OCUPACIÓ

La pandèmia deixa sense ocupació a 3.500 dones majors de 55 anys en la Comunitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 01/03/2022

El 70,5% de les aturades majors de 55 anys porta més de dotze mesos en atur

A punt de complir-se dos anys de l'esclat de la pandèmia mundial i pròxims al 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la Fundació Adecco presenta el
9è informe #EmpleoParaTodas: la dona en risc d'exclusió en el mercat laboral, una anàlisi que basa les seues conclusions en la interpretació dels resultats de l'Enquesta de Població Activa de l'IV Trimestre de 2021, al costat de la consulta d'altres fonts de referència, com l'IX Informe Foessa.

Aquest treball s'ha realitzat amb la col·laboració de sis empreses i entitats compromeses: Unicaja Banc, Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Fundació IVI, Allianz Segurs i Reassegurances, Aqualia i Hutchinson.

L'impacte de la pandèmia en la dona en risc d'exclusió

La gran crisi que va assolar al nostre país entre els anys 2007 i 2014 va tenir un fort impacte en els sectors amb major presència masculina (construcció, automoció, etc.) mentre que les dones, concentrades en sectors més dinàmics com el de serveis, van poder capejar millor el temporal de la recessió. No obstant això, la pandèmia ha invertit aquesta situació i són els sectors més feminitzats, com l'hostaleria o el comerç, són els que s'han vist més castigats. Tot això ha implicat una reculada important per a moltes dones en termes d'inclusió social.

D'altra banda, i segons l'IX informe Foessa sobre exclusió social i desenvolupament a Espanya, les llars que el seu sustentador principal és una dona han vist augmentar l'exclusió més del doble que aquells en els quals la majoria dels ingressos els aporta un home. Amb això, el percentatge d'exclusió social severa ha arribat al 13,1% en les economies domèstiques sustentades per una dona, enfront del 7% de les suportades per homes. Les xifres de pobresa segueixen la mateixa línia: durant els anys de pandèmia, la pobresa severa entre les dones s'ha incrementat en 6,5 punts percentuals, aconseguint el 28,2%, mentre que entre els homes el creixement ha sigut de 5,6 punts percentuals, aconseguint el 24,3%. Així, la incidència de la pobresa és en les dones quasi 4 punts percentuals superior a la dels homes, enfront dels 3 punts de distància registrats abans de la pandèmia.

Algunes dones corren un major risc de veure's abocades a aquestes situacions de pobresa i/o exclusió social, com és el cas de les dones amb discapacitat, les que encapçalen famílies monoparentals, les víctimes de la violència de gènere o les dones majors de 55 anys. A continuació, ens centrarem en el cas de les dones sènior, per haver-se desmarcat de manera evident de les dades positives llançades per l'última EPA.

La dona sènior es desmarca de les dades positives de l'EPA

L'EPA del quart trimestre de 2021 ha llançat xifres molt positives d'ocupació i ocupació. En concret, durant l'any passat, la desocupació entre el total de dones a la Comunitat Valenciana va descendir en un 8,6%. Aquesta reducció interanual de la desocupació ha estat present en tots els grups d'edat de dones, excepte en un: la dona major de 55 anys. Així, enfront del descens del 8,6% de l'atur femení, les dones majors de 55 anys han vist com augmenten les seues actives en cerca d'ocupació. En concret, en 2021 es van registrar un 4,4% més de parades amb 55 anys o més. En total, es comptabilitzen 40.500 aturades majors de 55 anys a la Comunitat Valenciana.

La pandèmia causa estralls en la desocupació de la dona sènior

Com hem analitzat, les dones majors de 55 anys han sigut les úniques afectades pel repunt de la desocupació durant 2021 a la Comunitat Valenciana. Si ampliem el radi a 2 anys, per a avaluar els efectes de la pandèmia sobre la desocupació femenina, la tendència és similar, ja que les dones majors de 55 anys han augmentat el seu nombre d'actives en cerca d'ocupació en un percentatge major al de la mitjana: mentre la desocupació femenina ha augmentat en total un 0,4% entre 2019 i 2021, el de les dones sènior ho ha fet en un 9,5%. Amb això, és la primera vegada en la història que les dones sènior (majors de 55 anys) superen les 40.000 aturades a la Comunitat Valenciana.

