Cultura reconeix la Col·lecció Museogràfica Permanent Municipal de Borriol
ELPERIODIC.COM - 12/04/2019Cultura reconeix la Col·lecció Museogràfica Permanent Municipal de Borriol com a museu, concretament com a Museu d’Història de Borriol (MUHBO), segons es publica en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ <https://dogv.gva.es/datos/2019/04/12/pdf/2019_3001.pdf>.
Es tracta d’un fons museogràfic de contingut molt divers, que presenta una gran heterogeneïtat tant pel que fa a la temàtica, la cronologia i la tipologia dels materials. És la procedència de les peces allò que dona coherència i personalitat a la col·lecció.
El fons disposa de troballes de molta importància com un mil·liari romà de la via augusta, que és la peça més singular, i els socarrats moriscos, amb inscripcions en àrab, també peces úniques en el context patrimonial valencià.
Al museu, s’estableix un recorregut per àrees temàtiques que, seguint el model històric, narra la història de Borriol des de la prehistòria fins a l’actualitat.
D’acord amb els materials conservats al fons, el projecte museogràfic es divideix en tres plantes temàtiques diferenciades: arqueologia, a la planta baixa; història, a la primera planta, i etnologia, a la planta segona.
En la secció dedicada a etnologia, es pretén desenvolupar tota l’exposició de ferramentes i utillatges emprats pels pedrapiquers i pels paredadors borriolencs, i es té previst posar-la en marxa a final de 2019. Serà un espai molt important i de referència museística perquè inclourà peces úniques pel que fa a la pedra en sec.
Museus i col·leccions museogràfiques permanents reconegudes
Amb aquest reconeixement, s’han sumat un total de 9 museus i col·leccions museogràfiques permanents a les comarques de Castelló des de l’any 2015, com són el Museu de la Ciutat de Benicarló (Baix Maestrat); CMP de la Vilavella (Plana Baixa); CMP de Montanejos (Alt Millars); CMP d’Aín (Plana Baixa); CMP de les Coves de Vinromà (Plana Alta); CMP Cartuja de Vall de Crist d’Altura (Alt Palància); CMP Molí de l’Oli de Cervera (Baix Maestrat), i CMP de Pavías (Alt Palància).
Concretament, el Museu de la Ciutat de Benicarló és un espai que actua com a dinamitzador cultural de la ciutat, un centre actiu i viu, un instrument per a l’educació cultural i social, que ofereix als visitants una oferta cultural innovadora i actual. Com a objectius del museu, es troba la tasca de recuperar i promoure les tradicions, la història, la cultura i el patrimoni de Benicarló, i per a aconseguir-ho es desenvolupen diferents línies d’acció com són les visites per conéixer el patrimoni, la col·laboració amb les diferents entitats culturals del municipi, la didàctica o la producció d’exposicions de caire local.
La Col·lecció Museogràfica Permanent de la Vilavella s’ubica al costat de la font Calda, emprada ja per a usos terapèutics pels romans, i al costat del jardí de la Glorieta. La col·lecció museogràfica recorda el que va representar el termalisme de la Vilavella, a més de mostrar l’arqueologia local i diverses relíquies de diferents èpoques de la localitat.
D’altra banda, la Col·lecció Museogràfica de Montanejos es troba a la riba del Millars. En aquesta, es pot descobrir una part del paisatge cultural acumulat durant el pas dels segles. A més, a la Cova Negra es pot contemplar part de la seua geologia i dels materials arqueològics que s’han trobat en l’interior. L’espai museogràfic disposa de vitrines i taules expositives que mostren les peces més significatives de la col·lecció museogràfica permanent.
La Col·lecció Museogràfica Permanent d’Aín alberga, sobretot, material etnològic cedit pels habitants del municipi, així com la història de la vila, en què es fa incís en algun episodi important com l’estada dels moriscos i els avalots de la guerra civil.
Per la seua banda, la Col·lecció Museogràfica Permanent de la Vila de les Coves de Vinromà emmagatzema materials fonamentalment de pedra molt treballada, picapedreria, dovelles i elements del poder municipal que van ser allotjats en diversos magatzems municipals. A aquesta, s’han incorporat també donacions puntuals de particulars animats per les actuacions desenvolupades, així com certs elements despresos o trobats durant el procés de consolidació i restauració de restes arquitectòniques de l’antiga església.
La Col·lecció Museogràfica Permanent Cartuja de Vall de Crist d’Altura disposa de diverses àrees que permeten aprofundir en la cartoixa. Es mostra una col·lecció de ceràmica que ofereix una àmplia panoràmica dels segles XV al XIX, particularment rellevant quant a la significativa representació de la taulelleria valenciana. El material exposat procedeix de diferents campanyes de prospecció, així com d’excavacions realitzades durant les últimes dècades.
La Col·lecció Museogràfica Permanent Molí de l’Oli de Cervera es tracta d’un antic complex industrial situat al costat de la rambla de Cervera. L’edifici primitiu, del qual encara resten alguns vestigis, data del segle XIV. En l’interior del molí, es mostren les diferents fases de producció de l’oli d’oliva, des del assecatge de les olives a les terrasses i les golfes, passant per la molta a la Sala de les Moles, l’extracció de l’oli a la Sala de les Premses i la depuració i conservació del líquid daurat a la Sala de les Gerres, amb tots els utensilis i recipients que es requerien per a dur a terme les diferents tasques.
Finalment, la Col·lecció Museogràfica Permanent de Pavías es tracta d’una xicoteta col·lecció de peces de caràcter etnològic i arqueològic situades en l’antic calabós o presó municipal. El que va començar sent una xicoteta col·lecció no ha deixat de créixer i continua augmentat dia a dia, fins a formar l’actual exposició permanent amb més de 500 objectes.