AE-Agró demana ampliar fins a Sagunt l’espai marí protegit dels Alguers de Borriana-Nules-Moncofa
Amb esta petició volem conservar les praderies de Posidonia oceanica que sobreviuen al sud de Castelló i nord de València
Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat al Ministeri per a la Transició Ecològica ampliar fins a Sagunt (Camp de Morvedre, València) l’espai marí protegit dels Alguers de Borriana-Nules-Moncofa (La Plana Baixa, Castelló). Esta petició per a ampliar esta Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la Xarxa Natura 2000 compta amb el suport dels Ajuntaments de Sagunt i Canet d’en Berenguer. L’objectiu d’esta sol·licitud és la correcta conservació de les praderies de Posidonia oceanica, així com la dels hàbitats de la Cymodocea nodosa i els esculls marins que encara sobreviuen al sud de Castelló i al nord de València.
Amb motiu de la publicació de l’esborrany del Pla de Gestió de la Zona d’Especial Conservació (ZEC) dels Alguers de Borriana-Nules-Moncofa (La Plana Baixa, Castelló), procés impulsat actualment pel Ministeri per a la Transició Ecològica, Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat a la Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina més ambició conservacionista.
La proposta ministerial planteja ampliar este espai marí protegit de 4.081,91 hectàrees a una superfície total de 6.682,29 hectàrees. Però, des d’AE-Agró considerem que per a la correcta conservació de les praderies de Posidònia oceanica i de la Cymodocea nodosa de la zona cal ampliar l’àrea protegida encara més: fins a la desembocadura del Riu Palància.
El motiu d’esta petició és incloure i protegir amb esta ZEC marina tota la unitat estructural d’alguers i esculls més enllà del límit provincial de Castelló. Concretament, fins als municipis valencians de Canet d’en Berenguer i Sagunt (Camp de Morvedre, València).
Cal destacar que esta proposta d'ampliació proposada per AE-Agró ha sigut ben rebuda pels equips de govern de Canet i Sagunt, i que ambdós ajuntaments sol·licitaran també l'ampliació de l'àrea marina protegida fins al seu litoral.
Esta ampliació dotaria d'una millor coherència ecològica i connectivitat a esta ZEC marina, ja que la connectaria directament amb l'àrea litoral emergida dels corredors ecològics de les platges i dunes d'Almenara, Xilxes i Sagunt. Cal recordar que la inclusió d’estes platges i dunes en les Normes de Gestió de l’espai Xarxa Natura 2000 de la Marjal d’Almenara és imminent.
A més a més d’ampliar la ZEC Alguers de Borriana-Nules-Moncofa fins a la desembocadura del Palància, AE-Agró ha proposat a la Subdirecció General de Biodiversitat Terrestre i Marina que incloga un nou hàbitat d’interés comunitari en esta àrea marina protegida. Concretament, l'hàbitat 1170 Esculls, ja que dins de l’àrea d’ampliació proposada es localitzen bons exemples d'estes formacions, conegudes pels bussejadors i pescadors locals com a muralls.
En relació amb les pressions i riscos per als hàbitats contemplats en l’esborrany del Pla de Gestió d’esta ZEC, AE-Agró ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica la seua col·laboració en la implantació de mesures per a disminuir la contaminació difusa, originada pels vessaments a la mar d’aigües costaneres amb fertilitzants agrícoles i fitosanitaris.
Pel que respecta a les pressions i riscos, AE-Agró també ha alertat al Ministeri del greu impacte sobre les dinàmiques marines d’espigons, estructures longitudinals de defensa, dics i canalitzacions. Especialment preocupant per a la conservació d’este alguer protegit és el projecte que impulsa actualment la Direcció General de Costes de Castelló per a estabilitzar el front litoral de La Llosa i Almenara.
Altres riscos i pressions que patix esta ZEC són l’acumulació de fem, derivada d’activitats d'oci com la pesca recreativa i l'augment d'usuaris d'embarcacions i platges, i la contaminació resultant de l'activitat portuària. Per això, AE-Agró ha demanat al Ministeri més informació, més vigilància i més sancions. Considerem fonamental que s’exigisca a les autoritats portuàries, les empreses adjudicatàries de l'explotació dels ports i els clubs esportius les compensacions econòmiques necessàries per a revertir estos processos de contaminació, seguint la màxima sobre responsabilitat mediambiental “qui contamina, paga”.
Finalment, destacar que AE-Agró ha demanat al Ministeri promoure entre la ciutadania un coneixement més profund del funcionament dels sistemes marins litorals i de quines són i han sigut les causes dels canvis que han patit els hàbitats submarins en les últimes dècades. I, a més a més, promoure la participació pública i la cerca de consensos més amplis, evitant una visió utilitària de la costa i sense predominança de l'activitat residencial, turística i d'oci sobre la mediambiental.