Àxel Monfort dona suport a les reivindicacions dels transportistes i proposarà canvis legals per dignificar i reconèixer el dret al descans
El tancament d’establiments al Maestrat arran de la prohibició de la circulació per l’N340 o la falta d’aparcaments en ruta son alguns dels problemes que pateixen
El candidat al Senat per la coalició Compromís-Sumar, Àxel Monfort, ha donat avui suport a les reivindicacions del sector del transport, després de reunir-se amb treballadors de Benicarló, una de les poblacions on els seus 400 camioners pateixen a diari els efectes col·laterals de l’enduriment de les restriccions en la circulació per l’N340.
Per Monfort “la situació que pateixen és greu, pel que demanarem properament reunions amb la DGT i el Ministeri de Foment, així com amb el Ministeri de Treball i Economia Social i els ajuntaments implicats com a conseqüència de l’actual normativa que regula les seues condicions laborals”.
El candidat al Senat ha visitat diverses zones de la comarca en la que es constaten els problemes i maldecaps que afecten els transportistes, ja siga en forma d’aparcaments, de conciliació, restriccions o de tancaments de serveis com benzineres i restaurants de l’antiga N-340. “Només al Maestrat s’han perdut centenars de llocs de treball en restaurants de la zona que obrien les 24 hores o gasolineres i que son ara esplanades sense camions i sense cap funcionament, el que ha deixat municipis sense possibilitat de proveir tractors i vehicles, però els afectats també ens han relatat alarmants derivades en la conducció, per tal d’arribar a temps als llocs, o a l’hora d’estacionar fruit de la rigidesa dels tacògrafs i la falta de places d’aparcament legal pels vials pels quals han de transitar”, ha afegit.
La situació del Maestrat
A la zona del Maestrat, la presència de camions és il·legal per l’N-340 en nombrosos casos i els transportistes de la zona s’arrisquen a sancions per una normativa poc clara i es veuen obligats a desfer el camí en direcció oposada a la seua destinació per tal d’entrar de nou a l’autopista pel lloc pel qual han sortit, per molt que això implique fer molts més quilòmetres. Els ajuntaments del Maestrat van aprovar mocions al 2019 reclamant un comunicat que aclarira la seua situació, sense que pel moment s’haja produït. També reclamen que les senyals instal·lades reflectisquen la normativa vigent.
Per Monfort “l’actual situació està duent a que els ajuntaments estiguen vetant la circulació de camions de municipis veïns, a fer voltes absurdes per carreteres secundàries; a perdre serveis que generaven treball en municipis menuts i prestaven serveis bàsics a la població i que estan posant en joc la viabilitat i interès de polígons industrials com el d’Alcalà”.
Les restriccions, ha recordat, estan duent a sobrecostos a les empreses i a la pèrdua d’hores de circulació i consum de combustible perfectament evitables o problemes de nervis i stress entre els transportistes.
“Segons hem vist els conductors van contant els minuts tot el dia per poder descansar o dutxar-se a sa casa. Són objectiu de robatoris a diari i lideren el sector laboral amb més accidents mortals. A dia d’avui les comarques de Castelló dupliquen la mitjana estatal de morts, un sector que va enregistrar 128 morts l’any i més de 200 d’altres vehicles fruit d’accidents de trànsit. Per això anem a proposar mesures de forma coordinada amb els ajuntaments que incidisquen positivament en els treballadors i en la seua salut. En definitiva en les seues condicions de vida i de treball”, ha conclòs el candidat al Senat.