TURISME

Patrimoni en perill: urgix millorar la gestió turística i la conservació dels edificis històrics valencians

ELPERIODIC.COM - 18/06/2024

Investigadors de la UPV busquen solucions per a la gestió turística sostenible

Un estudi liderat pel Centre d'Investigació PEGÀS de la Universitat Politècnica de València (UPV) advertix de la “emergent necessitat” d'identificar mesures preventives que ajuden a garantir la conservació dels edificis patrimonials i a millorar la gestió turística, tant d'estos edificis, com dels centres històrics de les ciutats.

Esta és una les principals conclusions del projecte HBIMSIG-TURISME, liderat per les investigadores María José Viñals i Concepción López González. El seu objectiu final és crear un protocol de planificació turística que contribuïsca a la preservació del patrimoni cultural, evitant massificacions i aglomeracions que puguen danyar-lo i garantint el confort físic i la seguretat de les persones.

“El patrimoni cultural arquitectònic i l'entorn urbà on es troba són un element definitori de la identitat de les societats que l'alberguen i també un dinamitzador clau de l'economia local. Per això, la seua conservació i una gestió adequada és fonamental per a garantir la seua pervivència en el temps i la seua transmissió a generacions futures en bones condicions, més en un moment com l'actual, amb els problemes de saturació turística que patixen les ciutats històriques”, explica Mª José Viñals.

Plataforma HBIM-SIG

L'equip de la UPV ha estat treballant en nous models que integren informació espacial (SIG) i informació sobre els elements arquitectònics patrimonials (HBIM), integrats en la plataforma HBIM-SIG. En ella, incorporen dades extretes de sensors ambientals i d'estimació del volum, densitat i comportament dels fluxos de persones.

Esta informació permet identificar problemes relacionats amb la conservació dels elements patrimonials i amb el confort i seguretat de les persones en l'espai públic i en els interiors dels edificis.

“La plataforma HBIM-SIG permet planificar i gestionar l'ús públic per al desenvolupament de ferramentes de gestió turística que ajuden a estimar la capacitat de càrrega de visitants tant a l'interior dels edificis com als carrers adjacents”, destaca Concepción López González.

El centre històric de València, camp de proves

Com a camp de proves, l'equip de la UPV ha treballat en el centre històric de València i ha obtingut per primera vegada estimacions precises de trànsit per als vianants en espais públics de la zona. En concret, el projecte s'ha centrat en tres dels edificis religiosos més singulars de la ciutat: la Catedral, l'església de Sant Joan de l'Hospital i el Real Col·legi Seminari de Corpus Christi (Patriarca) i els seus entorns urbans.

Si parlem de xifres, per exemple, en una data especial com el 19 de març, els sensors van registrar 215.289 persones circulant al carrer del Miquelet al llarg del dia, un volum que supera àmpliament l'establit en els estudis de capacitat de càrrega de visitants realitzat per l'equip d'investigació.

L'estudi també va detectar elevats nivells de COâ‚‚ en els tres edificis religiosos quan es registra un gran nombre de visitants o feligresos. Des de gener del 2024, en la Catedral de València, s'ha superat alguns dies la xifra de 2.600 visitants.

“Tot això apunta a l'emergent necessitat d'identificar mesures preventives per a la conservació dels elements arquitectònics i artístics i per a garantir el confort físic i la seguretat de les persones així com una visita de qualitat i una major sostenibilitat social per als barris històrics”, incidix Mª José Viñals

Actualment, l'equip de la UPV treballa en la implementació de sistemes d'alerta primerenca de saturació de persones i de nivells límit de temperatura, humitat i COâ‚‚ que pogueren afectar els elements patrimonials.

Congrés Internacional sobre Patrimoni, Tecnologies Digitals i Gestió Turística

Les conclusions d'este projecte es presentaran en el Congrés Internacional sobre Patrimoni, Tecnologies Digitals i Gestió Turística – HEDIT 2024. Organitzat per la Universitat Politècnica de València, tindrà lloc a València els dies 20 i 21 de juny.

El congrés congregarà a la ciutat a prestigiosos investigadors i investigadores internacionals en este tema i molts acadèmics, així com a gestors interessats a conéixer noves solucions als creixents problemes derivats de la saturació turística que patixen les ciutats històriques.

MÉS FOTOS