Com s'observa en la gràfica de baix, la desocupació entre les dones majors de 55 anys ha seguit una evolució irregular en l'última dècada, però en termes globals, la tendència ha sigut a l'augment de les aturades. En concret, ja s'encadenen quatre anys consecutius d'increments. Avui es comptabilitzen 1700 dones sènior més en atur que fa un any i 3500 més que en el tancament de 2019 (per tant, la pandèmia ha arrossegat a la desocupació a 3500 dones majors de 55 anys).

Més afectades per la desocupació i més obstacles per a trobar treball

Per què la desocupació de la dona sènior creix, en contra de la tendència general? Diversos factors influeixen en aquest repunt:

Presència en sectors molt castigats per la crisi. La dona sènior ha concentrat la seua presència en sectors molt afectats per la Covid-19 com l'hostaleria, el comerç o el treball en la llar. Han perdut la seua ocupació en aquestes àrees d'activitat i no troben noves oportunitats professionals, en un mercat laboral que canvia a un ritme vertiginós.
Tendència a la cronificació de la desocupació: prejudicis i desconeixement. La dona sènior que perd el seu treball (o comença a cercar-lo) troba barreres addicionals en el procés de cerca d'ocupació. En primer lloc, continuen imperant prejudicis i estereotips socials que es traslladen a les empreses i frenen la seua contractació. Alguns dels més freqüents tenen a veure amb l'absència d'hard skills, l'obsolescència de les seues capacitats o les exigències salarials superiors. A això s'uneix, a vegades, un desajustament de les seues competències amb les demandes del mercat laboral: fa molt temps que no han actualitzat el seu perfil professional o infrautilitzen els canals i fórmules de cerca d'ocupació actuals. Amb tot això, l'entrada de noves dones sènior a les llistes de l'atur no va acompanyada de l'eixida d'unes altres que troben treball, acumulant-se les dones majors de 55 anys en situació de desocupació i incrementant-se el seu risc d'exclusió social. Les xifres oficials assenyalen que un 70,5% d'aturades majors de 55 anys és parada de llarga duració, enfront del 51,3% de la resta de les dones.
“Abans de la pandèmia, moltes dones sènior treballaven sense contracte, en situacions d'absoluta precarietat i sense dret a atur. Unes altres es van quedar sense ocupació i a hores d'ara ja han esgotat totes les prestacions, sent el seu risc d'exclusió molt elevat”- declara Begoña Bravo, responsable del pla d'integració de la Fundació Adecco.
“Tenint en compte les barreres addicionals de la dona sènior a l'hora de connectar amb el mercat laboral, urgeix reforçar les polítiques actives d'ocupació per a mobilitzar les seues competències i capacitats cap als sectors que avui tiren de l'ocupació com el sanitari, el logístic o l'activitat administrativa, així com dotar-los de les habilitats necessàries per a superar la bretxa digital”- destaca Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.
Creixent envelliment de la població activa. L'envelliment de la població creix en taxes anuals de tres-quatre punts percentuals a la Comunitat Valenciana, aconseguint en l'actualitat el 129% és a dir, es comptabilitzen 129 majors de 64 anys per cada 100 menors de 16. Aquesta circumstància es trasllada al conjunt de la població activa, incrementant-se, cada any, la força laboral sènior.
Propostes per a la inclusió laboral de la dona sènior
En el present informe la Fundació Adecco exposa algunes propostes per a afavorir l'ús de la dona sènior, sent fonamental establir xarxes de cooperació entre empreses, Administració Pública i les pròpies dones sènior. En aquest resum incloem les recomanacions dirigides a aquestes últimes. Consulta totes les propostes en l'informe complet.

