CASTELLÓN PROVINCIA | MEDI AMBIENT

La Diputació de Castelló elaborarà amb els pobles un nou model de Residus Sòlids Urbans per a la pròxima dècada

ELPERIODIC.COM - 06/08/2020

El diputat de Sostenibilitat oferix assistència tècnica als ajuntaments que encomanen la recollida a l’ens supramunicipal

Ignasi Garcia: «És prioritari implantar la selectiva orgànica a l’interior de Castelló sense deixar cap població enrere»

El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha iniciat la roda de contactes amb les alcaldies de les localitats de menys de 5.000 habitants que tenen encomanada la recollida de Residus Sòlids Urbans (RSU) a la Diputació de Castelló per avançar en l’elaboració d’un nou pla de gestió de residus a escala provincial que s’adeqüe als objectius mediambientals de la pròxima dècada. Ahir van tenir lloc dues reunions a Segorbe i Cirat, amb els i les edils dels pobles de l’Alt Millars i l’Alt Palància, i demà divendres serà el torn de Morella, on estan convocats els ajuntaments de la zona de Els Ports.

Garcia ha oferit als municipis l’acompanyament i l’assistència tècnica de la Diputació per optimitzar la recollida selectiva dels seus termes «perquè ningú es quede enrere» en l’acompliment de la normativa europea i del nou Pla Integral de Residus (PIR) de la Generalitat Valenciana. «Es tracta d’un procés complex que requerirà la col·laboració de tots els organismes implicats i la Diputació estarem per donar-hi suport burocràtic i logístic real», ha dit.

Garcia ha destacat la bona predisposició de les alcaldesses i alcaldes de l'Alt Millars i de l'Alt Palància per enfrontar conjuntament la posada en marxa d'aquesta nova estratègia de gestió de residus que, segons el diputat, «anirà més enllà del punt de vista merament local» i «tindrà en compte les necessitats de les diverses comarques i mancomunitats». Igualment, el diputat ha insistit als edils que «cal començar a implantar la recollida selectiva orgànica a l'interior de Castelló» i que «un dels objectius primordials d'aquesta legislatura ha de ser tractar el fem de totes les poblacions d'una manera més respectuosa amb el medi ambient».

Amb aquesta intenció, la Diputació proposa que tots els municipis menuts li encomanen a l’ens supramunicipal la recollida d'RSU, «de manera puguem optimitzar els recursos i fer més eficient la seua gestió». Actualment, un total de 45 municipis de menys de 5.000 habitants estan adherits al servei: 21 a la zona de Els Ports-Maestrat; 11 a l'Alt Millars i 13 a l'Alt Palància.  «L'objectiu és arribar a les 70 encomandes, cosa que significaria implicar a la meitat de les localitats de la província en un pla conjunt de residus pioner al nostre territori», ha conclòs Garcia.

MÉS FOTOS