DePedro, Xavi Sarrià, Maria Hein i una dotzena més d'artistes en la jornada de clausura de la Fira Valenciana de la Música
La cantant Martirio protagonitzarà l’última de Les Converses del Trovam
La Fira Valenciana de la Música Trovam segueix amb el programa d’activitats professionals i artístiques de la seua desena edició. Durant el divendres 3 de novembre, la Fira serà l'escenari de la segona sessió de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical). Aquesta iniciativa de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana té com a objectiu estudiar les sinergies entre la música i el turisme. A l’Auditori de Castelló de la Plana, els assistents podran escoltar les aportacions de Sergi Almiñana, president de MusicaProCV, i de Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme. A més, les Jornades TIIM analitzaran el paper de Benicàssim com a punt d’atracció del turisme musical durant 25 anys.
Posteriorment, el Trovam acollirà la presentació de diversos anuaris publicats pel sector i s’analitzaran experiències de formació en la indústria musical. El programa professional de la tercera jornada de la Fira es tancarà amb una nova sessió de Les Converses del Trovam. Els protagonistes d’aquesta trobada seran Los Xavales, responsables del canal de YouTube del mateix nom que dissecciona la música urbana, i el col·lectiu de creació pamplonés Chill Mafia.
A partir de les 12:00h, la Fira tornarà a obrir els escenaris de l’Auditori de Castelló per a escoltar variades propostes musicals. Així, el públic tindrà l’oportunitat de conéixer les noves cançons de Xiomara Abello; l’experimentació jazzística de Valmuz; el pop-rock i folk de La Ludwig Band; les rimes del raper Malparlat, qui presenta l’àlbum Sentimantral; el pop melancòlic de Novembre Elèctric; la fusió de hip hop i música tradicional de Tesa; i la posada de llarg d’Ernest Crusats, antic líder de la formació La Iaia. A més, s’escoltaran les propostes de Tenda, quartet valencià de rock; Habla de Mí en Presente, quintet que uneix el tecno berlinés amb la rumba catalana; Merina Gris, conjunt basc que mescla aspectes melòdics i agressius; Verde Prato, amb un repertori de cants populars i litúrgics en èuscar amb base electrònica; Chill Mafia, projecte on conflueixen la música jamaicana, el reggaeton, el hip hop i la cançó tradicional basca; i Smoking Souls, una de les formacions de rock més consolidades del panorama musical valencià.
Finalment, Enric Montefusco portarà al Paranimf de la Universitat Jaume I (UJI) l’espectacle Viaje al centro de un idiota. Es tracta d’una obra que reflexiona sobre la pèrdua de la identitat, la raó i la moral amb una proposta escènica experimental concebuda en companyia de Xavi Bobés, creador de la companyia de teatre d’objectes Playground.
Dissabte 5 de novembre: última jornada de la Fira
El Trovam tancarà la seua desena edició demà dissabte 5 de novembre. Les activitats professionals clouran a les 16:00h a l’Auditori de Castelló amb la cantant Martirio, qui protagonitzarà l’última sessió de Les Converses del Trovam amb la companyia de Paco Valiente, responsable del programa de ràdio i web Los Sonidos del Planeta Azul. L’artista andalusa, Premi Nacional de les Músiques Actuals 2016, va encetar la seua carrera en solitari a mitjans de la dècada dels 80 del segle passat després de formar part del conjunt Jarcha. La seua escenificació, caracteritzada pel vestuari i les pintes, acompanyava temes com “Estoy mala”, “Sevillanas de los Bloques” o “Las mil calorías". Posteriorment, va fusionar la copla i el jazz en companyia del pianista Chano Domínguez i es va endinsar en els gèneres populars d’Amèrica Llatina.
L’Auditori també viurà una desena de concerts durant l’última jornada de la Fira. A les 18:00h començarà l’actuació de Maria Hein, considerada una de les veus més prometedores de la música balear arran del seu primer treball Continent i contingut. A més, hi actuaran Ghost Transmission, formació que s’inspira en les girl groups, el rock’n’roll i el garatge dels 50 i els 60; Vic Mirallas, artista que beu de la música urbana, el pop, l'electrònica i el jazz; DePedro, cantant i guitarrista que presentarà el seu últim treball d’estudi, Máquina de Piedad; i MDMAR, artista emergent mallorquina que interpreta temes d’un marcat estil pop-folk amb calidesa i dolçor.
