CASTELLÓN PROVINCIA | POLÍTICA

Alberto Fabra: “Amb Sánchez l'economia espanyola va com una moto gripada”

ROSA PIQUER - 16/07/2023

L'ex president de la Generalitat i candidat al Congrés per Castelló manté una bona relació personal amb Alberto Núñez Feijóo

Alberto Fabra (59 anys) ha sigut alcalde de Castelló i president de la Generalitat Valenciana. Actualment és senador territorial i diputat autonòmic encara que, reconeix, que per poc temps, atés que deixarà l'acta quan passen les eleccions del 23J per a dedicar-se a la política des de la Cambra Baixa.

Encara que manté una bona relació personal amb Alberto Núñez Feijóo no aspira a tindre un alt càrrec en el futur Govern d'Espanya si el PP guanya les eleccions nacionals.

Coneixedor de les necessitats i problemes de la Comunitat Valenciana pel seu càrrec com a excap del Consell, Fabra busca ser útil al seu partit i continuar defensant a la província ara des d'un altre nivell.

Compaginarà els càrrecs de diputat nacional i autonòmic després de les eleccions del 23J?

Ens ha demanat Carlos Mazón que li agradaria que en la investidura estiguérem aquells que li hem ajudat per a poder ser president.

Sobre el traspàs de poders entre Ximo Puig i Carlos Mazón, que els socialistes pràcticament han esgotat els terminis per a fer coincidir el debat amb la campanya electoral del 23J, vosté que va ser president de la Generalitat Valenciana, quina finalitat té el PSOE amb tot això?

No ho entenc perquè ací cal assumir el que han dit els ciutadans en les eleccions, encara que a un no li agrade o no ho vulga entendre. I els electors han dit que volen canvi i han donat majoria suficient al Partit Popular com a partit més votat, juntament amb el suport que té amb Vox. I un ho ha d'entendre, assumir i facilitar. I és el que no estan fent.

Estan apurant terminis de manera innecessària, buscant no sé que interpretació. Algú els haurà dit que convé però no li veig cap sentit. I sobretot, quina funció té retardar alguna cosa que els ciutadans volen.

Denota, en part, la mala interpretació que es fa d'unes eleccions quan els que estem en càrrecs públics hem d'acceptar els resultats i facilitar com més prompte millor aqueix relleu en les institucions.

Jo ho vaig entendre així i ho vaig fer així perquè és el que havien demanat els ciutadans. Cal fer-ho amb la major normalitat, accelerant els terminis en un temps raonable però no voler anar fins al límit de tot.

Per què ha decidit encapçalar la candidatura del PP per Castelló al Congrés dels Diputats?

Quan estàs en un partit no decideixes tu. Consents o assumeixes. El partit va considerar que podria ser el cap de cartell en les eleccions i jo, encantat i agraït. I a treballar, per a aconseguir el millor resultat.

Creu que el votant es pot sentir enganyat que haja encapçalat la llista autonòmica per al 28M i ara la candidatura nacional?

La veritat és que ningú haguera dissenyat aquest plantejament. Per a mi va ser una sorpresa ser el cap de cartell a nivell autonòmic perquè entenia que després de la responsabilitat autonòmica ja vaig passar a nivell nacional. Però ningú pensava que l'endemà de les eleccions s'anaven a convocar altres eleccions. Al final el destí no el dissenyem nosaltres. I si el PP ha decidit que encapçale la llista al Congrés, cal agrair-los això.

En les autonòmiques o a nivell nacional, el meu compromís continua sent el mateix: defensar aquelles qüestions que són necessàries per a la província de Castelló.

El seu coneixement com a ex president de la Generalitat Valenciana de la realitat del territori pot ajudar al fet que el PP estiga millor representat en el Congrés en conéixer els problemes de Castelló i de la resta de la Comunitat?

Sí. Aquests últims huit anys he sigut senador territorial representant als principis que el Partit Popular té a nivell autonòmic. Quan un ha passat per la presidència de la Generalitat Valenciana, aqueix compromís del territori cap a altres administracions el té sempre. Però a pesar que la candidatura es limita a la província, tens un compromís històric i vitalici de defensar sobretot la Comunitat Valenciana. I això farem, però principalment Castelló.

Segons les enquestes el PP guanyarà les eleccions però no aconseguirà la majoria absoluta. Què prefereix per a Espanya, el model Carlos Mazón de pacte entre PP i Vox, o el model Begoña Carrasco amb un govern en minoria del PP?

