Paula Tuzón presenta el llibre 'Rapaces diurnas en la Comunitat Valenciana' i destaca el treball de conservació d'espècies i espais
El volum monogràfic, que inclou una gran part d'informació inèdita, és el número 23 de la Col·lecció Biodiversitat
Tuzón destacat el valor de les rapinyaires en la protecció de la biodiversitat i el patrimoni natural de la Comunitat Valenciana
La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha destacat el paper de les aus rapinyaires valencianes en matèria de conservació d'espècies i espais durant la presentació del llibre 'Rapaces diurnas en la Comunitat Valenciana', el volum monogràfic número 23 de la col·lecció Biodiversitat que publica la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Tuzón ha mostrat el seu agraïment a la vintena d'entitats i als 36 investigadors, naturalistes i tècnic que han firmat el llibre i que han desenvolupat la tasca de conservació d'aquestes aus rapinyaires des de fa anys.
"El llibre inclou gran part de material inèdit i compleix l'ambiciosa tasca de reunir tot allò que coneixem sobre les nostres rapinyaires diürnes", ha remarcat la secretària autonòmica, que també ha valorat estes espècies "en la protecció de la biodiversitat i el patrimoni natural de la Comunitat Valenciana»".
Durant l'acte de presentació, al Centre de Recuperació de Fauna del Saler, Paula Tuzón ha reconegut el destacat paper que han jugat les rapinyaires en la història valenciana de conservació de la natura, des del cessament de la persecució d'aquestes exemplars en 1966.
"Una tasca que s'ha anat desenvolupant amb la protecció dels espais i la selecció de llocs a conservar, fins a convertir-se en ensenyes identitàries d'alguns parcs naturals com Columbretes o la Serra d'Espadà", ha assenyalat Tuzón.
A més, Paula Tuzón ha volgut fer referència a les amenaces per a la supervivència d'aquestes aus i al compromís de la conselleria en continuar donant passos endavant en la conservació.
A aquest respecte, la resta de participants han reconegut la indubtable ajuda d'aquestes espècies en protegir milers d'hectàrees i milers d'èssers vius.
Mesures de protecció
En els últims dos anys s'han corregit més de 1800 suports elèctrics i per prioritzar les zones de major urgència, la Generalitat està fent diferents estudis per a identificar els espais que suposen major risc i orientar les actuacions normatives i executives per a prioritzar aquestes correccions. Així com, s'ha reforçat el seguiment d'espècies com l'àguila pescadora i l'àguila cuabarrada.
Mitjançant l'apertura d'expedients sancionadors, expedients de responsabilitat ambiental, acords amb empreses elèctriques, convenis amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i correccions realitzades per la Generalitat , es vol posar fi al problema, ja que la conservació de la fauna valenciana és una tasca essencial per a l'administració autonòmica.
El llibre «Rapaces diurnas en la Comunitat Valenciana» estarà disponible per al públic la pròxima setmana en la pàgina web oficial de la Generalitat (consultar ací)