Compromís demana la creació d'una Agència de Desenvolupament Rural
El Grup Compromís ha presentat com a proposta prioritària que la Diputació de Castelló estudie la realització d'una estratègia i una agència de desenvolupament territorial. L'objectiu és la creació d'una figura de gran autonomia per garantir una acció de llarg recorregut, que compte amb el consens polític i social, i «donar estabilitat a un projecte que afronte amb majors garanties actuacions d'èxit per a la gent que viu a les muntanyes de Castelló», ha explicat el portaveu de Compromís a la institució provincial, Xavier Trenco. «Tots els grups polítics de la Diputació coincidim amb la societat civil que el despoblament és el principal problema que ha d'abordar aquesta institució.
Per això, la majoria de propostes que presenta Compromís van en eixa direcció», ha recalcat Trenco. El diputat ha reconegut que en els últims anys s'han posat en marxa diverses iniciatives (turístiques, gastronòmiques i de recuperació de productes agroalimentaris, patrimonials, ajudes als naixements, millora d'infraestructures, grups d'acció local, etc.) però que, «a parer nostre, no tenen una planificació conjunta, ni una coordinació amb les actuacions de les diverses administracions locals, autonòmiques, estatals i europees, ni una presència activa de la societat civil».
En aquest sentit, Trenco ha posat com a exemple altres iniciatives europees que sí que han tingut èxit, com ara «la de la regió de les Terres Altes d'Escòcia (Highlands and Islands Enterprise, HIE) que tenen la mateixa problemàtica que les muntanyes de Castelló. Per això, l'any 1965 van crear una agència de desenvolupament territorial que ha assumit la missió de traure el seu territori de la situació de declivi demogràfic i econòmic en què es trobaven». Compromís considera que en la lluita contra la despoblació és essencial un organisme autònom que compte amb el consens de tots. «Volem que es planifiquen i es coordinen iniciatives a llarg termini i al marge dels cicles polítics. Així, necessitem un organisme que hauria de tindre un consell d'administració nomenat per la Diputació però que els membres del qual no haurien de ser càrrecs polítics sinó persones escollides per la seua qualificació i solvència professional i intel·lectual per a garantir la seua autonomia».
Aquest organisme hauria de planificar les accions territorials a mitjà i llarg termini i gestionar la dotació d'infraestructures i equipaments bàsics, entre altres competències. «Volem que les persones estiguen orgulloses de ser i viure en els pobles de l'interior, però per a sentir eixe orgull el primer que hem de fer és evitar que se'n vagen a viure a la costa. I si no tenen les infraestructures bàsiques, ho faran», ha rematat Trenco.