CASTELLÓN PROVINCIA | MEDI AMBIENT

Confirmat el primer cas de vespa asiàtica en la Comunitat Valenciana, una espècie amb un verí més potent i ràpid

ROSA PIQUER - 07/09/2023

Localitzada a Vallibona (Castelló) és considerada com una espècie invasora segons la Generalitat i suposa un perill per a la biodiversitat perquè s'alimenta d'abelles

La conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha confirmat el primer cas de vespa asiàtica en la Comunitat Valenciana, una espècie que és considerada com a invasora i que està inclosa en el Catàleg Nacional d'Espècies Exòtiques Invasores.

El primer cas va ser registrat dilluns passat 4 de setembre, comunicat per APAC-ASAJA Castelló i la seua presència en Vallibona pot haver-se de, segons la fitxa de la Direcció General del Medi natural i Animal a la dispersió des de territoris veïns on l'espècie es troba establida.

Què és la vespa asiàtica?

Es tracta d'un avispón que mesura entre 17 i 32 mm de longitud. Les reines solen aconseguir o superar els 30 mm, mentre la talla mitjana de les obreres és de 25 mm.

Aquesta espècie té un verí més potent i ràpid, encara que no és mortal. Malgrat això, els experts recomanen tindre especial cura. El major perill és que ataquen diverses vespes al mateix temps.

La coloració predominant és marró fosc, amb un bandatge de franges grogues en l'extrem de l'abdomen i una orla, molt destacada i a manera d'anell, en la seua zona anterior.

Es distingeix del avispón europeu (Vespa crabro) i avispón oriental (Vespa orientalis) per la següent combinació de caràcters: tòrax enterament negre i extrem de les potes de color groc. Se separa fàcilment de les vespes dels gèneres Vespula i Polistes per mancar de taques grogues en el tòrax.

En vista frontal, el seu cap és color taronja. Els nius són grans i de forma esfèrica o ovalada (normalment sobrepassen els 40 cm de diàmetre), construïts normalment en les copes o parts altes dels arbres i, menys sovint, sobre arbustos. En relació amb l'hàbitat, V. velutina normalment es distribueix en zones fresques, preferentment prop de cursos fluvials.

Encara que en 2019 es va establir una xarxa d'alerta per a Vespa velutina en la Comunitat Valenciana, i es van realitzar accions formatives per a la seua detecció precoç en les localitats de Sant Mateu, Morella i Vinaròs a les quals van assistir associacions d'apicultors, agents mediambientals i funcionaris de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, entre altres col·lectius, totes els resultats van ser negatius.