Paterna inicia la protecció i reconeixement del 'Paredón de España'
Paterna ha iniciat la qualificació de Bé de Rellevà ncia Local (BRL) per al Paredón de España i Camà de la Sang, aixà com per a les fosses comunes trobades i excavades recentment en el cementeri municipal. Un trà mit que precisarà de la modificació puntual del catà leg de Béns i Espais Protegits de Paterna i que suposarà en la prà ctica la seua protecció i reconeixement.
En l'informe urbanÃstic que consta en l'expedient es detalla que per a les 'fosses comunes del Cementeri de Paterna' es proposa "una protecció arqueològica, atès que es tracta de fosses enterrades"; mentre que en el cas del 'Paredón de España i Camà de la Sang' s'haurà de realitzar una ordenació detallada de la zona que "puga rememorar l'existència de l'antic camà que descriuen les cròniques".
El regidor i president del Consell de Recuperació de la Memòria Històrica, Julio Fernández, ha afirmat hui que "aquestes zones necessiten ser conservades, protegides i dignificades".
A més, ha explicat que "tant la Paredassa, com el Camà de la Sang i les fosses comunes formen part de la història i el Patrimoni de Paterna, per la qual cosa la seua neteja i manteniment ha de regular-se incloent aquests elements com Bé de Rellevà ncia Local".
2.238 persones van ser afusellades en l'anomenat 'Paredón de España' entre abril de 1939 i novembre de 1956, procedents de 191 pobles de la Comunitat Valenciana i d'altres 60 municipis espanyols.
Pel que fa a les fosses comunes dels afusellats, aquestes s'estenen sobre una superfÃcie de 650 metres quadrats i en aquesta legislatura s'han autoritzat excavacions i exhumacions "per a dignificar la memòria dels qui van morir en la nostra localitat", ha conclòs Fernández.