Les caixes niu han facilitat la reproducció d'espècies amenaçades en les Moles de Paterna
L'expedició per a revisar les caixes niu instal·lades en les Moles ompli d'optimisme les persones participants.
L'últim diumenge de novembre, un nodrit grup de persones han acudit a les Moles per a revisar l'estat de les caixes niu que havien col·locat al febrer de l'any anterior.
Convocades per diverses entitats paterneres de defensa ambiental –la Coordinadora per a la Protecció de les Moles, l'Associació de Defensa de l'Arbratge de Paterna, l'Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna, l'Eliana i SAB– i per la Societat Valenciana d’Ornitologia, han pogut constatar com les caixes niu han servit perquè algunes espècies de pàrids, xicotets ocells forestals, hagen pogut fer nius en aquest enclavament.
Raúl Sánchez-Serrano, de la SVO, ha guiat el recorregut i ha anat explicant la importància de les caixes niu per a facilitar la reproducció d'aquests ocells, ja que es tracta d'espècies que necessiten forats en els quals fer els seus nius i a les Moles, a causa de la joventut i del tipus d'arbres que poblen aquest espai natural, no troben els llocs idonis per a nidificar. Per això són tan necessàries les caixes niu, perquè supleixen aquesta falta d'espai adequat per a la reproducció d'aquests ocells aliats per als nostres boscos.
En els últims anys, la pressió urbanística i industrial, l'agricultura extensiva, la pèrdua de boscos i l'ús d'insecticides han contribuït a l'homogeneïtzació del paisatge i a la reducció dels ecosistemes en els quals poder trobar arbres madurs perquè aquestes espècies puguen niar, i això ha contribuït a la reculada dels ocells insectívors i dels rats-penats, espècies molt importants per a en control de plagues en aquesta mena d'hàbitats com pot ser la processionària.
Després de revisar les caixes niu, les persones que han participat en l'activitat, entre les quals es trobaven nombroses xiquetes i xiquets, han observat que els ocells havien fet nius en més de la meitat de les caixes. L'activitat ha consistit a inspeccionar cada caixa i traure els nius de les caixes perquè pogueren servir perquè altres ocells facen nous nius en elles. Les caixes niu s'han de revisar periòdicament per a netejar i traure els nius “usats”, així s'eviten paràsits per a la nova temporada de cria i també s'evita vulnerabilitat enfront d'espècies depredadores, ja que si nous ocells fan un niu sobre l'anterior en una caixa niu, aquest es pot situar a l'altura del forat de la caixa i facilitar la seua predació.
Segons Sandra Roda, una de les assistents a l'activitat “hem aprés molt sobre ocells i sobre la importància de mantindre vius els nostres boscos perquè els ocells, i especialment els nostres ocells insectívors, mantinguen les seues poblacions”.
Les caixes niu ajuden molt, però el més important és que les nostres administracions invertisquen recursos perquè el parc natural del Túria, al qual des de fa uns mesos pertany el paratge de les Moles, tinga una massa forestal rica i diversa.