“Hem aconseguit substituir amb aigua el gas natural”: Pamesa augura una “revolució” en la indústria
La taulellera pretén estendre l'ús d'hidrogen i oxigen a tota la seua producció en 2027
La taulellera castellonenca Pamesa ha iniciat la seua desconnexió del gas natural que tants maldecaps ha portat a la indústria gasintensiva en els últims temps per la guerra d'Ucraïna.
Ho ha fet amb una primera planta a Onda que substitueix aquest gas que ha disparat els seus preus per un nou combustible: una mescla d'hidrogen i oxigen extret de l'aigua.
Així, el primer productor europeu de ceràmica i el quart a nivell mundial fa front als envits de la crisi energètica instal·lant aquest nou sistema de combustió dissenyat per eCombustible Energy per a deixar de dependre del gas natural.
El president de la companyia, Fernando Roig ha qualificat aquest pas de “una revolució” que pot canviar la indústria. “Hui és un dia històric”, ha ressaltat el directiu, que considera que aquest avanç “pot canviar el món”.
Roig ha explicat que el projecte porta llaurant-se des de 2022, quan Pamesa es va fixar en aquest sistema per a poder aconseguir una font d'energia sense emissions de carboni, amb un cost energètic “competitiu respecte al preu actual del gas natural” i que acabe amb la dependència d'altres països i de les fluctuacions de preus en el mercat internacional.
A més, ha destacat la seua efectivitat, ja que pot estar generant combustible 24 hores al dia, a diferència dels sistemes solar o eòlic que depenen de la llum solar o el vent.
Roig ha recordat que en 2022 Pamesa va arribar a pagar 350 milions d'euros per a costejar el gas, “el 30% de la facturació de l'empresa”. A més, en acabar amb les emissions de carboni deixaria de pagar els drets de Co2 que ara ha de costejar per llei.
“Em vaig enamorar de l'ecombustible”, ha indicat Roig rememorant la seua primera visita a l'empresa a Miami. Tant és així que l'empresari ha retirat recentment les seues accions de la companyia d'energia eòlica Renomar per a reinvertir-lo en aquest nou sistema, com ha recordat.
Roig assenyala el 2027 com a data per a acabar amb la dependència del gas natural
El primer lloc en el qual s'ha provat el sistema amb èxit és en una planta atomizadora d'argila en el polígon de Miralcamp d'Onda. És a dir, una de les plantes en les quals assequen les argiles per a obtindre el material amb el qual es fabriquen els taulells.
D'ací Roig pretén estendre-ho a tota la producció per a acabar amb el gas natural en Pamesa. El primer pas, que vol implantar “el més ràpid possible”, serà portar el sistema a les turbines que utilitzen les plantes atomizadoras, un procés que consumeix el 60% de l'energia del grup, fins a 250Mw.
Així, s'ha començat amb aquesta planta ondense de 8Mw i el següent pas, amb la mirada, en 2024, serà estendre el model a les turbines. A més, entre 2025 i 2026 es començarà a implantar-ho en els forns de cocció, per a bandejar per complet el gas natural de cara al 2027. Un sistema que Roig creu exportable a tot el sector ceràmic i gasintensivo
Com funciona la planta d'eCombustible a Onda?
La planta recull l'aigua reciclada (HâO) de les basses de l'empresa i la separa en dos gasos, hidrogen i oxigen, aplicant-li electricitat. Posteriorment, són aquests gasos els que es cremen per a produir energia, substituint així al gas natural.
El directiu de la companyia Pablo Aycart i el CEO Jorge Alarcón han explicat que l'aigua es depura prèviament per a eliminar metalls, impureses i calç i s'introdueix en el sistema, on se separa amb electròlisi les molècules d'oxigen i hidrogen.
Posteriorment, s'aplica una reacció magnètica per a modificar la densitat i el poder calorífic de l'hidrogen, fent-lo més eficient que el gas convencional.
Aquests dos elements són els que després són portats per canonades fins al cremador, on cremen a al voltant de 500 graus sense produir emissions de carboni, ja que només s'expulsa vapor d'aigua (és a dir, la unió dels dos elements que prèviament s'han separat).
Tot aquest sistema, en el qual s'han invertit 15 milions, destaquen que s'amortitzarà ràpidament, ja que s'ha pogut instal·lar sense modificar la fàbrica, ja que ara flueix oxigen i hidrogen per les manyagues tubs pels quals abans discorria el gas natural.
A més, sobre la instal·lació destaquen que no suposa el perill habitual de les plantes d'hidrogen, ja que es treballa a baixes pressions al no haver de comprimir el gas per a emmagatzemar-lo.
A la província de Castelló, a més de l'aposta de Pamesa, cal destacar el projecte de la refineria de bp per a iniciar una planta de producció d'hidrogen verd a nivell massiu.