Dependrà dels resultats perquè ara s'estan donant circumstàncies que fan que la realitat de cada territori a l'hora de confeccionar els pactes siga diferent, si tu sumes més que l'esquerra o no sumes.

En un ajuntament encara que no hi haja un acord per majoria absoluta al final governa la llista més votada. Cosa que no passa a nivell autonòmic o nacional. Hi ha massa circumstàncies que influeixen per a no sempre haver de seguir els mateixos exemples que altres institucions.

Però, al final quin és l'objectiu que s'ha marcat el Partit Popular? Traure el millor resultat possible i no dependre de ningú. Això pot ser i ho hem vist. Qui anava a dir que a Andalusia s'anava a aconseguir majoria absoluta i ara hi ha enquestes en les quals el PP ha crescut i estem en uns números impensables fa una mica més d'un any quan vam tindre la crisi del Partit Popular.

Al final els ciutadans en les últimes eleccions han posat de manifest que volen canvi.

Els pactes entre PP i Vox estan afectant el Partit Popular?

No, en cap cas. Els ciutadans no s'equivoquen i això que, per part dels partits d'esquerra que critiquen i criminalitzen que el PP puga governar o arribar a acords amb Vox, l'única cosa que busquen és que o gana l'esquerra o gana el PP per majoria absoluta. I si no té majoria absoluta, ha de governar l'esquerra.

Però no, els ciutadans han dit que volen canvi i en funció dels resultats, pot governar en solitari o pot arribar a acords. Aqueixa realitat la va assumir en el seu moment tota l'esquerra i ara ens toca al centredreta assumir aqueixa realitat, però sempre defensant els valors i principis del Partit Popular.

Marta Barrachina és la primera dona presidenta de la Diputació de Castelló, s'ha recuperat el govern de la Generalitat Valenciana, però també municipis com València, Castelló o Elx. Ha tornat el PP?

El Partit Popular mai s'havia anat. Això és cíclic. Els partits hem de ser conscients que l'alternança és la regla d'or de la democràcia i s'ha fet una bona faena malgrat estar en l'oposició. I ara toca fer un bon govern, que és el que ens han demanat els ciutadans. És la nostra obligació. Sabem les necessitats i les coses que cal millorar i hem de posar-nos a treballar.

Quina relació té amb Alberto Núñez Feijóo?

És una referència. Amb les majories absolutes que ha tingut a Galícia ha sigut una referència per a tot l'afiliat del PP o votant del centredreta. Vaig coincidir amb ell sent els dos president i tenim una bona relació. Cal governar des del sentit comú, la responsabilitat i alié a les ocurrències i sent previsible.

En això coincidim i aqueixa previsibilitat fa que els ciutadans ens valoren per a afavorir aqueix canvi.

I a nivell personal?

És bona. Vam fer una bona relació llavors i l'hem mantinguda, des de la distància, cadascun des de la seua responsabilitat però hi ha moltes coincidències.

I si Feijóo és el president del Govern, aspira a algun ministeri o alt càrrec?

Com em va passar en la candidatura autonòmica i ara igual, jo estic treballant perquè puguem aconseguir el Govern d'Espanya perquè desitge que les coses es facen de manera diferent, perquè tal com anem estem complicant la vida a la gent i aquest país cada vegada va a pitjor. Aqueix és el meu punt de vista i pel que veig cada vegada més compartit. I ara es tracta d'ajudar. El que haja de ser serà, la meua única ambició és ser útil al partit.

Afortunadament he exercit càrrecs que m'han omplit d'orgull. Tant ésser alcalde de Castelló com president de la Generalitat. El meu ego polític està més que satisfet i ara, després d'aqueixa trajectòria, ser útil al partit i ajudar-los a guanyar les eleccions.

Però Castelló porta molts anys sense ministre…

L'últim va ser Juan Costa però això no va així. No és per quotes ni per temps ni per terminis…

Com definiria la gestió del Govern de Pedro Sánchez amb el sector de la ceràmica després que s'haja aprovat el canvi per a sol·licitar les ajudes?

