El Congrés Internacional de Turisme advoca per considerar al sector com a producte de primera necessitat després de la pandèmia
L'UJI de Castelló acull durant dos dies les jornades de debat sobre el futur del turisme en la Comunitat Valenciana
La XXIV edició del Congrés Internacional de Turisme Universitat – Empresa ha donat avui el tret d'eixida a dues jornades de debat entorn del futur del sector del turisme després de la pandèmia.
Sota el títol «TURISME AMB R MAJÚSCULA: Reconstruint, Reactivant i Redirigint el sector turístic cap a un nou temps», la trobada ha sigut inaugurat a la Universitat Jaume I per la seua rectora, Eva Alcón; José Pascual Martí, president de l'Excma. Diputació Provincial de Castelló; Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana; Carlos Cabrera, president executiu de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa i Rafael Lapiedra, director del Congrés.
Més de 150 assistents segueixen en format presencial i en streaming les intervencions de prop de 30 ponents, professionals del sector turisme i acadèmics.
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha afirmat que davant el repte de com reactivar el turisme després de la pandèmia «la Universitat vol estar al costat del sector en un moment crucial en el qual s'establiran les bases d'un nou model turístic, a partir dels canvis en el comportament dels consumidors i de fenòmens com la transformació digital». Segons ha exposat en la seua intervenció, «una de les maneres que l'UJI té de fer costat a les destinacions turístiques i a les empreses del sector és organitzar fòrums de debat i reflexió com aquest congrés internacional. Una cita consolidada que reuneix el món acadèmic, a les administracions i a les empreses per a abordar les claus de la reactivació turística i explorar nous models de negoci».
Per part seua, Francesc Colomer, ha fet referència al fet que «el turisme no és només un sector econòmic, és també una mirada que posa el focus en la nostra millor versió, en el millor de la nostra identitat, la nostra cultura, tradicions, hospitalitat …elements que reforcen altres sectors». I ha afegit «és moment de reflexionar sobre la nostra escala de valors i d'aprendre a valorar el significat de viatjar, descobrir, compartir». Colomer ha sigut l'encarregat d'obrir les sessions de treball amb la ponència inaugural titulada "Reactivació i Recuperació del Sector Turístic de la Comunitat Valenciana".
José Martí ha fet al·lusió a l'esforç de la Diputació Provincial: «reactivar, reconstruir la província després de la pandèmia és el que tenim al cap en la Diputació. Ho hem fet des del diàleg i la col·laboració amb altres institucions; és vital per a les administracions públiques poder obtenir el feedback del sector, i en aquest sentit, crec que no hi ha millor exemple de connexió que la que existeix entre l'administració pública valenciana i el sector turístic».
En la seua intervenció Rafael Lapiedra, catedràtic del Departament d'Administració d'Empreses i Màrqueting de l'UJI, i director del Congrés, ha indicat «tenim una missió molt important: convertir aquesta trobada en un fòrum de reactivació conjunta després del revés provocat per la crisi del coronavirus». I ha advocat per «la necessitat de considerar el turisme com un servei de primera necessitat, com un factor decisiu de salut mental».
Després de la conferència inaugural, un panell d'especialistes, dirigit per Virginia Ochoa, gerent del Patronat Provincial de Turisme, ha abordat l'estratègia turística d'allotjament en les diferents tipologies de destinacions, al costat dels experts Miguel Sánchez, de MIRAI; Sara Sánchez, de Rusticae; Ricardo López, del NH València Center; i Miguel Albalat, d'Hotels Intur.
Una conferència de Xavier Font, de la School of Hospitality and Tourism Management, University of Surrey, ha tancat la sessió del matí. A la vesprada, diferents ponències es presentaran de manera simultània a les sales de la seu del Congrés.
El programa d'activitats d'oci inclou una visita turística a la localitat de Fanzara i al seu MIAU, Museu Inacabat d'Art Urbà.
Aquesta trobada és una iniciativa de la Universitat Jaume I que compta amb el patrocini del Patronat Provincial de Turisme de Castelló i la col·laboració de la Generalitat Valenciana, a través de l'Agència Valenciana de Turisme. Es tracta d'un esdeveniment que, des dels seus inicis, l'any 1997, lidera la FUE-UJI des del Comitè Organitzador.