Diputació de Castelló i el Govern d'Espanya treballaran de manera conjunta en la creació d'un HUB d'Innovació Rural en territoris  de la província de Castelló, un centre neuràlgic orientat a l'impuls de polítiques que donen resposta al repte demogràfic i que es finançarà amb càrrec als fons europeus de reconstrucció. Ho ha anunciat el president José Martí, qui ha explicat que es tracta d'una iniciativa del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) amb la qual es pretén generar intel·ligència en el territori mitjançant l'establiment de projectes pilots innovadors i explorar models que contribuïsquen a donar respostes als reptes del segle XXI des de l'àmbit rural. Els HUBs són espais físics i virtuals en els quals administracions, empreses, emprenedors i inversors s'uneixen per a fomentar el treball col·laboratiu, la co-creació i l'aprenentatge mutu.

L'aposta pels HUBs d'Innovació Rural ha sigut el principal assumpte abordat en una reunió telemàtica en la qual al costat del president de la Diputació de Castelló i la presidenta de la Diputació de Palència, ha participat el secretari general per al Repte Demogràfic del MITECO, Paco Boya, qui ha explicat que ja existeixen projectes pilot similars en marxa a les províncies d'Osca i Lleida, inspirats en experiències desenvolupades a França.

José Martí ha afegit que “parlar d'un HUB rural és identificar reptes i apostar per la innovació, l'ecosistema i la generació d'un impacte econòmic i social positiu, generant una mirada diferent que sorgisca d'un procés participatiu capaç d'integrar als diferents agents actius del territori”. Del que es tracta és de “sumar a totes les persones amb propòsit per a posar en marxa projectes relacionats amb bombers, energies renovables, assistència a majors o digitalització d'explotacions ramaderes”. També resulta determinant la creació d'eines que ajuden a impulsar propòsits amb capacitat per a generar impacte en el territori.

En el transcurs de la reunió s'ha fet referència a HèPic, el primer HUB d'innovació rural per a la diversificació econòmica en zones de muntanya que es desenvolupa a la Val d'Aran, a Lleida, on ja es treballa en projectes tan variats com un simulador per a formar equips de rescats en muntanya, diversos projectes tecnològics i de disseny i creació d'apps, i un sistema de substitució d'energies fòssils per renovables autòctones.

MÉS FOTOS