Recomanacions per a les aturades sènior

La característica essencial de la desocupació femenina sènior és les seues elevades possibilitats de cronificarse. En aquest sentit, des de la Fundació Adecco realitzem algunes recomanacions perquè la dona sènior trobe una ocupació en el menor temps possible:

Conèixer on està l'oferta d'ocupació. La pandèmia ha ocasionat un flux d'activitat d'uns sectors a uns altres i, en molts casos, les aturades sènior no troben oportunitats laborals en el seu sector de procedència. En aquest marc, estar al corrent de les activitats que avui tiren de l'ocupació pot ser de gran ajuda perquè les dones sènior troben una oportunitat professional amb major rapidesa. Algunes àrees amb alta demanda en aquests moments són la logística (requereix perfils com a preparadors de comanda, repartidors, transportistes…), el sector sociosanitari o l'àrea de serveis, en posicions com teleoperador o operari de neteja.
Ser flexible. El mercat laboral canvia a gran velocitat i prima la flexibilitat. Les aturades han de ser conscients que, potser, troben un treball que no s'adapta completament al seu perfil professional. Així mateix, és important practicar l'obertura a altres opcions com la mobilitat geogràfica, l'ocupació per compte propi i altres fórmules que, potser, no es contemplaven en el plantejament inicial.
Formar-se o acreditar les competències: els certificats de professionalitat. És freqüent que les aturades sènior compten amb una experiència laboral que els ha permès adquirir els coneixements i competències necessaris per a un lloc de treball. No obstant això, manquen d'una titulació que les avale com a professionals i, avui dia, és sol·licitada per la majoria de les empreses. És per això fonamental acreditar les competències, a través dels certificats de professionalitat emesos pel SEPE i que tenen validesa en tot el territori nacional. En cas que no siga possible, la formació, en les àrees estratègiques per al lloc d'interès, és la millor via per a accedir a aquests.
Entrenar les competències digitals: la marca personal. Internet s'ha convertit en la gran finestra al món laboral i quasi qualsevol lloc de treball exigeix intuïció tecnològica. És imprescindible que la dona sènior supere la barrera tecnològica i estiga present en els canals digitals, utilitzant i optimitzant les tècniques de cerca d'ocupació online (xarxes socials com LinkedIn) i construint una marca personal que multiplique les seues possibilitats professionals.
Posar en valor les soft skills. Més enllà de les capacitats intel·lectuals, les empreses valoren cada vegada més les habilitats blanes. Fugint d'estereotips, les dones sènior tendeixen a veure reforçades skills com la maduresa, l'experiència, el control emocional, la temprança o la tolerància estrès. És important identificar-les i posar-les en valor en els processos de selecció.
Apostar pel currículum funcional. La dona sènior sol tenir experiència, però no sempre és recent en el temps. Per això és preferible que, en lloc d'ordenar les experiències professionals per data, posant al descobert que l'últim treball va ser fa molt temps, s'agrupen les ocupacions per sectors, posant l'accent en la formació acadèmica i motivacions personals. Exemple:

EXPERIÈNCIA LABORAL
SECTOR 1. Lloc ocupat. Nom de l'empresa. Tasques o assoliments realitzats.
SECTOR 2. Lloc ocupat. Nom de l'empresa. Tasques o assoliments realitzats.
Voluntariat. És una pràctica en auge, molt valorada pels seleccionadors. Si bé és cert que en l'era COVID-19 el contacte presencial s'ha restringit, existeixen opcions de voluntariat telemàtic o online, mitjançant el qual les aturades poden entrenar habilitats com la comunicació, l'empatia o l'assertivitat, alhora que cooperen amb la comunitat local i milloren el seu perfil professional.
Les relacions socials són un dels grans vehicles per a aconseguir oportunitats professionals. De fet, el 80% de les ofertes de treball no arriba a publicar-se, perquè es cobreix directament a través de recomanacions de persones de referència.
És important invertir temps en l'elaboració d'una agenda de contactes estratègics, que ajude les dones sènior a accedir a ofertes d'ocupació adequades al seu perfil professional. LinkedIn suposa una gran plataforma per a nodrir aquesta xarxa de contactes i traure el major profit d'aquesta.