Ángela Nieto: «Es pot fer ciència a Espanya, es pot fer bé i és fascinant»
La Universitat Jaume I investeix la investigadora de l’Institut de Neurociències CSIC-UMH com a doctora honoris causa
La Universitat Jaume I de Castelló ha investit com a doctora honoris causa Ángela Nieto Toledano, investigadora de l’Institut de Neurociències, centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Miguel Hernández (UMH), en un acte en el qual també s'ha investit els nous doctors i doctores que han realitzat els seus estudis i investigacions durant el curs 2021-2022.
El catedràtic de l’Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular de l’UJI Aurelio Gómez Cadenas ha sigut l’encarregat de pronunciar la laudatio en la qual ha fet un repàs de l’extensa trajectòria investigadora d’Ángela Nieto en l’àrea de la biologia del desenvolupament. Gómez Cadenas ha destacat la seua «passió i compromís extraordinaris» per a millorar el coneixement de com es formen els organismes, un treball amb el qual «ha establert les bases per al desenvolupament de noves teràpies contra malalties greus i cròniques que ha tingut un impacte profund per a la salut i el benestar de les persones a nivell mundial».
Així mateix, ha posat en relleu la seua tasca com a formadora al llarg de tota la seua carrera. «És un model inspirador per a les joves i les xiquetes, exemplificant com una científica pot convertir-se en un referent en un món, el de la investigació, en el qual les dones en lloc de lideratge encara són minoritàries», ha afirmat. En aquest sentit, ha explicat que Nieto sempre ha trobat temps per a la promoció de vocacions científiques i ha participat assíduament en activitats de motivació i mentoria per a xiquetes i joves. «Ens agradaria que fora un referent proper per al nostre estudiantat, una investigadora d’èxit a la que puguen reconèixer, especialment en el nou grau en Bioquímica i Biologia Molecular que enguany comença la seua singladura», ha apuntat.
A continuació, la nova doctora honoris causa per l’UJI ha impartit la lectio de la seua investidura en la qual ha fet al·lusió a l’encara escassa presència de dones en llocs de responsabilitat a la universitat. També ha donat les gràcies a nous doctors i doctores perquè «ens dota d’una nova generació de professionals de diferents disciplines que ens assegura un futur millor», ha apuntat. En aquesta línia, ha afegit que existeix una tendència a pensar que dedicar-se a la investigació no té futur i menys a Espanya però «si d’alguna cosa podré sentir-me orgullosa avui serà de reforçar decisions en aquest sentit, perquè puc afirmar que es pot fer ciència a Espanya, es pot fer bé i és fascinant» i ha fet especial recalcament en les dones de disciplines STEM, «la ciència i el futur us necessita», ha afirmat.
D’altra banda, ha fet un recorregut per tota la seua experiència com a investigadora des del punt de vista personal i professional i ha explicat la seua línia d’investigació sobre la reactivació de gens embrionaris vinculada al càncer i la degeneració d’òrgans. Sobre aquest tema, ha fet referència a com s’està vivint una revolució en biologia «plena de reptes i esperances», però ha insistit en el paper crucial que té la ciutadania en establir uns principis bioètics i uns mecanismes reguladors també en altres àrees com ara la intel·ligència artificial.
Finalment, ha destacat la importància de prioritzar la inversió en investigació en totes les àrees per a assegurar el futur de la humanitat i del planeta i ha recordat el paper que poden tindre també les empreses i les associacions públic-privades per a pal·liar el dèficit històric en inversió en R+D. A més, també ha fet una crida a la societat en general perquè col·labore a través del mecenatge.
Per la seua part, la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha fet al·lusió a com la trajectòria científica d’Ángela Nieto ha estat marcada per la seua curiositat, acompanyada de «perseverança, rigor i un treball incansable» que han desembocat en una recerca capdavantera. «L’exemple de la professora Nieto inspira molts investigadors i investigadores arreu del món i, a partir d’ara, també serà un referent ben proper per a la nostra comunitat universitària», ha apuntat Alcón.
La rectora ha assenyalat que amb la incorporació de la professora Nieto com a doctora honoris causa «volem refermar el paper que la generació de coneixement té en el progrés responsable i el benestar social, perquè amb la ciència ens dotem d’esperança per a un futur millor».
En aquest sentit, Alcón ha destacat la importància de fer «bona ciència» en benefici de la humanitat i el planeta, honesta, transparent i socialment responsable. Per a això, ha reivindicat un finançament suficient que permeta enfortir la recerca de qualitat, a més d’un finançament més equitatiu del sistema universitari per a aprofundir en la capacitat de transformació social de les universitats. «La ciència, la bona ciència, és patrimoni de la societat i a la Universitat tenim el compromís de fomentar-la, però, entre totes i tots, la responsabilitat de defensar-la. D’aquesta manera, farem de la ciència un bé comú i un instrument compartit per a abordar els desafiaments actuals i contribuir a la construcció d'un món millor», ha conclós.