PATERNA | POLÍTICA

Compromís reclama que Paterna no es quede fora del circuit de l’exposició “Les Fosses del Franquisme”

ELPERIODIC.COM - 16/04/2024

La formació demana a l’Ajuntament que inicie les gestions oportunes perquè l'exposició aplegue a qualsevol dels espais expositius de la localitat

Compromís per Paterna ha reclamat que Paterna no es quede fora del circuit de l’exposició “Les Fosses del Franquisme”, segons ha argumentat la portaveu de la formació, Carmen Gayá, realitzen aquesta petició atenent a què “una vegada acabat el seu primer recorregut expositiu, ja és hora que arribe a Paterna, lloc de memòria indiscutible i on, malauradament, ocorregueren els fets que en ambdues exposicions es relaten. És el moment que el nostre poble puga conéixer de primera els esdeveniments tan execrables que van marcar per a sempre la nostra història i que van posar fi a la vida de moltes persones innocents, homes i dones republicanes que lluitaren per la llibertat i la justícia”.

Des de Compromís per Paterna recorden que “parlem d’un projecte que naix amb vocació pedagògica, difusora i de servei públic i que vol impulsar i posar a l’abast de la ciutadania tot el que fa a la memòria democràtica del País Valencià. L’objectiu fonamental d’aquest projecte ha sigut conscienciar a la societat de la importància de desfer la llosa de l'oblit perquè no es tornen a repetir mai més els episodis provocats pel cop d’estat del 36 perpetrat pel franquisme i tota la repressió posterior”.

“Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna és una aproximació a les fosses comunes del franquisme des de la perspectiva arqueològica i a través d'un cas d'estudi concret: el cementeri municipal de Paterna, on hi ha documentades més de 150 fosses i almenys 2.238 persones assassinades per la dictadura entre 1939 i 1956. Aquesta exposició ha estat organitzada pel Museu de Prehistòria de València i oferida de manera temporal, des de juliol del 2023 fins a l’abril del 2024, i junt amb una segona exposició, ‘2238 Paterna. Lloc de perpetració i memòria’ organitzada per L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, ambdues han suposat una finestra oberta al coneixement de tot allò que al nostre poble, Paterna, va passar acabada la guerra”, indiquen les mateixes fonts.

“Demanem, per tant, a l’Ajuntament que inicie les gestions oportunes perquè l’exposició vinga per fi a Paterna i siguen exposades en algun dels nostres espais expositius i que paterneres i paterners ens puguem aproximar a una dura realitat que ens ha acompanyat com a poble i que continuarà formant part indiscutible de la nostra història recent”, afirma Carmen Gayá.

La mateixa regidora conclou manifestant que “cal que l’equip de govern faça eixe treball de gestió perquè Paterna no quede fora del circuit que ja està emprenent l'exposició de Les Fosses del Franquisme, que ha sigut un èxit de públic i un gran treball de conscienciació en la nostra història democràtica paternera”.