La Diputació del Canvi supera els 4,5 milions d'euros d'inversió en l'Alt Palància en 2020, un 45% més que l'any passat
José Martí ha mostrat la seua intenció que, una vegada superada la pandèmia, aquests fòrums es continuen traslladant a les diferents comarques per a conéixer in situ els problemes i preocupacions dels territoris
La Nova Diputació progressista que presideix José Martí ha invertit enguany en l'Alt Palància 4,5 milions d'euros, xifra que enfront dels 3,1 milions de 2019 representa un increment del 45%. Aquest augment de 1,4 milions d'euros posa de manifest en paraules del president «la vocació municipalista de l'equip de govern» que «en un any tan complicat com aquest, ha volgut estar al costat de les alcaldesses i dels alcaldes, i dels seus ajuntaments, especialment dels que compten amb menys recursos, per a ajudar-los a fer front a les conseqüències de la pandèmia».
Martí ha pronunciat aquestes paraules en el transcurs del sisé i últim lliurament de la ‘Convenció d’alcaldesses i alcaldes’ organitzada per la institució per a fer balanç de l'any i debatre les prioritats per a 2021, un fòrum al qual han sigut convocats un total de 29 municipis. També han assistit el diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez; la diputada de Cultura, Ruth Sanz; la diputada d'Esports, Tania Baños, i el diputat de Promoció Econòmica, Pau Ferrando. Pel Partit Popular han estat Elena Vicente-ruiz i Nieves Martínez, i Cristina Fernández per Ciutadans.
Es tracta d'una sessió que inicialment estava previst celebrar a Altura, encara que finalment ha sigut necessari recórrer a la via telemàtica per l'increment de contagis per coronavirus registrat en les últimes setmanes i les recomanacions efectuades per les autoritats sanitàries.
Pla 135 i Fons de Cooperació: 2,8 milions d’euros
La major part dels més de 4,5 milions d'euros invertits per la Diputació en l'Alt Palància es corresponen amb el Pla 135 d'Obres i Serveis, que ha suposat una injecció de 2,3 milions d'euros. Una quantitat important a la qual cal afegir els 505.000 euros que per primera vegada ha transferit la institució provincial als pobles de la comarca amb càrrec al Fons de Cooperació Municipal, doblegant així l'aportació que realitza la Generalitat Valenciana. La suma del Pla 135 i del Fons de Cooperació representa una transferència directa de recursos incondicionats a aquests ajuntaments de més de 2,8 milions d'euros, «amb la qual Diputació reconeix la seua majoria d'edat i capacitat de decisió».
Emergència Covid
En una primera intervenció, el president Martí ha recordat que des de la declaració de l'emergència sanitària l'objectiu de l'equip de govern ha sigut prestar tot el suport possible als municipis. En aquest sentit, s'ha referit als quasi 300.000 euros que els pobles de l'Alt Palància han rebut a través del Fons Covid per a sufragar les despeses provocades per la pandèmia. També ha parlat dels 164.000 euros que s'han destinat en forma de subvencions a la posada en marxa del pla d'ocupació que permet contractar temporalment persones en atur i dels més de 325.000 invertits en la millora de camins i pistes.
Repte demogràfic
A més, el president ha assenyalat que per a afrontar el repte demogràfic i fixar població al territori és fonamental «prestar més i millors serveis a la ciutadania», una tasca per a la qual s'han invertit 150.000 euros que s'han destinat a garantir el proveïment d'aigua a localitats com Almedíjar, Barracas, Benafer, Caudiel, Chóvar, Fuente la Reina, Geldo, Matet, Pavías, Soneja i Torás.
D'altra banda, Martí ha destacat els 331.000 invertits a la comarca a través de l'àrea de Benestar Social, «sense tuteles de cap mena, perquè cada ajuntament destine els fons que li corresponen a l'impuls dels programes que considera convenients». En aquest sentit, és important destacar que en la zona hi ha un total de 14 unitats de respir, després que en 2020 s'hagen creat quatre noves a Geldo, Algimia, Torás i Villanueva de Viver.
