La Diputació de Castelló aprova les bases d'una línia d'ajudes de 50.000 euros per a combatre el cotonet amb insectaris
Són xicotetes instal·lacions en les quals es multiplica un depredador d'aquestes 'cochinillas' d'origen sud-africà que estan fent estralls en la citricultura castellonenca
La Diputació de Castelló ha aprovat hui les bases d'ajudes per a la construcció d'insectaris destinats a combatre el cotonet, a les quals podran optar les cooperatives de la província pel procediment de concurrència competitiva. Segons ha explicat el president, José Martí, es tracta d'una línia que s'obri per primera vegada, per a la qual s'ha previst una dotació econòmica de 50.000 euros. "Amb aquestes ajudes iniciem el trànsit per una nova senda que considerem molt interessant i que, si com esperem té un bon acolliment, potenciarem en el futur".
El president ha assenyalat que segons els informes amb els quals treballa la Diputació, els insectaris són instal·lacions senzilles, econòmiques i molt eficaces, destinades a la multiplicació de l'insecte ‘Cryptolaemus montrouzieri’, un paràsit molt utilitzat pels citricultors valencians per a combatre el cotonet clàssic, una 'cochinilla' algodonosa d'origen sud-africà que resulta molt lesiva. Únicament requereixen una habitació amb una finestra envidrada, prestatgeries amb safates i un idoni manteniment per a conformar un hàbitat estable en el qual hi haja una temperatura que oscil·le entre els 22 i els 25 graus centígrads i la humitat relativa siga del 60%.
Martí està esperançat en què aquestes ajudes puguen contribuir a l'erradicació del cononet, un insecte que està lesionat greument la citricultura castellonenca, "un sector fonamental per a la recuperació i la reactivació econòmica de la província".
El president assenyala que aquest tipus de mesures respon a la voluntat del seu equip de govern "d'estar permanentment al costat els nostres agricultors". En aquest sentit, ha recordat que el mes de gener passat el diputat responsable de l'àrea d'Agricultura, Santi Pérez, va mantindre una reunió telemàtica amb representants de cooperatives de Castelló, Vila-real, Borriana, la Vall d'Uixó i Nules, a més de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, per a tractar de la possible activació d'aquesta via d'ajudes.
Per part seua, Pérez ha incidit en la importància d'aquesta mena de projectes "que no beneficiarà únicament als associats a les cooperatives que accedisquen a les ajudes, perquè òbviament, una vegada que es distribuïsquen els paràsits, actuaran al seu lliure albir i no sols en els horts dels cooperativistes".