Ajuda directa al clúster ceràmic: el Consell aporta 1,6 milions euros a un sector clau per a l'economia de la Comunitat Valenciana
El govern valencià ha aprovat una subvenció de 600.000 euros a Ascer per a millorar el posicionament internacional i la competitivitat de les empreses del sector ceràmic i un milió més per a impulsar la seua modernització
El Consell ha aprovat el decret pel qual es regula i concedix una subvenció directa l'Associació de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) per a la millora del posicionament internacional i la competitivitat de les empreses del sector ceràmic.
L'import de l'ajuda s'estima en un màxim de 600.000 euros i es concedix de manera directa, en tindre caràcter singular, derivat de la naturalesa excepcional i única de l'entitat sol·licitant i de l'esdeveniment que motiva el procediment en qüestió.
A això cal sumar que la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública destinarà un milió d'euros a la patronal del sector tauleller per al desenvolupament d'activitats dirigides a contribuir a l'impuls de la transformació modernitzadora de l'estructura productiva en la Comunitat valenciana.
Per tant el sector percebrà 1,6 milions d'euros de la Generalitat Valenciana.
A més, es considera que Ascer té una acreditada capacitat per a promoure i liderar accions d'àmbit sectorial, amb repercussions rellevants en el desenvolupament territorial, econòmic i cap a altres sectors productius, per la qual cosa des de la Generalitat es considera convenient impulsar mesures orientades a la millora del posicionament internacional i la competitivitat de les empreses del clúster ceràmic i vinculades.
L'import de l'ajuda anirà destinat al conjunt d'activitats encaminades a la millora del posicionament internacional i la competitivitat de les empreses del sector ceràmic. Amb tal fi, les activitats subvencionables s'emmarcaran en la producció de campanya, com l'elaboració i producció de vídeos i peces de campanya, màrqueting directe, dossiers, i dissenys de peces per a xarxes socials.
També s'inclouran les accions de distribució: landing page o pàgines de destí, traduccions, difusió de continguts i inversions en xarxes socials, gabinet de premsa, col·laboracions amb mitjans especialitzats i relacions públiques. Finalment, seran subvencionables les activitats de coordinació: activació de la campanya, revisió de material, evolució del projecte, coordinació audiovisual i gestió del projecte.
El sector de fabricació de rajoles ceràmiques té més del 95% de la seua producció i exportació nacional en la Comunitat Valenciana, i és una de les principals indústries de la Comunitat Valenciana, la primera de la província de Castelló. És, al mateix temps, la producció ceràmica més important d'Espanya i un element clau en l'exportació.
Això comporta un important nombre de treballadors i treballadores dedicades a la fabricació d'estos productes i a la proliferació sobre l'espai d'amplis complexos industrials.
Un milió per a la transformació modernitzadora
El Consell ha aprovat un conveni amb l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) a través del qual la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública destinarà un milió d'euros a la patronal del sector tauleller per al desenvolupament d'activitats dirigides a contribuir a l'impuls de la transformació modernitzadora de l'estructura productiva en la Comunitat valenciana.
Estes accions es duran a terme a través de la provisió de recursos formatius a empreses, treballadors i treballadores perquè les seues capacitats s'adapten als nous processos de clústers industrials clau i de la realització d'activitats per a la millora de la competitivitat de les empreses associades.
La col·laboració es materialitzarà a través de seminaris, jornades de treball, accions formatives, estudis, informes, col·laboracions amb universitats i centres d'investigació, accions promocionals i projectes sectorials d'I+D+i relacionats amb la consecució de l'impuls de la transferència de coneixement científic i tecnològic a les empreses i persones emprenedores, així com la intensificació de les activitats innovadores en els processos avançats de fabricació.
També es pretén regenerar el teixit industrial valencià (indústria 4.0), dissenyar accions i plans formatius dirigides a afavorir l'ocupació, millorar la qualitat de l'oferta i els resultats educatius de la Comunitat Valenciana, fomentar els programes d'aprenentatge permanent, millorar les competències digitals i en idiomes del sector, així com adequar la formació a les necessitats reals de les empreses, dels sectors productius i dels diferents territoris.
Igualment, es perseguix promoure actuacions que milloren la seguretat i la salut laboral, contribuir a l'eficàcia de les polítiques públiques d'ocupació, facilitar el desenvolupament i l'ús de dades obertes i de la intel·ligència artificial, facilitar l'accés de les pimes a servicis avançats d'innovació empresarial mitjançant programes de finançament i formació, així com l'impuls de la cooperació interempresarial i intersectorial per a la internacionalització.
Transformació del model econòmic
La Conselleria d'Hisenda considera fonamental, per a avançar cap a un model econòmic basat en el coneixement i la innovació, la millora contínua i transformadora del capital humà mitjançant la generació i transmissió del coneixement, així com afavorir la creació d'ocupació altament qualificada per mitjà del foment de noves competències i capacitats tecnològiques en la indústria.
A més, valora com a essencial l'impuls de la col·laboració entre universitats i el teixit empresarial, promoure actuacions que milloren la seguretat i la salut laboral, així com l'establiment i la modernització de programes d'aprenentatge permanent.
Per part seua, Ascer és una organització empresarial que té com a objecte principal la representació, gestió, defensa i foment dels interessos professionals comuns de les empreses fabricadores de taulells i paviments ceràmics. A més, el seu objectiu principal és secundar, defendre i promocionar els interessos generals i comuns de la indústria de taulells ceràmics, així com oferir servicis de valor als seus associats i associades i ajudar-los en la millora de la gestió de les seues empreses i en la creació d'aprenentatges competitius sostenibles.
Dinamisme empresarial
El sector ceràmic valencià, amb gran dinamisme empresarial, ha de fer front a les oportunitats i reptes que presenta el nou entorn de l'economia mundial i del comerç internacional, sense que queden afectats els nivells de productivitat i creixement que permeten generar riquesa i ocupació en la Comunitat Valenciana.
La concentració de més de 700 empreses ajuda a la competitivitat d'estes, és el denominat “efecte territori”, que permet compartir recursos, i no sols beneficia a la indústria ceràmica, sinó que, pel seu efecte, es generen i articulen altres indústries i servicis que al seu torn beneficien a la indústria i a la col·lectivitat.
Per part seua, l'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics té l'objectiu principal de secundar, defendre i promocionar els interessos generals i comuns de la indústria de rajoles ceràmiques, així com oferir als seus associats i associades servicis de valor i ajudar-los en la millora de la gestió de les seues empreses i en la creació d'avantatges competitius sostenibles.