Calvo qualifica de “vital” el paper de la diputació per a “coordinar les necessitats dels llocs xicotets”
L'expresidenta del Govern d'Espanya i diputada en el Congrés, junt amb el catedràtic de la Universitat de Granada, Manuel Zafra, ha participat en l'última jornada del Congrés Bicentenari de la Diputació de Castelló
La jornada de clausura del Congrés Bicentenari de la Diputació de Castelló ha estat marcada per la ponència de l'expresidenta del Govern d'Espanya i diputada en el Congrés, Carmen Calvo, qui ha qualificat de “vital” el paper de la diputació per a “coordinar les necessitats dels llocs xicotets i exigir allí la mateixa qualitat de serveis i drets”. També ha intervingut el catedràtic de la Universitat de Granada, Manuel Zafra, qui ha fet referència a la concertació com el tipus de relació idònia que ha d'haver entre la província i els municipis.
Calvo ha començat la seua intervenció agraint la invitació “a un fòrum seriós i interessant per a fer una reflexió oportuna sobre d'on venen les diputacions, què ha ocorregut, on estan ara i on han d'anar”. “Les diputacions van ser el pont entre un model centralista i un nou model territorial, el de les Comunitats Autònomes, que era el gran salt que havia de donar el nostre país, obligatòriament, si no volia mentir-se més i continuar dient que no teníem diversitat territorial”, ha explicat.
A més, la diputada en el Congrés ha assenyalat que les diputacions “no han de despistar mai la seua comesa i ha de focalitzar-se al bé comú”. Referent a això, Calvo ha afegit que “presidir una diputació és molt satisfactori perquè el que es fa, serveix d'una manera extraordinària a la gent”. Carmen Calvo també ha fet al·lusió a l'estructura territorial “que naix d'una proposta de racionalitat política, d'organitzar el país per a convertir-lo en un estat on la sobirania pertany al poble, i que va ser un primer pas a una ordenació moderna del poder”.
“Aquesta és una aposta de la racionalitat política que fa el món per a enviar un missatge: que el poder és terraqüi i que el poble és el portaveu d'aqueix poder. I les províncies i les diputacions sorgeixen per a canalitzar aqueix poder i la seua governança, perquè la racionalitat i els seus arguments siguen els que imperen en l'espai públic. En definitiva, les diputacions naixen per a canalitzar el poder modern del nostre país”, ha afegit.
Per part seua, el catedràtic de la Universitat de Granada, Manuel Zafra, ha fet referència al terme de la concertació com el tipus de relació que ha d'haver entre la província i els municipis. “La província no fa política als municipis, ha de fer-la, necessàriament, amb els municipis, perquè la província no està per damunt dels municipis, està al servei dels municipis”, ha explicat el catedràtic.
Zafra ha afegit que aqueixa concertació “ha de comptar amb un conveni marc per al qual els municipis manifesten les seues necessitats”. D'altra banda, el catedràtic ha manifestat ser partidari de l'autonomia municipal “per la proximitat amb els governants que permet que algú puga travessar el carrer i demanar explicacions” i que els diners que arriba als municipis “ha de ser incondicionat” perquè es puguen atendre les necessitats reals.
A la jornada han assistit, el president de la Diputació de Castelló, José Martí, el vicepresident de la Diputació de València, Carlos Fernández Bielsa, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la directora territorial de presidència, Eva Redondo, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, així com diputats nacionals, autonòmics i membres de la corporació provincial.