CASTELLÓN PROVINCIA | POLÍTICA

La Diputació de Castelló uneix forces enfront de la pandèmia del Covid-19 amb el suport unànime de tota la corporació a les mesures del govern provincial

ELPERIODIC.COM - 07/04/2020

El president de la institució provincial, José Martí, encoratja a tots els grups a anar de la mà, “perquè és el moment de la unitat i de la Gran Política per a estar a l'altura que ens demanen els ciutadans i ciutadanes”

La Diputació de Castelló ha aprovat per unanimitat tots els punts de la sessió extraordinària i urgent celebrada hui, un ple històric a l'ésser el primer que s'ha realitzat de manera telemàtica sistema de videoconferència i en el qual s'ha donat el suport unànime de tota la corporació a les mesures desenvolupades per a fer front als efectes econòmics i socials per la pandèmia del COVID-19.

El ple ha estat estructurat en dues parts, amb un primer bloc destinat a la intervenció de tots els grups polítics per a parlar de l'emergència sanitària pel coronavirus. En aquest primer punt, el president de la Diputació, José Martí, ha iniciat la seua intervenció posant en valor el treball del personal sanitari, “que està en primera línia de la batalla amb energia i força per a contindre el virus”, al costat d'altres col·lectius com les forces de seguretat, els serveis municipals de neteja, de serveis socials “i de tanta gent que, malgrat tot, ens ajuda a portar millor el confinament”.

Després de guardar un minut de silenci pels morts a causa de la COVID-19, a més de recordar a l'última víctima de la violència de gènere a Almassora, José Martí ha incidit en la necessitat que, davant una situació d'emergència com la que viu el país, “siguem capaços de donar la resposta que esperen de nosaltres els ciutadans i ciutadanes de la província”.

Segons ha exposat el president de la Diputació, “no estem davant d'una situació de normalitat institucional; estem en un estat d'alarma i això, a més del confinament dels ciutadans, ens obliga als polítics a actuacions profundament polítiques, en el més noble i profund sentit de la paraula; ens orienta en definitiva a fer Gran Política”.

I en aquest camí, al seu judici, és fonamental “la unitat, la cohesió social, l'amistat cívica i la solidaritat”, per la qual cosa, més enllà de retrets, reconvencions i fractures, tots hem d'estar, en expressió d'Ortega y Gasset, a ‘l'altura dels temps’ que ens ha tocat viure”.

José Martí ha agraït, en aquest sentit, la col·laboració institucional de totes les forces polítiques presents en la Diputació –PSPV, PP, Compromís i Ciutadans-, reflectida en el suport unànime de totes les forces als huit punts dels quals constava el ple. Amb això, ha posat en valor el treball desenvolupat fins i tot des d'abans que es declarara l'estat d'alarma per part del Govern i ha volgut deixar patent que “la nostra meta serà sempre que la Diputació exercisca com a ajuntament d'ajuntaments. Així, al costat de les mesures aplicades fins hui, insisteix que “ja treballem a reactivar l'economia de la província i cobrir, en la mesura de les nostres possibilitats i competències, les necessitats socials que ens traslladen els municipis”.

Sistema públic sanitari

Des de l'equip de govern, el portaveu del grup socialista, Santi Pérez, ha posat en valor la sanitat pública i la necessitat de continuar desenvolupant polítiques “que reforcen un sistema públic potent front tots aquells detractors que sempre ens han venut que el privat és més eficient”. Pérez, en la seua intervenció, ha desgranat totes les mesures aplicades des del passat 10 de març, tant a nivell de protecció dels funcionaris de la casa i l'impuls del teletreball, com de tots els passos donats per a cobrir les necessitats dels ajuntaments.

En aquesta línia, ha volgut deixar patent que hem sigut, sens dubte, “una diputació pionera a l'hora de gestionar, adquirir i repartir material de protecció sanitari per als nostres ajuntaments, pese al problema de desproveïment mundial generalitzat”. Santi Pérez ha relatat a més totes les mesures socials i econòmiques aprovades “i la clara intenció de mirar, a més del present, cap al futur”.

Per a concloure, ha assumit que “per descomptat que ens podem equivocar, però puc assegurar-los que el treball ha sigut continu i la comunicació i disposició de treballar i ajudar als ajuntaments, també”. Apel·lant a l'oposició, ha recalcat que “la suma de tots i totes és fonamental per a reactivar-nos i fer front a una crisi diferent a les que coneixíem fins ara, perquè cap iniciativa resta, però sempre dins de la cooperació institucional, i emplacem a tots a treballar per la província”.

Administració de proximitat

També des de l'equip de govern, Ignasi Garcia, portaveu de Compromís, ha defensat el paper institucional de la Diputació de Castelló enfront de les emergències de la quarantena, també a l'hora de «garantir els serveis bàsics en els municipis, com ho són el proveïment i depuració d'aigua», i ha reivindicat el treball del personal que duu a terme aquestes tasques. També ha agraït la responsabilitat de la societat civil de les comarques de Castelló per a aplanar la corba del coronavirus i ha mostrat el seu condol a les víctimes de la pandèmia.

D'altra banda, Garcia ha manifestat que cal reforçar el paper de les administracions de proximitat per a impulsar un «model productiu sostenible mediambiental, social i econòmicament amb serveis i obra pública verda capaç de resistir aquesta crisi i unes altres que vindran». Concretament, ha parlat de protegir «la xarxa de proximitat de productores, proveïdors i de comerç local» perquè «ningú es quede arrere» i «evitar l'exclusió social». «Això no és una batalla individual i heroica, sinó un treball col·lectiu de col·laboració i solidaritat», ha dit.

Acords

El ple, d'altra banda, ha donat llum verda a diferents plans i bases que permetran donar un matalàs econòmic als ajuntaments en l'actual etapa d'emergència sanitària. Així, s'ha aprovat inicialment el Pla de Cooperació Provincial d'Obres i Serveis de la Diputació Provincial de Castelló per a l'any 2020, que té un muntant de 12,4 milions d'euros.

A nivell social, s'han aprovat les bases de subvencions destinades a Serveis de Promoció de l'Autonomia Personal de les persones majors (anteriors Unitats de Respir), amb un pressupost global de 730.000 euros. A aquestes s'uneixen les bases de subvencions a entitats sectorials vinculades al Benestar Social, amb 680.000 euros de pressupost, i l'assignació, mitjançant procediment de concessió directa, de subvencions econòmiques a favor de AMPAs, destinades al manteniment de serveis de Escola Matinera subvencionats per la Diputació Provincial, amb referència al primer semestre de 2020 (curs escolar 2019/2020), per un total de 134.000 euros.

MÉS FOTOS