SOCIETAT

La pandèmia viral: faules que t'hauran arribat al mòbil sobre Coronavirus

GREGORY ESTRELLA - 27/05/2020

Invencions disfressades de ciència, remeis absurds i perillosos, faules que busquen buidar-te la cartera o missatges amb intencionalitat política

Ni hi ha hagut taüts en la Gran Vía, ni Guardiola s'ha fet metge, ni el Rei destituirà a Pedro Sánchez

La pandèmia ha deixat una llista de mentides que sembla no tindre fi. Al llarg de tot aquest temps han sigut nombrós els missatges de WhatsApp on s'alertava de situacions o esdeveniments que en absolut eren certes.

La més coneguda possiblement és la cadena de missatges on s'afirma que Itàlia ha trobat la cura per al Coronavirus saltant-se la «llei mundial de la salut OMS» que suposadament prohibeix realitzar autòpsies als morts. Mentida. Ni Itàlia ha trobat de moment una vacuna, ni l'OMS prohibeix les autòpsies i molt menys és «un bacteri» la que en realitat causa la mort per COVID-19, tal com predica el missatge. A més, l'Organització Mundial de la Salut no tenen competències per a crear lleis.

Les evidències fins hui apunten que la fallada respiratòria és la principal causa de mort en la malaltia de la COVID-19, tal com explica la revista britànica de medicina The Lancet.

D'altra banda, els remeis tradicionals i la pseudoterapia han trobat en el virus una excusa per a projectar-se: ni bullir huit caps d'all per a una infusió, ni fer gàrgares amb aigua tèbia, sal i vinagre, ni molt menys el clorito de sodi o MMS erradica el virus del cos.

D'altra banda, s'han creat faules amb intencionalitat política. Per exemple, des de Vox es va publicar un fotomuntatge on apareixien desenes de taüts a la meitat de la Gran Vía madrilenya. La foto original era del carrer buit, però algú va recórrer al Photoshop per a incloure els fèretres. El partit va utilitzar Twitter per a difondre la foto amb el següent missatge: «Els espanyols estan fent moltes imatges de manera espontània». La veritat és que milers de persones s'ho van creure sent una foto no real.

Una altra faula, amb una mica més de gràcia, va ser el que es va difondre el mes de març passat on apareixia una foto d'un home plorant acompanyat per aquestes paraules: «El cap del Departament Hospitalari de Madrid, Felipe Monterroso, plorant desconsolat i dient que el Coronavirus és més fort que la ciència, però no més forta que Déu». El protagonista de la foto era en realitat Pep Guardiola, exentrenador del FC Barcelona.

I, finalment, un dels quals posseeix més càrrega política i institucional és el de la destitució al president del Govern, Pedro Sánchez, per part del cap de l'Estat, el Rei Felip VI. En aquesta faula es deia que el monarca anava a dissoldre les Corts, destituir el president i nomenar a un Govern d'urgència. Tal com diu la Constitució, no es poden dissoldre les Corts durant l'estat d'alarma i, en qualsevol cas, les decisions del Rei han de ser confirmades pel Congrés dels Diputats.

Les crisis suposen conjuntures excepcionals per a transmetre missatges falsos i, sobretot, interessats. Les mentides enfanguen el debat públic i poden ser perilloses per a la salut. A la calor del Coronavirus s'ha sumat el ‘corre, ves i dis-li’ de tota mena d'informacions que són falses, tant per xarxes socials o correus electrònics, com a aplicacions de missatgeria. Sempre s'ha d'acudir a les fonts oficials, només així aquest fenomen no aconseguirà atrapar als més crèduls. Cal verificar el que es llig abans de compartir.

MÉS FOTOS