CASTELLÓN PROVINCIA | POLÍTICA

Blanch defensa la reforma de la Constitució com a única via per a aconseguir un dret civil “propi, útil i pròxim”

ELPERIODIC.COM - 05/02/2020

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic argumenta que el dret civil “no és nacionalisme, sinó el reco-neixement de la realitat plural de l'estat espanyol”

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló i diputat autonòmic, Ernest Blanch, ha defensat hui en el ple les Corts la modificació de la Constitució Espanyola per a la recuperació del dret civil valencià. Així ho ha manifestat en la seua intervenció en relació a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Carta Magna que ha sigut aprovada per 63 vots favorables i 28 en contra, i té l'objectiu d'aconseguir la reintegració efectiva de les competències legislatives civils. Al ple ha assistit el secretari de Llibertats, Ciutadania i Valors Republicans de l'executiva provincial i membre de l’Associació de Juristes Valencians, Federico Arnau.

Blanch ha destacat que “la realitat jurídica del nostre país l'hem de construir sobre la base d'un fet objectiu: la diversitat. Hi ha moltes realitats, la nostra norma fonamental està preparada per a recollir-ho i ens toca fer-ho possible”. El diputat autonòmic pel PSPV-PSOE ha remarcat que “l'absoluta uniformitat del dret civil mai ha existit a Espanya i dir i desitjar el contrari és desconéixer la realitat”. 

El dirigent socialista ha posat l'accent que el dret civil “no és nacionalisme, és el reconeixement de la realitat plural de l'estat espanyol” i ha afegit que “quinze milions d'espanyols viuen sota un dret civil diferenciat, i els va bé. No hi ha ruptura, hi ha convivència”.

És per això que , “des del grup socialista, manifestem de manera clara que necessitem normes actuals, que donen resposta als problemes actuals, amb conceptes concordes a l'època en què vivim, i per això volem rebutjar qualsevol regressió legislativa”, ha afirmat.

Blanch destaca que el dret civil, com a branca de l'ordenament jurídic que regula les relacions dels particulars, “és el més pròxim a la vida quotidiana de les persones i, en conseqüència, necessita ser dictat des de la major proximitat a la societat a la qual va dirigit, la qual cosa s'aconsegueix en el nostre Estat de les autonomies, mitjançant la intervenció dels parlaments territorials”.

“El dret civil emanat de les Corts Valencianes possibilita donar una resposta àgil, moderna i pròpia als problemes actuals de les valencianes i els valencians, i permet acabar amb el tracte desigual en relació amb la resta de territoris, que el tenen previst en els respectius estatuts d'autonomia”, defensa el diputat autonòmic.

Així mateix, el dirigent dels socialistes a les comarques de Castelló, ressaltat que “la reforma constitucional en defensa d'un dret civil propi compta amb el suport de l’Associació de Juristes Valencians (entitat que té entre els seus objectius fundacionals la defensa de la competència legislativa de la Generalitat Valenciana en matèria de dret civil), sindicats, universitats, organitzacions empresarials, col·legis professionals, associacions culturals i de consumidors, així com 393 ajuntaments, els quals representen a 4.500.000 valencians i valencianes, més del 90 % de la població valenciana, i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies”. “Només amb esta reforma aconseguirem tindre un dret civil propi, modern, útil, pròxim i social”, afirma Blanch.

La proposició de llei es planteja després que les lleis de règim econòmic matrimonial, d'unions de fet i les que regulen les relacions familiars dels fills i les filles els progenitors de les quals no conviuen foren declarades inconstitucionals per les sentències del ple del Tribunal Constitucional en 2016.

No obstant això, Blanch destaca que el dret civil valencià “és un dret viu, ja que a quasi 300.000 valencianes i valencians els resulten aplicables les seues disposicions. En concret, 250.000 casats entre l'1 de juliol de 2008 i 31 de maig de 2016 mantenen el règim econòmic matrimonial de separació de béns; a 15.000 parelles se'ls continua aplicant la coneguda com a llei valenciana de custòdia compartida; i més de 25.000 valencians, que conviuen com a unió de fet, mantenen efectes civils”.