Arriba tard, en temps de descompte i havent deixat a molts en el camí. Record que en una interpel·lació al ministre d'Indústria li vaig dir que tenim el problema que som una província xicoteta, electoralment no està dins de les províncies estratègiques, a més tenim la desgràcia que el 95% del sector ceràmic està en aquest província, si fora un problema nacional molts serien els que tocarien la porta del Ministeri. Però ací només la toquem a la província de Castelló. I damunt pertanyem a una comunitat que estava governada pel PSOE, amb el que tampoc els interessava fer veure que havien problemes.

Ací hem estat abandonats. Només s'han fet els projectes que estaven sobre la taula amb Mariano Rajoy i fins i tot alguns s'han llevat, com la prolongació de la A-7 que estava pressupostada.

Però ni han estat en els pressupostos tot allò que hem demandat i el nivell d'execució ha sigut ínfim, amb el que ens han enganyat dues vegades: una perquè no han fet el que deien i una altra perquè no han complit el que estava pressupostat.

També ens trobem amb molts problemes en la costa de Castelló…

Això de la costa és tremend. En comptes de resoldre els problemes per l'augment del nivell de la mar i protegir les costes, fan noves delimitacions i hi ha una regressió. Perquè ací sembla que hagen ciutadans de primera i de segona.

En alguns casos s'han fet espigons i s'han protegit les costes, hi ha hagut activitat urbanística amb sentit comú, ací no hi ha depredadors. En molts casos cal complir els plans generals i fer que tots els municipis tinguen oportunitats igual que uns altres. Però ha de garantir-ho el Govern, no fer delació de funcions.

El Govern no pot ser un problema per als ciutadans i ja ho és. Les famílies cada vegada tenim més dificultat per a arribar a final de mes i tiren la culpa a uns altres.

Però la realitat és que som l'últim país de la Unió Europea a recuperar el nivell econòmic previ a la pandèmia, som el país que més atur té de la Unió Europea, el segon en atur femení i el major en atur juvenil.

Som els que més poder adquisitiu hem perdut de tota Europa i el país que més deute té, tenim un dèficit deu vegades superior que la mitjana europea i som el segon país en major despesa pública d'Europa.

Llavors l'economia no va com una moto com diu Pedro Sánchez?

Gripada, com una moto gripada. Els ciutadans viuen dels seus sous, de la possibilitat de tindre un treball i oportunitats, poder fer un plantejament de futur. Vivim del dia a dia i intentar arribar a fi de mes. Però ací els preus de la cistella de la compra. Vam ser el primer país d'Europa a tindre inflació i alta.

Des del principi de tots els problemes som els primers del club i a més la situació espanyola és molt pitjor que de la resta de països europeus. I això ens fa ser menys competitius, tindre menys poder adquisitiu i tindre menys futur.

Aquests han viscut de l'eliminació de la regla de la despesa que ha fet Europa per la pandèmia. Però en una situació de dificultat com la que vivim en 2011, hagueren durat un cap de setmana perquè només saben malgastar els diners, la despesa pública. Com manté vosté un govern amb 22 ministres? Per un repartiment de quotes? I quins ministeris? Si hi ha ministres que no sabem ni els qui són ni què és el que fan, i el poc que fan és per a tocar-nos els nassos a tots els espanyols.

Necessitem serietat, responsabilitat i no equivocar-nos. La llei del sol sí que és sí que és un despropòsit i ací no ha dimitit ningú. El que ha passat és una barbaritat i que encara estiguen tirant la culpa als jutges, amb tots els advertiments del món. Les alarmes van saltar quan s'anava a aprovar aquesta llei i van fer cas omís.

Esteu fent una campanya en ple estiu, com es prepara una campanya estival?

És la primera vegada que tenim una campanya al juliol, amb aquestes temperatures. A mi em preocupa, més que la campanya, el dia de les eleccions. Els col·legis electorals que la majoria estan en col·legis públics no tenen aire condicionat i els que votarem estarem cinc minuts, però la taula, els interventors i apoderats han d'estar 14 hores. És una barbaritat, és inhumà.

La campanya és estar amb els mitjans de comunicació, estar amb el partit, menys mítings perquè a quina hora fas un míting, on i qui anirà.

I més si tenim en compte que no fa ni dos mesos de les anteriors eleccions…

Hi ha alguna cosa que com a demòcrata, com a persona que em toca defensar el sistema i la democràcia. S'ha buscat una data perquè la gent vote menys? Si és així, malament. Perquè la riquesa de la democràcia és que la gent vote. Si vols fer paranys, distorsionar la realitat per a intentar trobar un profit, fes-te'l mirar. I hi ha molta gent de vacances.