Els alcaldes del PSPV-PSOE de la província de Castelló emprendran diferents accions per a defensar al sector citrícola
El secretari general del PSPV-PSOE a la provÃncia de Castelló, Ernest Blanch, ha informat que l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; l'alcalde de Vila-real, José Benlloch; l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; l'alcalde d'Onda, Ximo Huguet; l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles; l'alcaldessa d'Almassora, Merche GalÃ, l'alcaldessa de Vall dâUixó, Tania Baños; l'alcaldessa d'Almenara, EstÃbaliz Pérez; l'alcalde de Xilxes, José MartÃnez; l'alcalde de la Vilavella, Manel MartÃnez; l'alcaldessa de les Alqueries, Esther Lara; l'alcaldessa de Torreblanca, Sefa Tena; l'alcalde de Santa Magdalena de PolpÃs, Sergio Bou, i l'alcaldessa de Castellnovo, Carmina Gil, proposaran en els seus respectius municipis l'aprovació en el ple municipal de la moció de suport al sector citrÃcola valencià proposada per la Federació Valenciana de Municipis i ProvÃncies (FVMP).
Es tracta de les alcaldesses i alcaldes del Partit Socialista en els municipis del qual es van celebrar concentracions de suport al sector dijous passat 20 de desembre. No obstant això, la moció de la FVMP també serà recolzada en els seus respectius plens municipals per la resta de primers edils i portaveus del PSPV-PSOE a la provÃncia de Castelló. Entre ells, per l'important pes de la citricultura en els seus municipis, els portaveus i candidats a l'alcaldia de Vinaròs, Nules, Benicà ssim, PenÃscola i Alcalà de Xivert, Guillem Alsina, Adrián Sorribes, Miguel Alcalde, Isabel Esbrà i Joan Ronchera. També la candidata a alcaldessa per Oropesa, MarÃa Jiménez.
D'aquesta manera, els regidors del Partit Socialista, que governen sobre més del 80% de la població del territori, lideraran les accions de defensa d'un sector que resulta fonamental per a la viabilitat econòmica de milers de famÃlies de la provÃncia de Castelló.
Blanch ha explicat que âa més d'aprovar aquesta moció, el Partit Socialista impulsarà des dels ajuntaments totes les iniciatives que estiguen a les nostres mans per a defensar els cÃtrics de les comarques de Castelló, que tanta importà ncia tenen per a la bona marxa de l'economia provincial i per al benestar de totes les famÃlies vinculades a aquesta activitatâ
En la moció de la FVMP se sol·licita la modificació de l'acord d'associació signat per la Unió Europea i sis països de l'Ãfrica Meridional, en el qual es contempla la progressiva reducció, fins a la seua desaparició, dels aranzels que s'apliquen en territori de la Unió als productes originaris d'aqueixa regió, entre els quals es troben les taronges procedents de Sud-à frica. També se sol·licita que, en defecte d'això, s'aplique la clà usula de salvaguarda que preveu el tractat comercial europeu per als moments en els quals es produeix una caiguda generalitzada dels preus
S'insta a més al reforç de les mesures de defensa fitosanità ria dels cÃtrics europeus, per a augmentar la seguretat de les plantacions citrÃcoles comunità ries. En conseqüència, la UE ha d'exigir les mà ximes cauteles i controls als productes importats des de països amb plagues de quarantena, per a minimitzar el risc de contagi de plagues i/o malalties.
Es reclama el suport del Govern d'Espanya a les administracions i parts afectades per la crisi del sector citrÃcola valencià , emplaçant-lo al fet que lidere davant la Comissió Europea un procés de renegociació amb els països de l'Ãfrica Meridional sobre les importacions de cÃtrics, que minore els aspectes negatius per als productors nacionals, incloent tant els aspectes fitosanitaris, com a sociolaborals i econòmics.
Una altra de les peticions que recull aquesta proposta de moció és la sol·licitud al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de mesures de compensació als productors afectats per aquesta crisi, molt especialment, la retirada de cÃtrics en fresc.
S'insta també al Govern d'Espanya a la inclusió dels cÃtrics nacionals en la llista de vegetals d'alt risc per a previndre plagues i l'aplicació dels controls sanitaris adequats que impedisquen el contagi de la taca negra o citrus black espot.
Les alcaldesses i alcaldes demanen igualment al Govern que inste a la Comissió Europea a agilitar el trà mit que facilite a les organitzacions de productors la retirada de 250.000 tones de cÃtrics.
D'altra banda, se sol·licita que siga el propi Govern d'Espanya el que aplique la clà usula de salvaguarda prevista en l'article 34, apartat 2, de l'acord amb Sud-à frica, en els moments en els quals es produïsca una caiguda generalitzada dels preus de les nostres taronges, provocant una perillosa crisi en el sector citrÃcola de Castelló, la Comunitat Valenciana i Espanya.
En la moció s'insta a més al Govern central a l'arbitri de mesures d'exempció de l'Impost de Béns Immobles de Naturalesa Rústica corresponent a l'exercici 2018/2019 de titularitat d'agricultors afectats per les pluges quan s'acrediten danys materials directes en immobles i explotacions agrà ries que no estiguen coberts per cap fórmula d'assegurança pública o privada.