Acord històric en la Diputació per a suplir el dèficit hídric dels municipis de Castelló que es proveïxen amb cubes d'aigua
La presidenta Marta Barrachina s'ha reunit amb els alcaldes dels municipis afectats per a traslladar-los una injecció extraordinària de 300.000 euros que se suma al milió ja pressupostat
La Diputació Provincial de Castelló continua fent front als problemes que patixen els municipis de la província a conseqüència de la sequera. Sobre aquest tema, la presidenta provincial, Marta Barrachina, ha anunciat este dimarts la injecció econòmica extraordinària de 300.000 euros dirigida als municipis que ja s'estan proveint, s'han proveït o es proveiran de manera immediata mitjançant cubes d'aigua.
La dirigent provincial ha convocat als alcaldes afectats per la sequera: Ares del Maestrat, Benafigos, Canet lo Roig, Catí, Costur, Pina de Montalgrao, la Pobla de Benifassà, Puebla de Arenoso, Rossell, Vallibona, Vilar de Canes i Xodos. Durant la trobada mantinguda este dimarts en el Palau Provincial, la presidenta de la Diputació de Castelló, al costat del vicepresident i responsable de l'àrea d'Infraestructures, Héctor Folgado, el diputat de Cicle Integral de l'Aigua, Iván Sánchez, i el diputat de Bombers, David Vicente, ha anunciat la injecció econòmica extraordinària per a l'aigua potable, que aconseguix els 300.000 euros, i que se suma al milió d'euros que destina la institució provincial per a suplir el dèficit hídric.
“Des de les administracions hem d'actuar per a poder garantir l'aigua, un recurs natural indispensable per a la vida, vital per a tots nosaltres, però al mateix temps un recurs limitat”, ha afirmat Marta Barrachina qui ha incidit en què “des de la Diputació de Castelló prioritzem en este cas als municipis més xicotets, els més necessitats, per a garantir-los els seus recursos hídrics, arribant així on uns altres no arriben”.
“Des de l'equip de Govern Provincial tenim clar que esta ha de ser la legislatura de l'aigua, és el tema prioritari en les nostres polítiques, i reforcem el nostre compromís per contribuir a la millora de la qualitat de vida dels veïns dels 135 municipis de la província, suplint el dèficit que puga haver-hi i garantint els servicis bàsics en tot el territori”, ha subratllat la dirigent provincial, qui ha afegit que “mai és suficient però per a la Diputació és un deure estar al costat dels municipis i traiem els recursos fent tot el que podem per a destinar-los a un tema tan important i vital com és l'aigua”.
A més de l'ajuda extraordinària anunciada este dimarts, la presidenta de la Diputació ha recordat que la inversió total destinada a garantir l'aigua potable ascendix a 1,3 milions d'euros. Ací s'inclou la convocatòria de subvencions “que aconseguix el milió d'euros per a contribuir a la sostenibilitat econòmica dels ajuntaments de poblacions de menys de 20.000 habitants que han hagut d'escometre inversions i gastos d'urgència per a assegurar el subministrament d'aigua potable entre el veïnat”, ha indicat Marta Barrachina.
Esta partida s'ha incrementat un 25%, passant de 800.000 a 1 milió d'euros. En este cas, les subvencions es destinaran a les actuacions relacionades amb el servei de proveïment i distribució d'aigua potable domiciliària, com poden ser reposicions de bombeig de pous i captacions, reposicions per trencaments en xarxes de proveïment i distribució, el subministrament d'aigua potable mitjançant cubes, i qualsevol altra mesura de xoc. Les mesures hauran de tindre la consideració d'accions d'aplicació immediata per a garantir el subministrament d'aigua potable en situacions extraordinàries i que per la seua imprevisibilitat no poden programar-se prèviament. Pel que fa als gastos que podran ser subvencionables, estos seran els que resulten estrictament necessaris i es realitzen dins de l'exercici 2024, i seran objecte d'ajuda els gastos corrents i d'inversió. La quantia total màxima d'este milió d'euros es distribuirà en les dos resolucions de la convocatòria. Així, en la primera resolució es podrà atorgar un màxim de 500.000 euros i els interessats a concórrer en este procediment hauran de presentar les seues sol·licituds fins a l'1 de juliol de 2024. Per a la segona resolució, també amb una quantia de 500.000 euros, els interessats a concórrer en este procediment hauran de presentar les seues sol·licituds des del 2 de juliol de 2024 fins al 15 de novembre de 2024.
Finalment, des de la Diputació de Castelló també es posa l'accent que, en èpoques d'escassetat d'aigua, es fa necessari incidir en el bon ús i la racionalitat del consum de l'aigua en els municipis, ja que influïx de manera determinant a assegurar la disponibilitat en el futur d'un bé tan escàs.