1.000 hectàrees cremades i 8 poblacions desallotjades en l'incendi de Castelló
El vent de ponent espentarà el foc aquest divendres cap a la zona de Montanejos
El primer gran incendi de l'any ha arribat a la Comunitat Valenciana a inicis de primavera, una situació insòlita que ha obligat a evacuar 8 poblacions castellonenques i que ja ha calcinat 1.000 hectàrees en solo unes hores d'evolució.
Es tracta de l'incendi forestal iniciat aquest dijous al migdia en el municipi castellonenc de Vilanova de la Reina, que s'ha desbocat durant la vesprada espentat pel vent cap a l'interior de l'Alt Millars.
En el transcurs de la vesprada l'avanç del foc ha obligat a desallotjar nombrosos municipis per precaució, els últims dos a mitjanit: Montan i Arañuel, que es sumen a Montanejos, la Font de la Reina, la Pobla d'Arenós o la turolense Olba, a més de nombroses pedanies, com L'Alqueria de Montanejos, L'Artejuela, La Monzona, Els Cants, els Calpes o diverses de Sant Agustí (en zuelo aragonès). Nombrosos veïns de Vilanova de la Reina també han abandonat les seues cases per precaució, encara que l'evacuació ha sigut voluntària, i a Montan l'Ajuntament ha cridat als veïns a estar alerta davant en avanç de les flames.
En total, més d'un millar d'evacuats, dels quals més de la meitat formen part de Montanejos, la població més poblada de la zona. Per això i per a atendre els desallotjats que ho necessitaren, la Creu Roja, ha organitzat un alberg amb capacitat per a 600 persones en el poliesportiu de Sogorb.
De moment han quedat tallades la carretera CV-207 a l'altura de la Pobla d'Arenós i Vilanova de la Reina i la CV-20 entre Montanejos i la Pobla d'Arenós i a Terol també s'ha tallat l'A-232 a l'altura d'Olba.
Perill davant un canvi en el vent
En el cas de Montanejos, encara llunyà a les flames, s'ha pres aquesta decisió d'evacuar-la a mitjan vesprada davant la previsió d'un canvi en el vent i per a evitar haver de començar un desallotjament a la meitat de la nit si es compleixen els pitjors pronòstics.
I és que, encara que durant el dijous a la vesprada el vent del sud ha espentat les flames cap al riu Millars i Terol (cap a les zones de la Pobla d'Arenós i Olba), a partir de la nit el vent està bufant de ponent, per la qual cosa el front es mourà cap a la zona de Montanejos.
De fet, per a aquest divendres les perspectives no són positives, ja que les ratxes de vent aconseguiran els 40 quilòmetres per hora des de ponent, amb el que el foc entraria en l'escarpada zona de Montanejos i Montant, amb una àmplia zona forestal on els bombers veuran complicat el seu treball.
18 helicòpters i avions a primera hora del matí
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat el Lloc de Comandament Avançat situat a Barraques, on ha explicat que l'incendi ha sigut “molt voraç” durant aquest dijous, encara que ha mostrat la seua esperança que aquest divendres els bombers aconseguisquen l'estabilització del foc amb la incorporació de fins a 18 mitjans aeris des de primera hora.
Durant la nit, a més, 415 efectius autonòmics treballaran a peu de terra per a atallar el foc en la mesura que siga possible, als quals se suma la Unitat Militar d'Emergències (UME), que ha desplegat a última hora de la vesprada 74 militars i 19 vehicles
El president, que ha rebut una trucada del president Pedro Sánchez preocupant-se per la situació, ha mantingut durant la nit una reunió de coordinació amb la consellera de Presidència del Govern d'Aragó, l'altra comunitat afectada pel foc.
Poques pluges i molta calor
Sens dubte, l'incendi de l'Alt Millars és una situació inèdita en ple mes de març, ja que grans incendis d'aquestes característiques no se solen donar abans de juliol.
I és que, com ha recordat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la ttemperatura màxima d'aquest dijous en la zona ha sigut de quasi 25 graus, 10 graus superior al normal d'aquestes dates.
A més, aquest any hidrològic està resultant especialment sec en la zona, ja que des del passat octubre sol s'han acumulat 130 l/m² en la zona, la meitat del normal. I si ens remetem als primers mesos de 2023 la pluja caiguda ha sigut fins a un 87% menor del normal per aquestes dates.
Una muntanya seca que aquesta setmana s'ha topat amb unes condicions meteorològiques propícies per a cremar. Cal recordar la regla del 30, que marca una situació en què la propagació dels incendis és més factible i que s'ha fregat aquest dijous: Ratxes de vent superiors als 30 quilòmetres per hora, una humitat inferior al 30% i més de 30 graus.
Aquest dijous la humitat estat al voltant del 30% durant gran part del dia, les ratxes de vent han aconseguit els 35 km/h i les temperatures màximes han estat sobre els 25 graus en la zona, una situació que es repetirà aquest divendres.