Format comarcal postcovid
El president ha mostrat la seua satisfacció per la forma en la qual s'han desenvolupat les sis sessions del cicle de cims comarcals amb alcaldesses i alcaldes perquè «ens ha acostat a la realitat dels nostres pobles i ciutats, en uns moments tan complicats com els que estem vivint amb la Covid». Un format que per la pandèmia ha substituït a l'habitual, que se celebrava al Palau de les Aules amb la presència de les 135 alcaldesses i alcaldes de la província, però que donats els bons resultats obtinguts, ha d'inspirar la ‘Convenció d’alcaldesses i alcaldes’ dels pròxims anys. En aquest sentit, ha manifestat que «realitzant les modificacions oportunes, m'agradaria continuar fent la convenció de la mateixa manera, per comarques, per a continuar escoltant-vos i coneixent les vostres necessitats i preocupacions».
Ha recordat que «és una senda per la qual comencem a caminar l'any passat amb les reunions prèvies a l'elaboració dels pressupostos, de les quals van eixir uns comptes públics per a 2020 marcadament municipalistes i socials, que van nàixer del consens i que no van registrar cap vot en contra en el moment de l'aprovació en el ple».
Un consens que el president considera necessari i que va propiciar l'aprovació al juny de 2020 del Pla Reactiva Castelló amb el suport de tots els grups, contemplant un paquet de mesures per valor de més de 9 milions d'euros». Una manera d'actuar «cal continuar cultivant perquè aquest és el moment de la política i, entre tots, hem de reactivar i reconstruir la província de Castelló».
José Martí també ha fet referència a la importància del discurs pronunciat ahir a València pel president del Govern, Pedro Sánchez, amb motiu de la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el títol general de la qual resa ‘España Puede’ i preconitza una Espanya verda, digital, sense bretxa de gènere, cohesionada i inclusiva. Sobre aquest tema, ha manifestat que «si Espanya pot, Castelló pot» i que «els 140.000 mil milions d'euros que vindran a través de fons de la Unió Europea serviran per a transformar el país i superar un moment molt difícil de la nostra història». Ha afegit que «l'aposta que fa la Unió Europea és descomunal» i que resulta imprescindible que «sapiem estar a l'altura». Parafrasejant a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, assegura que «tenim l'oportunitat de fer que els canvis es plasmen per a eixir més forts creant oportunitats per al món de demà i no sols construint contingències per al món d'ahir. Ens hem deslliurat de les velles excuses i les zones de confort que sempre ens han frenat, i tenim la visió, el pla i la inversió». En conseqüència, «ha arribat el moment de posar-se a la feina».
Intervencions d'alcaldesses i alcaldes
La primera edil a fer ús de la paraula ha sigut l'alcaldessa d'Altura, Rocío Ibáñez, ja que en un primer moment estava previst que la sessió de hui se celebrara en el municipi que presideix. Durant el seu parlament ha considerat un encert la realització de reunions comarcals amb alcaldesses i alcaldes i ha agraït l'ajuda que la Diputació ha prestat als ajuntaments per a fer front a la pandèmia. També ha aplaudit les millores introduïdes en el Pla 135, les aportacions a través del Fons de Cooperació Municipal, la creació de l'àrea de Memòria Democràtica i el treball que s'està realitzant per part del Consorci de Bombers i el Parc Mòbil per a arreglar els camins de la comarca. A més s'han referit a l'eficient actuació dels bombers amb motiu del recent incendi de Bejís.
Els seus companys de comarca, que també han valorat les ajudes que presta la institució i la seua proximitat, han realitzat reivindicacions en matèria d'instal·lacions esportives i han assenyalat la necessitat de millorar el suport per a assistència tècnica que es presta als ajuntaments. Altres demandes són la millora de la connectivitat per carretera i internet i la necessitat de comptar amb caixers automàtics. Els edils també ha demanat la mediació de Martí davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que aquest ha acceptat, per a abordar assumptes que afecten els ajuntaments i són competència d'aquesta entitat.