La Diputació celebra este dissabte el seu 46é Certamen de Bandes a l'Auditori de Paterna
El concurs organitzat per la delegació de Bandes de la corporació provincial aposta per la descentralització territorial, la qualificació del jurat internacional i la cura del repertori compositiu valencià
Bandes d'Almàssera, Benifaraig, Sollana i l’Associació Música Jove de València competiran en secció Quarta. La Primitiva d’Albaida, l'Armònica de San Antonio i la Lira Saguntina ho faran en Primera
L'Auditori Antonio Cabeza de Paterna acollirà este dissabte, 6 de maig, la 46a edició del Certamen de Bandes de la Diputació de València, un esdeveniment cultural que fomenta la música de banda i que enguany incrementa la dotació econòmica i introduïx millores organitzatives i estructurals. El més destacat, no obstant això, és la consolidació de la descentralització territorial que ha buscat la delegació de Bandes de la corporació provincial que dirigix el diputat Jordi Mayor.
Paterna serà la seu d'un certamen renovat que compta amb un jurat internacional i una millor promoció del fenomen bandístic valencià. El sistema de puntuació estarà basat en una desena de criteris, amb deliberacions i acords més precisos i una major garantia dels drets d'edició i composició de les obres, així com l'encàrrec d'una nova peça per a la secció Quarta, creada per Omar Sala i titulada ‘La València daurada’. Els guanyadors podran a més oferir un concert, preferentment a l'estranger, subvencionat per la Diputació.
La competició s'iniciarà en la matinal del dissabte (10.00 hores) amb la participació de les agrupacions de la secció Quarta, amb un màxim de 40 músics per orquestra. La Banda Jove de la Unió Artística Musical d’Almàssera, la Societat Musical Amics de la Música de Benifaraig, l’Associació Música Jove de València i la Unió Artístico-Musical de Sollana interpretaran com a obra obligada ‘La València daurada’. Quant a la peça lliure, sonarà ‘La festa de les Falles’ de Ferrer Ferran i composicions d’Azael Tormo com ‘Fire’ i ‘Circe la hechicera’.
A la vesprada, a partir de les 17.30 hores, arribarà el torn de les participants en la secció Primera, amb bandes compostes per un màxim de 90 músics. ‘Gloses II’ d'Amado Blanquer serà la peça comuna que hauran de tocar l'Armònica de San Antonio, dirigida per José Enrique Martínez Esteve; la Primitiva d’Albaida, amb Edmundo José Vidal al capdavant; i la Lira Saguntina, amb Daniel Olmos com a director. Els assistents podran gaudir d'obres com ‘Los disparates de Goya’ de Martínez Gallego, el ‘Divertimento’ d'Oliver Waespi’ i la ‘Tierra Mítica’ de Bernardo Adam Ferrero.
El jurat estarà presidit pel compositor belga Jan Van de Roost, actualment professor en l'Institut Lemmens, on dirigix la seua orquestra. Van de Roost ha escrit per a piano, guitarra, orquestra de cordes i simfònica i quintet de metalls, i les seues composicions han sigut publicades i interpretades en CD per músics de renom. Al costat del músic belga, completaran el trio internacional per a les deliberacions la prestigiosa directora valenciana Julia Cruz i el director d'orquestra danés Peter Ettrup Larsen, font d'inspiració cobejada per a la realització de tallers a tot el món.
Al juliol, secció Especial
La Plaça de Bous de València serà l'escenari al juliol de la Festa de la Música Valenciana, dos jornades que serviran per a recuperar el caràcter festiu i competitiu del fenomen bandístic amb un espectacle d'indubtable qualitat. El divendres 7 de juliol tocaran les bandes guanyadores del 46é Certamen provincial, mentre que el dissabte 8 està programat el primer Certamen de Bandes de Secció Especial de la Diputació, amb la participació de bandes valencianes de més de 120 músics. Altres activitats musicals completaran la festa.