La Diputació de Castelló busca l'aliança del Govern d'Espanya per a implementar el Pla Director de l'Aigua (PDA) de la província de Castelló
El president Martí i Ignasi Garcia es reuneixen amb el Director General de l'Aigua en el Ministeri de Transició Ecològic, al qual plantegen la necessitat de trobar finançament per al PDA i d'obtindre un major rendiment de les dues dessaladores
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, i el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, han visitat el Ministeri de Transició Ecològica a Madrid per a presentar a la Direcció General de l'Aigua el Pla Director Proveïments d'Aigua de la Província de Castelló. Aquesta reunió s'emmarca dins de la ronda de contactes que la institució provincial està mantenint amb representants d'organismes competents en matèria de subministrament hídric amb l'objectiu de buscar aliances i suport per a l'execució de les accions planificades en el projecte.
Concretament, l'objectiu de la reunió ha sigut demanar la incorporació del Pla Director de l'Aigua (PDA) al Pla Hidrològic Nacional (*PHN) dels pròxims sis anys per a assegurar el finançament dels sondejos destinats a la localització de pous per al proveïment hídric procedent d'aqüífers subterranis i per a buscar la col·laboració del Ministeri en l'activació de les plantes dessaladores.
El president José Martí ha agraït el bon acolliment dispensada pel director general "al nostre pla, que és un gran pla, que té dues coses fonamentals, com són el consens polític i un gran suport tècnic, i al qual ara li queda el suport financer, que és en el que estem treballant i el que ens ha portat fins al ministeri". En aquest sentit, ha manifestat ser conscient que "el finançament no és fàcil i portarà temps", però ha també mostrat el seu convenciment que "hui hem posat una pedra importantíssima".
Martí també ha plantejat que "a la província tenim dues dessaladores que treballen a un ritme molt baix, a les quals necessitem traure un major rendiment". Sobre aquest assumpte ha destacat que el director general "s'ha posat a la nostra disposició per a solucionar el problema", alguna cosa que el president de la Diputació considera "una bona notícia".
Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, s'ha mostrat satisfet amb la trobada, ja que «la implicació del govern central en el PDA és fonamental per a dur a terme accions estratègiques i fonamentals per al desenvolupament de tot el pla». Ha subratllat també que «necessitem que a Madrid s'entenga la idiosincràsia de les comarques de Castelló i de la zona Mediterrani, on ens proveïm de reserves hídriques subterrànies i no d'aigua superficial o pantans, que dediquem al regadiu».
Respecte a la necessitat d'activació de les dessalinitzadores, com la Moncofa, incloses en el PDA, Garcia ha recordat que aquestes infraestructures han de ser aprofitades i amortitzades i que són necessàries per al desenvolupament econòmic de la zona costanera. «Sense aigua no hi ha poble, ni indústria, ni turisme», ha conclòs.
Els representants del govern a la *Diputació seguiran la roda de contactes dilluns que ve amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a avançar en el seu compromís d'assentar durant aquesta legislatura les bases que garantisquen les infraestructures per al subministrament d'aigua a llarg termini en tots els municipis de les comarques de Castelló.