La Diputació de Castelló enfortix el seu esforç inversor per a garantir els recursos hídrics a la província
La presidenta Marta Barrachina anuncia els quatre eixos en què se sustentarà el pressupost 2025 destinat al proveïment, subministrament, depuració i condicionament d'infraestructures hídriques a la província
“Este important increment demostra el nostre ferm compromís per portar els recursos on realment importen i de reforçar el subministrament i l'eficiència en l'ús de l'aigua en tota la província”, ha subratllat la dirigent provincial
La Diputació Provincial de Castelló enfortix el seu esforç inversor per a garantir els recursos hídrics a la província i incrementa un 82,5% el pressupost destinat a actuacions en matèria hídrica fins a superar els 28,4 milions d'euros.
La presidenta de la institució provincial, Marta Barrachina, ha anunciat este dimarts els quatre eixos en què se sustentarà el pressupost 2025 destinat al proveïment, subministrament, depuració i condicionament d'infraestructures hídriques a la província.
Com ha explicat la dirigent provincial, després d'un estiu “particularment complicat per a molts pobles de la nostra província”, i pel que es va incrementar la inversió per a fer front a l'emergència hídrica, des de la Diputació de Castelló s'ha planificat una sèrie d'accions concretes “que busquen assegurar un accés estable i sostenible a l'aigua en tots els nostres municipis”. “Com vam dir des de l'inici, esta legislatura és la legislatura de l'aigua i per això augmentem la inversió per a garantir a tots els castellonencs un recurs tan vital com és l'aigua”, ha subratllat la presidenta de la institució provincial.
Així, el pressupost destinat a aigua per a 2025 ascendix a 28.412.946,10 euros, un augment del 82,5% respecte al present exercici que s'han aconseguit 15.562.693,07 euros, la qual cosa suposa un increment de 12.850.253,03 euros. “Este important increment demostra el nostre ferm compromís per portar els recursos on realment importen i de reforçar el subministrament i l'eficiència en l'ús de l'aigua en tota la província”, ha incidit la dirigent provincial.
En total seran quatre les línies d'actuacions per a posar en marxa.
En primer lloc, les obres per a garantir el subministrament d'aigua. En este punt, la presidenta de la institució provincial ha explicat que es destinaran 1.385.200 euros i, dins de les actuacions previstes, es troben la substitució de la conducció en el polígon industrial de Vall d’Alba (Consorci Pla de l’Arc) amb un pressupost de 145.200 euros; l'adquisició d'una parcel·la per a la planta de tractament en Pedrizas (Consorci de la Plana) amb 40.000 euros; una inversió de 720.000 euros per a una planta de tractament per a la potabilització de l'aigua en Pedrizas (Consorci de la Plana); i l'obra necessària per a la connexió de la xarxa de proveïment de Costur amb la xarxa municipal de l'Alcora en la Foia (480.000 euros). Com ja va anunciar la presidenta de la Diputació divendres passat, amb esta última actuació es donarà la solució definitiva per a garantir el subministrament d'aigua potable en el municipi de Costur i, per tant, posarà fi al subministrament mitjançant cubes d'aigua.
En segon lloc, el pressupost 2025 de la Diputació de Castelló contemplarà una partida d'1.500.000 euros per a una nova convocatòria del AGA. Un pressupost que es veurà incrementat 500.000 euros respecte al present exercici. La línia de subvencions AGA (Proveïment Aigua Potable) està destinada a municipis de menys de 20.000 habitants per a sufragar actuacions relacionades amb el servei de proveïment i distribució d'aigua potable domiciliària, com poden ser reposicions de bombament de pous i captacions, reposicions per trencaments en xarxes de proveïment i distribució, el subministrament d'aigua potable mitjançant cubes, i qualsevol altra mesura de xoc.
En tercer lloc, la màxima representant de la institució provincial ha explicat el Projecte de Digitalització de l'ús urbà de l'Aigua, (PERTE), que compta amb un pressupost per al total de les accions de 6.581.681,97 euros. Este projecte se centra en digitalitzar i millorar l'ús i gestió de l'aigua en municipis de la província de menys de 20.000 habitants.
“Amb el PERTE perseguim millorar l'eficiència i gestió del cicle de l'aigua en municipis xicotets mitjançant la digitalització, la qual cosa inclou el proveïment, sanejament, depuració i seguiment de la qualitat de l'aigua”, ha explicat la dirigent provincial qui ha subratllat que “este projecte s'aplicarà en uns 127 municipis de la província, beneficiant a aproximadament 190.000 habitants”. El PERTE també inclou infraestructures d'aigua dels consorcis provincials (La Plana i Pla de l'Arc), impactant així en el 90% dels municipis de la província.
Les etapes d'implementació són dos, sent la primera la digitalització del sistema de proveïment d'aigua en zones nord i sud, i una segona etapa referent a les millores en el sistema de sanejament i depuració. “El PERTE és una gran oportunitat per a millorar la gestió de la totalitat del cicle de l'aigua de l'ús urbà, ajudant els municipis de la província a complir amb la normativa actual i futura i a mitigar els efectes de la sequera en el territori”, ha afegit Marta Barrachina.
En quart lloc, el pressupost en matèria hídrica destina 10.652.307,6 euros per a obres de construcció i millora de les depuradores. La planificació inicial contempla la construcció d'estacions depuradores en Torralba, Villamalur i Sacañet; la millora i ampliació en depuradores de Santa Magdalena i Cinctorres; i instal·lacions de bombament en estacions depuradores a Palanques, Olocau del Rey, la Todolella i Villores.
Així mateix hi ha obres ja en marxa, que no computen en els 10 milions d'euros pressupostats, i entre les quals s'inclouen les estacions depuradores en Benlloch-Vilanova, Alcudia de Veo, i altres millores de bombament i protecció a Cabanes, Vilanova d'Alcolea i Higueras.
Destacar que el manteniment de depuradores està pressupostat en 7.348.771,85 euros.
En conclusió, com ha subratllat la presidenta de la Diputació, “amb este pla ambiciós reafirmem el nostre compromís amb el Cicle Integral de l'Aigua com una finestra d'oportunitats per a aprofitar cada gota i invertir en un recurs tan vital com és l'aigua”.
“Des del manteniment de les infraestructures fins a la inversió en tecnologia per a la digitalització, cada pas està enfocat a protegir i gestionar millor els nostres recursos hídrics”. Perquè “cada gota compta, i junts estem construint un futur més sostenible i segur per a la nostra província, ha finalitzat Marta Barrachina.