Eva Alcón manifesta la preocupació de les universitats pels debats que qüestionen l’existència de les polítiques d’igualtat i lluita contra la violència de gènere
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha sigut lâencarregada de llegir el Manifest per la plena igualtat de dones i homes, en el marc de la celebració dels actes organitzats per la universitat per a commemorar el Dia de la Dona.
El manifest, que és una adaptació de text aprovat per la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE), comença indicant la importà ncia del paper de les universitats en la transmissió de valors per a construir una societat cada vegada més tolerant, justa i igualità ria i lamenta  que «encara no sâha aconseguit la plena consecució del dret dâigualtat entre dones i homes, però ja és temps dâaconseguir aquesta meta i dâencarar la recta final».
Alcón ha explicat que «les universitats som un reflex de la nostra societat i en elles veiem amb satisfacció com sâha aconseguit lâequilibri entre dones i homes en les seues aules, en els seus claustres o en els expedients acadèmics més brillants. No obstant això, també veiem amb inquietud com persisteix aqueix sostre de vidre que frena lâaccés als llocs de mà xima responsabilitat, com les carreres cientÃfiques o acadèmiques es veuen llastades per les cà rregues que assumeixen majorità riament les dones en lâà mbit familiar o com no som capaços dâatraure-les cap a les carreres tecnològiques. Tampoc hem aconseguit eradicar de les nostres comunitats università ries la violència masclista i lâassetjament sexual i per raó de sexe». «Unes desigualtats injustes i intolerables, moltes fins i tot il·legals, que a més ens fan perdre molt de talent» tal i como ha explicat la rectora. Â
Eva Alcón ha volgut manifestar el compromÃs de la Universitat Jaume I amb la igualtat, «amb una igualtat innovadora que esperem contribuisca a conformar una societat millor i més justa». I per finalitzar, ha mostrat «la preocupació de les universitats pels debats que qüestionen lâexistència mateixa de les polÃtiques dâigualtat i lluita contra la violència de gènere davall lâequÃvoc argument que discriminen els homes. Per això, demanem que els partits polÃtics tracten amb rigor i responsabilitat les polÃtiques dâigualtat i deixen a la literatura acadèmica especialitzada i al coneixement expert de gènere il·lustrar aqueixes discussions».
Abans de la lectura del manifest, ha tingut lloc la presentació de tota la programació que es desenvoluparà a lâUJI del 7 al 10 de març per a commemorar aquest dia. Una programació que ha sigut organitzada pel vicerectorat de Promoció LingüÃstica i Igualtat, la Unitat dâIgualtat, lâInstitut Universitari dâEstudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano (IUEFG), la Fundació Isonomia, la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, el Servei dâActivitats Socioculturals o lâOficina de Cooperació al Desenvolupament i Sostenibilitat, són algunes de les entitats que han col·laborat en l'organització d'activitats durant aquesta setmana, al costat d'associacions com ADONAâT.