CASTELLÓN PROVINCIA | MEDI AMBIENT

La Diputació de Castelló instal·larà plaques solars en les teulades de 224 edificis municipals

CARLOS MEDINA - 11/01/2022

L'ens provincial destinarà quasi 47 milions d'euros a aigua, energia i residus en el seu pressupost de 2022

Les confraries de pescadors col·laboraran en la recollida dels plàstics que arriben al fons de la mar

La Diputació de Castelló preveu destinar en els seus pressupostos per a aquest any 16,8 milions d'euros a l'apartat de sostenibilitat que agrupa els eixos d'aigua, energia i residus. Una inversió que, com ha explicat el diputat provincial de l'àrea, Ignasi Garcia, es pretén que “augmente fins als 20 milions sumant els romanents pendents d'incorporar i les ajudes d'altres administracions com la Generalitat”.

L'eix de la sostenibilitat és un dels quatre apartats bàsics amb els quals compten els comptes provincials. El pressupost va ser aprovat a la fi del desembre passat amb el vot a favor dels partits que formen l'equip de govern i l'abstenció de PP i Ciutadans i suposa un augment del 5’6% respecte a l'anterior.

Per a José Martí, president de la Diputació, aquests són “uns pressupostos per a la recuperació econòmica després del covid” i considera que són “històrics” en impulsar a la província amb 177’8 milions d'euros, 9,5 més que l'any passat. Quant a l'apartat de sostenibilitat, ha destacat que les partides pressupostàries “són xicotetes gotes per a aconseguir que la sostenibilitat siga present de manera definitiva en la gestió ja que som conscients que si no invertim en aquest àrea no podrem fer front als reptes que ens ofereix el futur”.

Energia

La Diputació incorpora en el pressupost 4’5 milions per a posar en marxa el Pla de Transició Energètica que té com a objectiu “reduir la petjada de carboni per a lluitar contra el canvi climàtic”, així com el cost de la factura elèctrica dels Ajuntaments.

Així, aquest pla preveu per a 2022 la instal·lació de plaques elèctriques en les teulades de224 edificis municipals de 62 poblacions de la província, que sumaran en total una potència pique de quasi 4 megawats de potència a l'hora, per la qual cosa s'estima que tindrà un estalvi econòmic de mig milió d'euros cada any en les factures de la llum.

Aigua

Respecte a l'eix hídric, tant Martí com Garcia han assegurat que és “un àmbit clau per a la Diputació” tant per la importància de garantir l'ús de l'aigua com per ser un requisit per a donar solució al repte demogràfic a l'interior.

Així, la joia de la corona en aquest àmbit és el Pla Director de l'Aigua amb el qual, segons Garcia, es busca “la justícia hídrica per a totes les poblacions garantint aigua a un preu solidari” i amb el qual s'invertiran 1’5 milions d'euros a millorar l'eficiència hídrica, renovant les xarxes de proveïment i millorant el seu control per a evitar fuites.

D'altra banda, i respecte a la depuració d'aigües residuals, Garcia ha explicat que s'iniciarà el projecte de depuració en nuclis disseminats a través d'un conveni amb l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) per a la depuració de les aigües a Sant Vicent de Piedrahita i en El Tormo. En total, en depuració, s'invertiran 10 milions per a les infraestructures i el seu manteniment enguany.

Un altre projecte que s'inicia enguany és el de sumar a l'ajuda que ofereix la Diputació a la cloració d'aigua en xicotets municipis el control del consum i la gestió sanitària, amb un pla elaborat en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat que suma 650.000 euros.

Residus

Respecte a la gestió de residus, Garcia ha subratllat “la necessitat de canviar l'estil de vida” per a “donar una segona vida als residus mitjançant l'economia circular”, començant a considerar els residus com a matèries primeres.

Per això, s'augmenta enguany la partida en educadors ambientals amb 843.000 euros o la recollida porta a porta amb 200.000 euros perquè ho implanten municipis i mancomunitats. Aquesta és una experiència que ja es duu a terme en poblacions com Atzeneta del Maestrat, Vistabella o alguns pobles de l'Alt Millars i, segons Garcia “està tenint un impacte molt positiu”. I és que, com ha recordat el diputat provincial, “la Unió Europea planteja que pota 2035 només un 10% dels residus acaben en l'abocador”.

Una altra iniciativa pionera referent a això és la que es durà a terme amb les confraries de pescadors, que col·laboraran amb la recollida dels plàstics que s'han assentat en el fons marí per a “fer pedagogia” i “visibilitzar que el fem de la terra acaba arribant a les mars”. A aquesta partida es dedicaran 20.000 euros.

Altres 70.000 euros aniran destinats a reactivar algunes de les cinc plantes de purins propietat que la Diputació que es trobaven tancades. La idea és modernitzar-les perquè siguen més eficients energèticament i aprofitar-les per al agrocompostatge de la matèria provinent dels olivars. Un ús que ja aplica en el Maestrat i es vol exportar ara a l'Alt Palància.

El Pla Local de Residus, per la seua banda, que busca col·laborar amb els municpis de menys de 10.000 habitants en aquesta tasca, comptarà amb 150.000 euros dels pressupostos perquè els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) arriben a cada poble de la província.