CASTELLÓN PROVINCIA | SOCIETAT

Caravana humanitària des de Castelló per a portar 60 tones de menjar al Sàhara

CARLOS MEDINA - 23/02/2022

La pandèmia ha agreujat en els campaments de refugiats malalties com l'anèmia, la desnutrició o la diabetis

Un dels conflictes que segueixen enquistats dècada rere dècada rere dècada i generació rere generació és el de l'antiga província espanyola del Sàhara Occidental. Un territori que, com explica Ester Montalbán, responsable de la caravana humanitària MOVAPS “està ocupat pel Marroc des de l'any 1975 i la seua població pateix la repressió, la pobresa i ara la pandèmia”.

Davant la situació crítica, dues associacions humanitàries de Vila-real, la Vall d'Uixó i La Vilavella han organitzat de nou enguany una caravana per a portar aliments i ajudar a així a la població a suportar la carestia que es viu en els campaments de Tindouff.

Cal recordar que bona part de la població sahrauí es va exiliar a aquesta zona d'Algèria després de la marxa verda que va encapçalar la monarquia alauí en 1975. En els campaments instal·lats entorn de la ciutat de Tindouff viuen o sobreviuen entre 175.000 i 200.000 persones “encara que no hi ha xifres exactes ni oficials”, explica Montalbán.

Una situació similar ocorre amb la pandèmia. “Encara que les xifres oficials donen a entendre que la pandèmia ha passat de llarg, la situació és greu”, explica Montalbán, que indica que “hi ha molta gent no diagnosticada i molta gent gran que està morint amb febres sense tindre un diagnòstic”.

A més, assenyala la gravetat afegida que suposa una malaltia com el covid, que deriva en complicacions pulmonars, en una població amb problemes en els pulmons a causa del vent de sirocco i a la sorra del desert en suspensió.

Així, les xifres de 2021 indiquen que en els campaments hi ha hagut fins a 1.871 persones que han donat positiu i que s'han produït 78 morts, unes xifres molt inferiors a les reals a causa de la falta de tests d'antígens o PCR en la zona.

A més, les vacunes tampoc han arribat, amb el que la pandèmia segueix disparada. “L'índex de vacunació del Sàhara és pràcticament 0”. Concretament, explica, d'un 0,56% de la seua població inoculada gràcies a les vacunes donades per Algèria i Cuba, posicionades políticament a favor del Front Polisario.

En aquest sentit, denúncia que “Espanya ha incomplit la promesa que va fer a finals de 2021 que s'enviarien vacunes”. “De moment no ha arribat cap”, lamenta Montalbán, que subratlla que “tot i el pla de vacunació solidari presentat per Pedro Sánchez, la majoria de vacunes han anat cap a Llatinoamèrica i el Sàhara s'ha quedat sense cap”.

Amb l'explosió de la pandèmia, a més, explica que s'ha generat una crisi alimentària, per la qual cosa els campaments necessiten de més ajuda que mai i alerta que la salut s'ha deteriorat especialment entre les dones i la població infantil, ja que s'han agreujat i cronificat malalties com l'anèmia, la desnutrició o la diabetis.

A tot això se suma la situació de guerra que es viu al Sàhara Occidental des que en 2019 es va trencar l'alt al foc entre el Marroc i el Front Polisari. Una situació a la qual cal afegir problemes socials cronificats com les altes taxes de desocupació i “la falta de perspectives de futur dels qui viuen en els campaments”.

“Alguns dels sahrauís exiliats viuen o treballen en Tindouff, però hi ha un gran grup de població sahrauí que sobreviu en els campaments que envolten la ciutat amb l'ajuda internacional que reben”, explica la responsable de la caravana.

La caravana

Davant aquesta situació, de nou, dues organitzacions de Castelló, Smara Vilareal i Smara la la Vall d'Uixó-La Vila Vella, s'han mobilitzat per a enviar carregaments d'aliments a la població saharui.

Ho faran a l'abril i admeten donacions fins a l'1 de març, amb una caravana humanitària que organitza el Moviment valencià d'associacions pel poble sahrauí (Movaps), en el qual participen altres municipis valencians com Paterna, Puçol, Quart de Poblet, Algemesí, Xirivella, Paiporta, Foios i Mislata.

Totes aquestes entitats tornen enguany a organitzar aquesta caravana que està a punt de complir ja les tres dècades, des que l'any 1995 començarà el moviment de suport al poble sahrauí. Una cita que ha comptat amb el suport dels Ajuntaments dels tres municipis castellonencs.

Aquest comboi humanitari es va reprendre l'any passat després de paralitzar-se per la pandèmia, encara que, segons expliquen des de Movaps, “les dificultats segueixen, per la qual cosa de moment només fem una caravana a l'any, quan abans de la pandèmia organitzàvem dues”.

El que haurà d'esperar més temps és Vacances en pau, el programa d'èxit d'acolliment a xiquets sahrauís durant els estius, que està a l'espera de ser autoritzat de nou per part de les autoritats sahrauís i valencianes. I és que és un problema el perill que comporta el retorn de persones cap a un territori com el sahrauí, on no hi ha pràcticament ningú vacunat, la qual cosa podria generar un gran brot en els campaments.

De fet, segons explica Montalbán, enguany Movacs no entregarà directament l'ajuda en els campaments, com es feia, sinó que serà el Front Polisario qui descarregue les caixes en el port d'Orà i repartisca els aliments a la població, per a evitar portar el covid a la població sahrauí.

Fins al pròxim 1 de març la caravana humanitària accepta donacions de tots aquells que vulguen col·laborar, preferentment ingressos en el compte de la caravana per a poder planificar millor el tipus d'aliments que portaran, encara que expliquen que també accepten donacions d'aliments en les seues seus si algú vol portar-los.

Com a novetat, Montalbán explica que enguany una part del carregament serà sense gluten ja que “en els campaments hi ha molta població celíaca”, per la qual cosa portar aliments amb glútens podria augmentar encara més els problemes gastrointestinals.

Així, a mitjan març l'associació espera estar ja en la carretera amb els seus dos camions que esperen transportar entre 50 i 60 tones d'aliments, com a pasta, magdalenes, oli, sucre, arròs, llandes de tonyina o llegums. Segons les seues previsions, el carregament podria arribar a l'abril fins a Tindouff, passant abans pel port d'Orà, on els acompanyaran els carregaments de les diferents caravanes d'Espanya que s'organitzen aquesta primavera.

Un projecte que, explica Montalbán, “reprenem amb força esperança i il·lusió” per a “sensibilitzar a la ciutadania” i així poder fer arribar “aquests aliments tan necessaris als magatzems de la Mitja Lluna Roja Saharui” intentant donar una mica més de varietat a la dieta que solen rebre en els camps, molt deficitària en nutrients.

L'any passat només La Vall, Vilavella i Vila-real van aconseguir aportar quasi 20 tones d'aliments i productes de primera necessitat i enguany s'espera repetir l'allau de col·laboracions. Qualsevol perdona que vulga col·laborar el pot fer enviant els seus donatius al compte ‘Caravana’ número ES17 3159 0022 1826 6673 7917. A més, davant qualsevol dubte es pot contactar en caravanasaharapv@gmail.com o amb el telèfon 685020453.

MÉS FOTOS