La programació artística del Trovam a l’Auditori de Castelló es completa amb Semana Santa, banda que combina ràbia i distorsió amb influències del rock alternatiu dels 80 i 90; Nueve Desconocidos, projecte de post-punk on es troben l’ocultisme i el desamor, la malenconia i el dolor, el pensament crític i la cultura pop; Capricornio Uno, duet que crea melodies a través de sintetitzadors, guitarres distorsionades, veus cristal·lines i caixes de ritmes; Muerdo, cantautor murcià de ritmes mestissos que celebra una dècada de trajectòria; i b1n0, parella de productors que basa les seues composicions en l’experimentació electrònica.
L’última jornada de la Fira també servirà perquè la música arribe a diversos punts de la capital de la Plana Alta. En primer lloc, a partir de les 17:30h, el cantautor Tomàs de los Santos actuarà al Teatre Principal. Allà presentarà el disc La rosa als llavis, àlbum que suposa el seu retorn als escenaris després de cinc anys. Posteriorment, els germans Jonatan i Christian Penalba interpretaran un repertori de peces tradicionals valencianes format per albaes, cants d'estil, fandangos, granaïnes, malaguenyes, cants de batre, boleros i seguidilles. Més tard, a les 20:30h, la formació Carraixet celebrarà el 50é aniversari de la seua creació. Ho farà a la mateixa localitat on el grup va debutar en febrer de 1972. La banda és una de les referències imprescindibles en la recuperació de la música d’arrel tradicional valenciana des de fa 5 dècades.
D’altra banda, al Parc Ribalta de la capital de la Plana Alta es desenvoluparan durant tot el dissabte les denominades “Experiències À Punt”. Així, l’ens públic valencià de televisió, ràdio i web tindrà dos escenaris situats en aquesta localització: el Templet i el Passadís de les Arts. En el primer, a partir de les 11:00h, hi haurà música per al públic familiar. Els protagonistes seran Scorcia & Big54, formació encapçalada pel cantant i guitarrista Miguel Ángel Escorcia (Los Swinguers, Cat Club) que repassarà la història del rock amb l’espectacle El rock & roll també és cosa de xiquets. En acabar, hi tocaran Ramonets, una de les formacions valencianes amb més seguidors de totes les edats. El grup està de gira amb Flipa, títol del seu àlbum més recent i on fan una crida a l’optimisme, a aprendre i a ballar. En el seu repertori es troben lletres lúdiques i festives i altres que aborden assumptes de caire social com la igualtat, la diversitat o la protecció del medi ambient.
Per la vesprada, a partir de les 20:00h, l’escenari À Punt situat al Passadís de les Arts s’obrirà per a les demostracions de Muixerangues. Enguany, la Fira Valenciana de la Música acollirà les espectaculars torres humanes realitzades per la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Guadassuar.
Finalment, al mateix Passadís de les Arts del Parc Ribalta tindran lloc les actuacions de Xavi Sarrià, Cactus i Niuss a partir de les 22:00h. El primer posarà de llarg l’àlbum Causa, format per un repertori de 10 peces que ha encisat el públic i la crítica. En directe, el cantant i guitarrista capitaneja una potent banda elèctrica que combina a la perfecció i de manera única i especial diferents gèneres que van del reggae a l’ska, passant pel hardcore, el rock i la millor tradició valenciana. D’altra banda, Cactus és una de les formacions de música urbana més potents del panorama valencià. Sorgits a les comarques del Comtat i l’Alcoià, actualment presenten l’àlbum Mode avió, editat el passat mes d’abril i on aprofundeixen en la seua aposta per les melodies ballables i els ritmes frescos. Finalment, des de la Ribera del Xúquer arribarà Niuss, banda que beu dels ritmes de l’indie, el pop i el mestissatge, amb pinzellades de música electrònica, per a facturar unes cançons carregades d’energia i missatges d’autoconfiança.