CASTELLÓN PROVINCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La cultura torna al Paranimf en format presencial amb una variada programació per a la tardor

ELPERIODIC.COM - 05/09/2020

El Paranimf torna a obrir les seues portes aquesta tardor amb una variada programació que abastarà tot tipus d’arts escèniques i que recuperarà de nou el format presencial, seguint sempre les mesures necessàries perquè el públic puga gaudir dels espectacles de la forma més segura possible davant les noves circumstàncies generades per la pandèmia de la COVID-19.

Les propostes per a aquest trimestre, algunes d'elles recuperades de la programació que no es va poder dur a terme el curs passat, tornaran a omplir l’escenari d’aquest espai cultural d'espectacles de teatre, dansa, cinema i música, marcats com ja és habitual pel seu caire social i compromés.

Les representacions s'iniciaran el divendres 2 d’octubre amb La invasión de los bárbaros, d'Arden Producciones, una companyia valenciana amb una extensa trajectòria que abordarà el tema de la memòria històrica en un relat que transcorre simultàniament en dos moments diferents: 1939 i 2009.

La programació continuarà el 16 d'octubre amb una estrena de dansa de la mà de la companyia Sol Picó, multipremiada i reconeguda en l'àmbit internacional. En l'espectacle Malditas Plumas, que presentarà per primera vegada al Paranimf, Sol Picó fa, amb el seu particular segell, una picada d'ull a la Barcelona dels anys 20 i al popular gènere de revista per a parlar de la fosca condició de l'èsser humà i les seues pors amb molt d'humor.

Aquesta estrena s'emmarca en el cicle de dones creadores «Juno a la tardor», impulsat per l'Institut Valencià de Cultura, que inclou peces que destaquen bé pel protagonisme dels papers femenins o perquè les obres estiguen realitzades i impulsades per dones. Dins d'aquest cicle s'oferirà el 30 d'octubre la funció de circ Express, de la companyia Faltan7 integrada per set xiques i un xic de diversos països, una proposta de malabars, acrobàcies i equilibris per a tota la família que compta amb el premi Feten 2019 de millor espectacle de carrer.

Al mes de novembre, arribarà al Paranimf la 28a Mostra de Teatre Reclam que s'iniciarà el 6 de novembre amb l'obra Curva España, de la companyia gallega Chévere, una representació de teatre polític-social que ironitza sobre el format documental, combina teatre i cinema en directe, beu del gènere policial i funciona com una alegoria de la construcció de l'estat espanyol.

El Reclam continuarà el 13 de novembre amb la representació de El Rey Lear, a càrrec de la companyia Atalaya, Premi Nacional de Teatre en 2008. Aquesta proposta, també inclosa en el cicle «Juno a la tardor», oferirà una particular visió del text de Shakespeare, amb una potent interpretació de l'actriu Carmen Gallardo en la figura del rei.

El 20 de novembre, la Mostra també comptarà amb l'estrena de la representació La Sort, de la companyia Pérez&Disla, una obra de contingut social que tracta el procés d'adopció per part d'una parella homosexual.

El Reclam també abordarà el tema de la memòria històrica el 27 de novembre amb l'obra Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, de la companyia José y sus Hermanas, una anàlisi de l'època de la transició des del punt de vista de les noves generacions.

La 28a Mostra de Teatre Reclam es tancarà l'1 de desembre amb la proposta ¡¡¡Por todos los dioses!!!, de l'actor Fernando Cayo, un recorregut hilarant, crític i lisèrgic per la mitologia grega, la vida i el món actual.

En l'apartat de música, se celebrarà el 19 de desembre l'habitual Concert de Nadal a càrrec de la Big Band UJI amb un repertori variat que apunta als diferents estils que el gran gènere del jazz ha desenvolupat.

Pel que fa al cinema, els assistents podran gaudir dels cicles habituals en versió original, amb la col·laboració, com sempre, de l’Institut Valencià de Cultura com a seu de la Filmoteca a Castelló. La programació s’iniciarà el 26 de setembre amb el cicle «En pantalla gran», que estarà dedicat a recordar Federico Fellini, en el centenari del seu naixement. El cicle inclourà la projecció en versió original i 35 mm dels títols més destacats de la seua filmografia: Los inútiles, Las noches de Cabiria, La dolce vita, Fellini Ocho y medio / 8 ½, Giulietta de los espíritus, Roma i Amarcord.

Per que fa al cicle «Nou cinema», començarà el 3 d’octubre amb Under the skin, de Jonathan Glazer, una pel·lícula de ciència ficció amb un potent contingut visual i narratiu. Després serà el torn de Supa Modo, la guardonada òpera prima del director kenyà Likarion Wainaina que tracta, a través de la mirada d’una xiqueta malalta, temes com ara la ruptura de la innocència o el cinema i la cultura a Àfrica. Dins d’aquest cicle també es projectarà La profesora de piano, guanyadora del premi especial del jurat i millor actriu del Festival de KarlovyVary 2019, i Solo las bestias, un inquietant thriller basat en la novel·la homònima de l’escriptor francès Colin Niel. El cicle «Nou cinema» es completarà amb dues pel·lícules de contingut social sobre l’Algèria dels anys 90: Papicha, sueños de libertad, de la directora franco-algeriana MouniaMeddour, guanyadora dels Premis Cèsar 2019 a millor òpera prima i millor actriu revelació, i Abou Leila, film algerià guardonat com a millor pel·lícula en la secció «NuevasOlas» del Festival Internacional de Sevilla 2019.